اجرای بسیج ملی کنترل قند و فشارخون سنین بالای ۲۰ سال؛ بزودی

اجرای بسیج ملی کنترل قند و فشارخون سنین بالای ۲۰ سال؛ بزودی

معاون بهداشت وزارت بهداشت با تاکید بر اهمیت مقوله سالمندی سالم، در عین حال از اجرای طرح بسیج ملی کنترل قند و فشارخون سنین بالای ۲۰ سال طی روزهای آتی خبر داد.

به گزارش دیباروز، دکتر حسین فرشیدی در نشست خبری روز جهانی قلب و هفته ملی سالمندی، گفت: با افزایش امید به زندگی و گذر از بیماری‌های واگیر به غیرواگیر، شاهد افزایش طول عمر افراد هستیم. باید سالمندی را به عنوان یک موضوع مهم بدانیم و سن سالمندی ‌و فعالیت در زمان سالمندی باید با سلامت کامل باشد. روز به روز افراد سالمند در حال بیشتر شدن هستند و در حال حاضر ۲۵ درصد جمعیت را شامل می‌شوند.  

وی افزود: جمعیت از نظر نیروی کار جوان دچار مشکل است؛ چون عملکرد گذشته خوب نبوده و از طرفی در سالمندی هم طول عمر افزایش یافته است. سالمند باید فعال باشد و این دید که وابسته به ویلچر باشد، درست نیست. باید از کودکی و نوجوانی بر این امر کار شود؛ به عنوان مثال تغذیه با شیر مادر در دوران نوزادی، احتمال ابتلا به پوکی استخوان در زمان سالمندی را کاهش می‌دهد.

معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: یکی از طرح‌های ما بحث رسیدگی به سالمندان است و در مراکزمان همانگونه که نوزادان بررسی می‌شوند، باید سالمندان هم بررسی شوند و به خانواده هم آموزش نگهداری بدهیم. اگر سالمند در خانه داشته باشیم، باید فرد آموزش دیده و آشنا به امور سالمندی از وی نگهداری کند و این فرد باید ویژگی‌های لازم را داشته باشد. در این زمینه می‌خواهیم تا طرح آموزشی دو ساله کاردانی سالمندیاری داشته باشیم، آنهم نه صرفا به این صورت که دانشجو در دانشگاه بنشیند بلکه باید چیزی بین سیستم بهورزی و آموزش آکادمیک را دنبال کنیم؛ یعنی کارهای نظری و عملی کنار هم باشد.   دو سال دوره بهورزی عمدتا در خانه بهداشت با کارهای عملی است و باید دنبال پوشش بیمه‌ای این خدمات باشیم و این طرح باید بررسی شود.  

فرشیدی در بخش پیگری از سخنان خود، تاکید کرد: بسیج ملی کنترل قند و فشارخون تمام افراد بالای ۲۰ سال طی روزهای آتی در کل کشور اجرایی خواهد شد که جزییات آن متعاقبا اعلام می‌شود. باید بیماریابی به دقت انجام شود و به شکل مداوم هم این افراد را بررسی و رصد کنیم.  

وی با تاکید بر اهمیت تقویت بنیاد خانواده، گفت: با افزایش سن، بیشترین درگیری در بیماری‌های قلبی است. درحالی که پنجره روشنی در بیماری‌های قلبی داریم و در اکثر موارد این عارضه‌ها قابل کنترل است. بر همین اساس مهم‌ترین برنامه سلامت خانواده در سال آینده کنترل بیماری‌های غیرواگیر است که از تاثیر آلودگی هوا تا تصادفات بر بروز بیماری‌ها را دنبال می‌کند. این موارد قابل پیشگیری است و باید به درستی رصد شود. در برنامه سلامت خانواده تاکید است که غربالگری بیماری‌ها را انجام دهیم و افراد را دنبال کنیم تا دچار سایر بیماری‌ها نشوند و در عین حال برای غربالگری سرطان‌ها هم باید کار کنیم.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه بیش از ۴۰ درصد مرگ و میرها در بیماری‌های غیرواگیر ناشی از بیماری های قلبی است، اظهار کرد: در سکته‌های حاد قلبی مهم‌ترین زمان شش ساعت نخست است که باید به بالین بیمار رسید تا آسیب‌هایی که به قلب وارد می‌شود به کمترین حد ممکن برسد. این کار کد ۲۴۷ است که در بسیاری از مراکزی که بخش آنژیوگرافی دارند باید دنبال شود و به این ترتیب ترخیص بیمار هم زودتر اتفاق افتد.

وی گفت: بیماری‌های قلبی اگر کنترل نشوند هزینه بسیار زیادی دارند. یک سکته قلبی اگر سر زمان خود عمل نشود، فرد باید یا تماما دارو بخورد و یا پیوند قلب شود و حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان هزینه دارد و این معضل هم جدا از آسیب‌های ناشی از ازکار افتادگی است‌. از طرفی هزینه‌های دارویی هم در کنار آن است‌. اصلا نباید کار فرد به سکته برسد تا بخواهیم به درمان فکر کنیم بلکه باید بعد پیشگیری را تقویت کنیم‌.

فرشیدی تاکید کرد: تغذیه، استرس، سبک زندگی و … در بروز بیماری‌های غیرواگیر موثر است. در زمینه فرهنگسازی سبک زندگی سالم باید روی دانش آموزان و سنین پایین‌تر کار کنیم.

وی افزود: نباید در تغذیه وسواس به خرج داد اما باید به نوع تغذیه دقت کرد و میوه و سبزیجات را تا ۵ وعده در تغذیه روزانه گنجاند، ولی نباید فراتر از نیاز هم مصرف کرد. در عین حال فعالیت بدنی بسیار مهم است و باید طراحی شهری به گونه‌ای باشد که افراد بتوانند پیاده‌روی کنند. حتما نباید به دنبال ورزش سخت باشیم بلکه باید فعالیت فیزیکی داشته باشیم. جوانان باید روزی یک‌ساعت پیاده‌روی کنند. با این اقدامات چاقی، فشارخون، دیابت، استرس و… کمتر می‌شود.

معاون وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم عدم مصرف سیگار، گفت: ۱۴ درصد جمعیت مصرف روتین دخانیات دارند که ۲ درصد آنها  خانم ها هستند. از طرفی مصرف الکل هم باید کاهش یابد چون مستقیما با بروز دیابت ارتباط دارد. در برنامه سلامت خانواده مهم‌ترین بحث، بیماریابی و پیگیری افراد شناسایی شده است‌.

ادامه دارد

دکمه بازگشت به بالا