توسعه صنعت فضایی با تکیه بر ظرفیت های بومی

رئیس سازمان فضایی گفت: برنامه فضایی ایران هزینه بر نیست چرا که با استفاده از ظرفیت های بومی و نیروی انسانی ارزان اجرا می شود.
حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری آنا پیرامون بالا بودن هزینه های صنعت فضضایی کشور گفت: برنامه فضایی ایران برنامه گرانی نیست و سرمایه گذاری کلانی در این زمینه صورت نگرفته است. چرا که این صنعت با استفاده از منابع مالی و ظرفیت های موجود در کشور در حال فعالیت است و بار مالی سنگین و غیرقابل توجیهی به کشور تحمیل نکرده است.
سالاریه افزود: اگر هزینه کرد کشور های دیگر در حوزه فضایی را بررسی کنیم متوجه می شویم که برنامه فضایی ایران با توجه به شرایط و پتانسیل های داخلی طراحی شده و هزینه هنگفتی ندارد.
وی با اشاره به ساخت ماهواره های بومی در کشور خاطرنشان کرد: ساخت ماهواره ها در ایران به مراتب ارزان تر از دیگر کشورهاست زیرا از ظرفیت های بومی و نیروی انسانی ارزانی استفاده می شود که این موضوع باعث شده تا قیمت تمام شده محصولات فضایی در کشور بسیار پایین تر باشد.
سالاریه همچنین به بازدهی سرمایه گذاری در حوزه فضایی اشاره کرد و گفت: هرگونه سرمایه گذاری در این حوزه بازدهی چندین برابری در آینده خواهد داشت. مثلا در حوزه کشاورزی با استفاده از داده های ماهواره ای و هوش مصنوعی می توان بهره وری را افزایش داد و از واردات بی رویه جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری روی ماهواره های سنجشی می تواند بهره وری در حوزه هایی مانند کشاورزی شناسایی معادن و مدیریت بحران را افزایش دهد. که این موضوع باعث جلوگیری از هزینه کرد های نامناسب و ایجاد ارزش افزوده در کشور می شود. بنابراین اگر مدل اقتصادی کلان را در نظر بگیریم صنعت فضایی کاملاً اقتصادی است. هرچند این صنعت و هر فناوری های تکی در ابتدا هزینه بر به نظر می رسد اما در بلندمدت بازدهی بسیار بالایی دارد و می تواند به رشد و توسعه کشور کمک شایانی کند.