حفظ تنوع زیستی؛ رمز توسعه پایدار

حفظ تنوع‌زیستی؛ رمز توسعه پایدار

رییس سازمان حفاظت محیط زیست نوشت: حفظ تنوع زیستی رمز پایداری توسعه و حیات جامعه انسانی است؛ یعنی همان چیزی که اصل پنجاهم قانون اساسی بر آن تأکید دارد.

به گزارش دیباروز شینا انصاری در یادداشت تلگرامی خود با عنوان « حفظ تنوع زیستی؛ رمز توسعه پایدار» نوشت: سی ونهمین جلسه شورای عالی محیط زیست هفته گذشته تشکیل شد. این جلسه نخستین جلسه شورای عالی در دولت چهاردهم بود که با حضور فعال ریاست محترم جمهوری همراه بود. آقای دکتر پزشکیان در این جلسه رهنمودهایی درباره برنامه ریزی برای حفاظت از گونه های وحشی و زیستگاه ها ارائه کرد. ایشان همچنین به سازمان حفاظت محیط زیست دستور داد برنامه ای جامع برای حفاظت تنوع زیستی کشور تهیه کند.

رئیس جمهوری در این جلسه تاکید کرد که هر زمان نیاز به تشکیل جلسه در مورد برنامه حفاظت از تنوع زیستی بود بدون درنگ حضور می یابد و حتی اگر لازم باشد یک روز کامل برای این کار نیز وقت می گذارد.

با توجه به مشکلات کشور در حوزه های مختلف اقتصادی و مسایل دیگر اینکه رئیس جمهوری از اهمیت حفظ تنوع زیستی آگاهی کاملی دارد و حاضر است برای این کار وقت زیادی بگذارد برای ما بسیار ارزشمند است. این فرصتی بسیار مغتنم و تاریخی است که بتوانیم با کمک تمامی متخصصان کشور و حتی استفاده از فرصت های دیپلماتیک اقدامات ماندگاری برای تنوع زیستی کشور انجام دهیم.

 در همین جلسه آقای دکتر دانه کار استاد دانشگاه و عضو حقیقی شورای عالی محیط زیست موضوع انتقال مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی از وزارت جهاد کشاورزی به سازمان حفاظت محیط زیست را مطرح کرد. این موضوع در آغاز به کار دولت و در نامه ای به امضای ۱۶۰ نفر از استادان دانشگاه ها و متخصصان خطاب به رئیس جمهوری مطرح شده بود و در چند ماه اخیر با پیگیری های همکارانم در معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان در کمیسیون های تخصصی و فرعی دولت دربارهٔ آن گفت وگو شده بود. اخیرا نیز موضوع در کمیسیون زیربنایی دولت بررسی شده بود و رویکرد کلی انتقال مرجعیت ملی این کنوانسیون به سازمان حفاظت محیط زیست بود و در جلسه روز چهارشنبه هیئت دولت با رأی اعضای دولت مرجعیت ملی کنوانسیون به سازمان حفاظت محیط زیست منتقل شد.

 کنوانسیون تنوع زیستی ماهیتی حفاظتی-حمایتی دارد که ۲۳ هدف مهم را برای کشورهای عضو مشخص کرده است. اهدافی که به طور کلی منطبق بر ماموریت های ذاتی سازمان حفاظت محیط زیست هست و از سال ۱۳۷۵ که دولت جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی عضو کنوانسیون شده است سازمان حفاظت محیط زیست برنامه ها و بخش های خود را طی حدود سی سال بر اهداف این کنوانسیون منطبق کرده است تا جایی که یکی از معاونت ها «محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی» نام گذاری شده است.

سازمان همواره اصل مشارکت در حفاظت را دنبال کرده و در این دوره نیز تأکید بیشتری برای جلب مشارکت و همکاری تمامی ذی نفعان دارد. فعالیت در زمینه امور مربوط به تنوع زیستی نیز به دور از این اصل اساسی نیست.

سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی به مشارکت طلبیدن مراجع علمی دستگاه های دولتی متخصصان سازمان های مردم نهاد و تمامی ذینفعان در پیشبرد اهداف والای این کنوانسیون را وظیفهٔ خود می داند چرا که مشارکت جزء جدایی ناپذیر حفاظت از تنوع زیستی است.

هفت دهه تجربه حفاظت از طبیعت در سازمان حفاظت محیط زیست در کنار دانش مراکز علمی و تحقیقاتی کشور و دانش بومی و تجربیات سازمان های مردم نهاد مسیر نیل به اهداف کنوانسیون را هموار می سازد.

حفظ تنوع زیستی رمز پایداری توسعه و حیات جامعه انسانی است؛ یعنی همان چیزی که اصل پنجاهم قانون اساسی بر آن تأکید دارد و سازمان حفاظت محیط زیست تلاش دارد تا با مشارکت تمامی ذینفعان آن را محقق کند.»
انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا