«تعطیلی»؛ ساده لوحانه ترین اقدام در مهار ناترازی انرژی
آنا گزارش می دهد
مدت هاست مباحثی مانند کنار گذاشتن قیمت گذاری دستوری به بهانه حمایت از صنعت انرژی یا ارتباط دادن دلیل فقدان سرمایه گذاری خارجی مناسب در بخش انرژی با FATF مطرح می شود اما وقتی بررسی می کنیم متوجه می شویم این ایده ها از همان اتاق فکری نشأت می گیرد که واردات واکسن کرونا را به برجام و FATF گره زده بود.
گروه سیاسی خبرگزاری آنا تعطیلی ادارات و مدارس یکی از پیش پا افتاده ترین و ساده ترین راهکار ها در مقابل آلودگی هوا و کمبود انرژی است و هرگاه دولت یا دولت ها در برابر مشکلات کم می آورند بلافاصله دست به چنین اقداماتی می زنند که همانند مسکن های موقتی عمل می کنند.
طی هفته های اخیر شاهد تعطیلات مداوم دورکاری کارمندان مجازی شدن کلاس های درس مدارس و دانشگاه ها بوده ایم اما این قبیل اقدامات به زعم کارشناسان نه تنها اثرگذار نبوده بلکه منجر به افزایش مصرف سوخت و تشدید آسیب های اقتصادی شده است.
ناترازی برق و گاز بیش از ۲۰ استان کشور را برای بیش از یک هفته تعطیل کرد و در این شرایط وزارت نفت و نیرو یکدیگر را مقصر جلوه می دهند؛ یعنی یکی می گوید سوخت ارسال شده و دیگری می گوید سوخت نیست!
تعطیلی هایی که مصرف انرژی را افزایش داد
تعطیلی های مداوم و دورکاری های پی در پی سبب شده تا استاندار تهران هم بر ناکارآمد بودن این گونه تصمیمات به طور غیرمستقیم اعتراف کند.
«محمدصادق معتمدیان» در یکی از گفت وگو های اخیر خود اذعان کرد که تعطیلی ها منجر به کاهش مصرف انرژی و بهبود وضعیت آلایندگی هوا نشده و حتی با انجام مسافرت در ایام تعطیلات و دورکاری افزایش مصرف بنزین هم رقم خورده است.
سال هاست که کارشناسان و دلسوزان بر نوسازی زیرساخت های تولید انرژی به روزرسانی سیستم مصرف انرژی توسط نیروگاه ها کارخانجات و واحد های تولیدی فرهنگ سازی برای رعایت الگوی مصرف استانداردسازی سیستم گرمایشی و سرمایشی ادارات مراکز آموزشی و منازل و نیز کیفی سازی تولید خودرو در کشور یا واردات خودرو های مطابق با استاندارد های آلایندگی و افزایش کیفیت بنزین در کشور و ترویج خودرو های برقی تأکید دارند ولی دولت چهاردهم بدون در نظر گرفتن این اقدامات حداقلی ترین شیوه را برگزیده است.
این رویکرد ها و تصمیمات نشان از نداشتن برنامه توسط دولت دارد و متأسفانه اظهارنظر های مسئولان و مقامات دولتی این موضوع را تصدیق می کند.
طرح مباحثی مانند رفع فیلترینگ FATF و تکرار سخنان گذشته که کاربرد انتخاباتی دارند؛ مشکلی از مشکلات جامعه حل نمی کند بلکه منجر به حاشیه رفتن اصل موضوع یعنی سلامت مردم تعطیلی کسب و کار ها به خاطر کمبود انرژی و آسیب دیدن اقتصاد و کاهش کیفیت آموزش عالی و مقاطع مختلف تحصیلی آموزش و پرورش می شود.
شعارزدگی در دولت چهاردهم به حدی است که مسئولان با طرح موضوعات شعاری و حاشیه ای می خواهند بی برنامگی را توجیه کنند.
مدت هاست مباحثی مانند آزادسازی انرژی به بهانه کاهش مصرف آن و افزایش کیفیت سوخت تولیدی کنار گذاشتن قیمت گذاری دستوری به بهانه حمایت از صنعت انرژی یا ارتباط دادن دلیل فقدان سرمایه گذاری خارجی مناسب در بخش انرژی با FATF مطرح می شود اما وقتی بررسی می کنیم متوجه خواهیم شد این ایده ها از همان اتاق فکری نشأت می گیرد که در دولت دوم روحانی واردات واکسن کرونا را به برجام و FATF گره زده بود حال آنکه بعداً با روی کار آمدن دولت شهید رئیسی و با مجاهدتی که او در این عرصه از خود نشان داد بر این انگاره غلط خط بطلان کشیده شد.
