حضور ۴۴ دانشگاه کشور در جمع برترینهای جهان
ربیس موسسه استنادی علوم جهان اسلام با اعلام نتیجه رتبه بندی موضوعی این پایگاه در ۲۰۲۲، از حضور ۴۴ دانشگاه ایران در این رتبه بندی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، دکتر سید احمد فاضلزاده افزود: مدیریت رتبه بندی و تحلیل استنادی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، پس از نزدیک به یک دهه انجام موفق رتبه بندی ملی دانشگاهها و پژوهشگاههای کشوری و جهان اسلام، در سال ۹۹ برای نخستین بار رتبه بندی دانشگاههای جهان را بر اساس حوزههای موضوعی انجام داد که در این رتبه بندی طرح تقسیم بندی سلسله مراتبی موسسه همکاری و توسعه اقتصادی ((OECD استفاده شده است.
وی اضافه کرد: در این طرح، همه حوزههای موضوعی در ۶ رده اصلی علوم طبیعی، مهندسی و فناوری، پزشکی و بهداشت، علوم کشاورزی، علوم اجتماعی و علوم انسانی و ۴۲ زیر رده قرار گرفتهاند.
فاضل زاده در ارتباط با جایگاه دانشگاههای ایران در این ردههای ششگانه، عنوان کرد: دانشگاههای کشور در ۶ رشته از هفت رشته حوزه علوم طبیعی شامل ریاضیات، علوم کامپیوتر و اطلاعات، علوم فیزیکی، علوم شیمی، زمین و علوم محیطی و علوم زیستی در جمع برترین دانشگاههای دنیا قرار گرفته اند که در این حوزه در سال ۲۰۲۲، دانشگاه تهران با قرار گرفتن در جایگاه ۳۵۰-۳۰۱ رتبه اول و دانشگاههای صنعتی امیرکبیر، تربیت مدرس و پزشکی تهران ۶۰۰-۵۰۱ رتبه دوم را کسب کردند.
ربیس موسسه استنادی علوم جهان اسلام ادامه داد: رتبه بندی حوزه مهندسی و فناوری در ۱۱ رشته انجام شده که دانشگاههای ایران در هر ۱۱ رشته حضور داشته و دانشگاه تهران با جایگاه ۱۴۱ رتبه اول و دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف با قرار کرفتن در جایگاه ۳۰۰-۲۵۱ رتبه دوم را در میان دانشگاههای کشور به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به حضور دانشگاههای ایران در میان دانشگاههای برتر جهان در حوزه پزشکی و بهداشت، عنوان کرد: در این میان دانشگاه پزشکی تهران در رتبه ۲۱۹، دانشگاه شهید بهشتی در رتبه ۳۵۰-۳۰۱ و دانشگاه پزشکی ایران و مشهد در رتبه ۴۰۰-۳۵۱ جای گرفتند.
فاضل زاده اعلام کرد: در حوزه علوم کشاورزی دانشگاه تهران با کسب رتبه ۱۰۲ در جهان در کشور اول است و رتبه اول، دانشگاه شیراز با ۲۳۰ و دانشگاه تربیت مدرس با رتبه ۲۳۸ دوم و سوم ایران هستند.
وی اضافه کرد: در حوزه علوم اجتماعی تنها دانشگاه تهران موفق به حضور در این رتبه بندی شده جایگاه ۴۵۰-۴۰۱ را کسب کرده و در حوزه علوم انسانی نیز تنها این دانشگاه موفق به کسب رتبه ۶۰۰-۵۰۱ شده است.
