اتحادیه اروپا: به تلاش‌های دیپلماتیک برای ازسرگیری اجرای برجام ادامه می‌دهیم

اتحادیه اروپا: به تلاش‌های دیپلماتیک برای ازسرگیری اجرای برجام ادامه می‌دهیم

مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام طی هشت دور با حضور نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیات آمریکایی نیز به صورت غیر مستقیم در گفت‌وگوها حاضر بود. اما نتیجه مذاکرات به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید از سوی آمریکا معطل ماند.

ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده است که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریم‌ها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در این باره تصریح کرده است که اگر طرف‌های مقابل اراده لازم را داشتته باشند، توافق نهایی در دسترس است.

تاکبد بر ضرورت اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت

اتحادیه اروپا در بخش دیگری از این بیانیه، نسبت به تدابیر جبرانی ایران در برجام ابراز تاسف کرد و با چشم‌پوشی از زرادخانه‌های مملو از کلاهک‌ هسته‌ای رژیم صهیونیستی که تهدیدی دائمی علیه صلح و امنیت بین‌المللی محسوب می‌شود مدعی شد: «ما متاسفیم که ایران اقدامات لازم را برای بازگشت به تعهدات مرتبط هسته ای خود در چارچوب برجام انجام نداده و در نتیجه خطر اشاعه تسلیحات هسته ای در منطقه بیشتر شده است.»

این بیانیه می‌افزاید: «اتحادیه اروپا از ایران می خواهد که به طور جدی و پایدار با آژانس در راستای اجرای تعهدات مندرج در بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ همکاری کند. ایران باید به طور کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بدون تأخیر بیشتر، برای حل و فصل همه مسائل پادمانی باقی‌مانده، مطابق با تعهدات الزام‌آور قانونی خود تحت توافقنامه پادمان جامع همکاری کند.»

اتحادیه اروپا از واکنش اخیر ایران به بیانیه سیاسی سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای کشورمان انتقاد و ادعا کرد:‌ «ما اقدام یکجانبه و نامتناسب ایران برای لغو انتصاب بازرسان با تجربه آژانس را به شدت محکوم می کنیم. این تصمیم عمیقاً تأسف‌آور به‌طور مستقیم بر توانایی آژانس برای انجام مؤثر فعالیت‌های راستی‌آزمایی خود در ایران تأثیر می‌گذارد. ما همچنین نگران تأثیر این تصمیم بر نظارت آژانس بر برجام هستیم. اتحادیه اروپا از ایران می‌خواهد که مسیر خود را در این باره تغییر دهد.»

این اتحادیه در عین حال از همه کشورها خواسته است که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل حمایت کنند.

ادعاهای پادمانی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هسته‌ای ایران، در اختیار رسانه‌ها و مقامات آژانس قرار گرفته است. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی چهار سال پیش و در پی خروج آمریکا از برجام ادعای کشف آثار اتمی در مکان‌های اعلام نشده در ایران را مطرح کرد و ماجرا توسط رسانه‌ها دامن زده شد.

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.

در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و گزارش‌ها حاکی است که پیشرفت‌هایی در این زمینه و در چارچوب قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس شورای اسلامی به دست آمده است. البته مدیرکل آژانس بین المللی ساعاتی پیش طی سخنانی در کنفرانس عمومی آژانس با تکرار ادعاهای سیاسی، مدعی شد که پیشرفت‌های حاصل شده در حد انتظارات او نیست.

در همین نشست محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران، همان گونه که تاکنون نشان داده به تعهدات خود براساس موافقت نامه پادمان جامع (CSA-INFCIRC/۲۱۴) پایبند است و تمام تلاش خود را به کار گرفته تا آژانس قادر باشد به راحتی فعالیت های راستی آزمایی خود را در ایران ادامه دهد.

وی گفت: تمامی مواد و فعالیت‌های هسته ای ایران به طور کامل اظهار و توسط آژانس راستی آزمایی شده است، لذا جمهوری اسلامی ایران قویا انتظار دارد که آژانس فعالیت‌های راستی آزمایی ایران را براساس اصول بی‌طرفی، حرفه‌ای و واقع‌بینانه گزارش نماید.

اسلامی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با بیشترین آمار بازرسی پادمانی از برنامه صلح آمیز هسته‌ای خود سابقه مثال زدنی در همکاری با آژانس در این زمینه داشته بنابراین انتظار دارد پرونده «موضوعات باقیمانده» در اسرع وقت با همکاری آژانس مختومه اعلام شود.

310310

دکمه بازگشت به بالا