گروگان گیری انرژی به بهانه FATF
به باور کارشناسان ریشه مشکل انرژی در کشور نه در FATF است و نه در تحریم بلکه عامل اصلی به خاطر سوءمدیریت ها و افزایش تراز صادرات برق و انرژی به کشور های منطقه آن هم در مواقع سرد سال و اوج مصرف است.
«حسین کنعانی مقدم» از فرماندهان پیشکسوت سپاه پاسداران و کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار آنا در این باره می گوید: زنگ خطر ناترازی انرژی از ۲۰ سال پیش به صدا درآمده و طبق بررسی های انجام شده بار ها متذکر شدیم که بحران انرژی جدی است و باید به آن توجه شود و حتی زمانی که در کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصحلت نظام حضور داشتم روی این موضوع تمرکز بسیار زیادی کردیم ولی متأسفانه وزرای مرتبط با مبحث انرژی نه تنها هم افزایی ندارند بلکه علیه یکدیگر فعالیت می کنند؛ یعنی وزارت نیرو به مصرف کننده نفت و گاز تبدیل می شود و وزارت نفت با افزایش قیمت حامل های انرژی در تقابل با وزارت نیرو قرار می گیرد.
وی می افزاید: متأسفانه اکنون تکرار این اتفاقات در دولت چهاردهم در حال رقم خوردن است؛ درصورتی که باید مانع آن شد و از سوی دیگر با وجود اینکه ایران از منابع غنی انرژی خورشیدی بهره می برد جدیتی در خصوص فراگیر شدن انرژی های نو و تجدیدپذیر وجود ندارد یا اینکه وزارت نیرو حاضر به دادن تضامین لازم برای بازگشت سرمایه و سود به سرمایه گذاران داخلی و خارجی نیست.
این کارشناس مسائل سیاسی یکی دیگر از عوامل ناترازی انرژی در کشور و ناکامی دولت در مهار ناترازی را صادرات بی رویه نفت و گاز و نادیده گرفته شدن نیاز های داخلی عنوان می کند و ادامه می دهد: تا زمانی که دولت به بخش خصوصی در حوزه تولید انرژی به خصوص برای تولید انرژی پاک توجه نداشته باشد و به آن بها ندهد و تضامین لازم ارائه نشود ناترازی انرژی و بحران آلودگی هوا همچنان به قوت خود باقی است و شعار و پویش هایی مانند کاهش دو درجه ای دمای منزل کارساز نخواهند بود و این گونه مسکن های موقتی علاوه بر اینکه موجب نارضایتی مردم شده مشکلات جدی اقتصادی که به زودی در اقتصاد متبلور می شوند به همراه خواهند داشت.
کنعانی مقدم بیان می کند: به طور کلی کلاف پیچ در پیچی ایجاد شده که مقصراصلی آن هم دولت است. ضربه ای که خاموشی ها به تولید وارد می کنند آنقدر زیاد است که با تداوم آن به زودی شاهد ورشکستگی صنایع پایین دستی و کوچک خواهیم بود.
جمع بندی
حلقه مشاوران دولت چهاردهم در حال تزریق این باور به رئیس جمهور هستند «که اگر برق را گران کنیم مشکل حل می شود». اینها بدون در نظر گرفتن شرایط معیشتی مردم و وضعیت واحد های تولیدی چنین مشاوره هایی را ارائه می دهند و خروجی اش نه تنها کاهش مصرف انرژی نخواهد بود بلکه نارضایتی های اجتماعی را تشدید و سودآوری واحد های تولیدی را کاهش می دهد.
مشکل ناترازی انرژی در دولت شهیدرئیسی هم وجود داشت ولی شهید جمهور توانست از طریق «افزایش عملکرد نیروگاه ها» «افزایش تأمین گاز از میدان پارس جنوبی» «سوآپ گازی با ترکمنستان» و «ذخیره سازی گاز در ایام گرم سال» مشکل ناترازی انرژی را حل کند.
دولت چهاردهم باید از مدل موفق دولت سیزدهم در حوزه تأمین انرژی بهره بگیرد و به جای پاک کردن صورت مسئله خود مسئله را حل و فصل کند.
نگاه های لیبرالی مانند آزادسازی قیمت ها و افزایش قیمت انرژی هیچگاه جواب نداده و نخواهد هم داد و قطعاً با اجرای این گونه سیاست ها دوباره سال آینده شاهد تطعیلی ادارات و مدارس و کارخانجات در ایام سرد سال و یا کاهش ساعات کاری در ایام گرم سال خواهیم بود.