رییس موسسه استنادی علوم جهان اسلام درباره به جایگاه دانشگاههای ایران در جمع دانشگاههای برتر حوزه علوم طبیعی، گفت: در رشته ریاضیات، دانشگاه صنعتی امیرکبیر در جایگاه ۲۱۷ جهان قرار گرفت و دانشگاه علم و صنعت ایران رتبه ۴۵۰-۴۰۱ را بدست آورد، در رشته علوم کامپیوتر و اطلاعات دانشگاه تهران موفق به قرارگیری در رتبه ۲۱۲ جهان شده، صنعتی امیرکبیر جایگاه ۳۵۰-۳۰۱ را کسب کرده و صنعتی شریف نیز در رتبه ۴۰۰-۳۵۱ قرار گرفته و در رشته علوم فیزیکی دانشگاه صنعتی اصفهان، صنعتی شریف و تهران به ترتیب بهترین جایگاهها را از میان دانشگاههای ایرانی به خود اختصاص دادند.
فاضل زاده ادامه داد: در رشته علوم شیمی دانشگاه تهران با رتبه ۱۳۰ تربیت مدرس با رتبه ۳۵۰-۳۰۱ و صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف، پزشکی تهران و تبریز با عنوانهای ۴۰۰-۳۵۱ جهانی برترین دانشگاههای کشور شناخته شدند و در رتبه بندی برترین دانشگاههای جهان در رشته زمین و علوم محیطی دانشگاه تهران جایگاه ۱۲۶، دانشگاه تربیت مدرس و تبریز رتبه ۴۰۰-۳۵۱ و دانشگاه شیراز جایگاه ۴۵۰-۴۰۱ را کسب کردند.
وی درباره رتبه دانشگاههای ایرانی در میان برترینهای حوزه حوزه مهندسی و فناوری گفت: در رشته مهندسی عمران دانشگاههای تهران با رتبه ۵۴، علم و صنعت ایران با رتبه ۱۱۹، دانشگاه تبریز با رتبه ۱۵۴، صنعتی شریف با رتبه ۱۵۷، صنعتی امیرکبیر با رتبه ۱۶۴ جایگاه اول تا پنجم را کسب کردند.
فاضل زاده ادامه داد: در رشته مهندسی برق و الکترونیک دانشگاه تهران با رتبه ۲۳۶ رتبه اول، صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف با رتبه ۳۰۰-۲۵۱ بطور مشترک در رتبه دوم قرار گرفتند، در رشته مهندسی مکانیک دانشگاههای تهران با رتبه ۳۳ بهترین جایگاه را کسب کرد و ۳۳دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل رتبه ۶۸، علم و صنعت ایران ۷۰، صنعتی امیرکبیر ۷۸، صنعتی شریف ۸۹ به ترتیب جایگاه اول تا پنجم کشور را ازآن خود کردند و در رشته مهندسی شیمی دانشگاه تهران رتبه ۷۸، علم و صنعت ایران ۱۶۹، صنعتی امیرکبیر ۱۸۳، صنعتی شریف ۲۰۶، تربیت مدرس ۲۲۷ را به دست آوردند.
وی گفت: در رشته مهندسی پزشکی دانشگاه پزشکی ایران ۶۷، پزشکی تهران ۱۱۴، دانشگاه تهران ۱۵۲، پزشکی شهید بهشتی ۲۱۳ و صنعتی امیرکبیر ۲۳۴ به ترتیب رتبه اول تا پنجم کشور را کسب کردند و در رشته مهندسی فناوری نانو دانشگاه تهران با قرارگیری در جایگاه ۳۰۰-۲۵۱ در رتبه اول کشور ایستاد و صنعتی شریف با رتبه ۳۵۰-۳۰۱ و پزشکی تهران با ۴۰۰-۳۵۱ دوم و سوم کشور شدند.
رییس مؤسسه ISC ادامه داد: در رشته پزشکی پایه دانشگاههای پزشکی تهران رتبه ۱۵۸ و دانشگاههای پزشکی شهید بهشتی ۲۳۳، پزشکی تبریز ۲۴۱ و پزشکی مشهد ۲۵۰ را در میان دانشگاههای برتر جهان کسب کردند و در رشته پزشکی بالینی دانشگاه پزشکی تهران با رتبه ۳۰۰-۲۵۱ و پزشکی شهید بهشتی ۳۵۱-۴۰۰ و پزشکی ایران ۴۵۰-۴۰۱ رتبه اول تا سوم را کسب کردند.
وی ادامه داد: در رشته کشاورزی، جنگلداری و شیلات دانشگاه تهران ۶۲، تربیت مدرس ۱۵۹، شیراز ۱۶۰، صنعتی اصفهان ۲۵۰ به ترتیب رتبهها اول تا چهارم را کسب کردند و در رشته علوم دامپزشکی دانشگاه تهران موفق به کسب رتبه ۱۱۹ شد که تنها دانشگاه کشور در این رشته است و در سایر رشتههای علوم کشاورزی (شامل مهندسی کشاورزی، اقتصاد و سیاست گذاری کشاورزی، علوم و فنون غذایی) دانشگاه تهران ۸۹، پزشکی شهید بهشتی ۱۲۲، دانشگاه تبریز ۱۵۲، پزشکی تهران ۱۶۱ و پزشکی تبریز ۱۸۳ به ترتیب رتبه اول تا پنجم کشور را کسب کردند.
فاضل زاده عنوان کرد: در رتبه بندی انجام شده در حوزه علوم اجتماعی نیز در رشته اقتصاد و تجارت و روانشناسی و علوم شناختی دانشگاه تهران برترین جایگاه جهانی را از میان دانشگاههای کشور به خود اختصاص داد.
رییس موسسه استنادی علوم جهان اسلام درباره حضور کشورهای اسلامی در رتبه بندی موضوعی ISC ۲۰۲۲ گفت: به دلیل اهمیت جایگاه علم و فناوری در تمام حوزههای موضوعی، سند علم و فناوری ده ساله کشورهای عضو OIC (۲۰۱۶-۲۰۲۶) در سال ۲۰۱۷ به تصویب وزرا و سران کشورهای اسلامی رسید؛ براساس سند ۱۰ ساله علم و فناوری و نوآوری کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تا سال ۲۰۲۶، در این سند ۱۰ ساله حضور حداقل ۵۰ دانشگاه کشورهای اسلامی در جمع ۵۰۰ دانشگاههای برتر جهان تا سال ۲۰۲۵ مطابق با معیارهای نظامهای رتبه بندی جهانی به عنوان یکی از اهداف بیان شده است.
وی یادآور شد: سند علم و فناوری ده ساله کشورهای عضو OIC، ساز و کاری را ارائه میدهد که هدف آن ایجاد قابلیت و ظرفیت جمعی برای توسعه طیف وسیعی از موضوعات است که از آن جمله میتوان به موضوع آب، غذا، کشاورزی، انرژی، علوم پایه و کاربردی و نیز مبحث تقویت ارتباطات و تعاملات بین المللی با نهادهای پیشرو علمی جهان اشاره کرد.
فاضل زاده عنوان کرد: بر اساس رتبه بندی اخیر در حوزه علوم طبیعی تعداد ۴۳ دانشگاه، در حوزه مهندسی و فناوری تعداد ۵۷ دانشگاه، در حوزه علوم پزشکی و بهداشت ۵۴ دانشگاه، در حوزه علوم کشاورزی و دامپزشکی ۸۵ دانشگاه، در حوزه علوم اجتماعی تعداد ۲۲ دانشگاه و در حوزه علوم انسانی و هنر تعداد ۱۰ دانشگاه از کشورهای اسلامی در این رتبه بندی جهانی حضور داشتند.
فاضل زاده یادآورشد: در رتبه بندی موضوعی ISC، دانشگاههای هدف به منظور رتبه بندی در هر حوزه موضوعی، دانشگاههایی میباشند که به لحاظ تعداد انتشارات در آن حوزه جز ۷۰۰ دانشگاه اول جهان باشند و در بازه زمانی سه ساله، حداقل ۱۵۰ مدرک در هر آن حوزه موضوعی منتشر کرده و در پایگاه InCites ثبت شده باشند.