شکایت جعل عنوان چگونه است؟
شاید برای شما پیش آمده باشد که به مطب پزشکی مراجعه نمودید تا برای شما یک عمل زیبایی یا یکی از خدمات زیبایی را انجام دهد، اما متوجه شدهاید که این شخص اصلا دکتر نبوده و از عنوان دکتر و پزشک سواستفاده کرده است.اگر این شخص کاری برای شما نگرده باشد که مشکلی پیش نیامده است، اما امکان دارد آن شخص کلاهبردار یکی از خدمات زیبایی را برای شما انجام داده و اکنون آسیبی به شما وارد شده است. در چنین مواقعی به این فکر خواهید افتاد که باید از این شخص که جعل عنوان کرده کنید.
جعل عنوان در هر شغلی ممکن است رخ دهد و تنها اخصاص به حرفه پزشکی ندارد. بیشک در تمام طول تاریخ بشریت جعل عنوان وجود داشته و همیشه سواستفادهگران به دنبال راهی برای جعل کردن یک عنوان مورد اعتماد و فریب دادن مردم از طریق آن بودهاند.به همین دلیل است که در تمامی جوامع برای جرم جعل و جعل عنوان مجازاتهای سختگیرانه ای در نظر گرفته شده است تا به این طریق آمار وقوع این جرم کاهش پیدا کند. جرم جعل و مخصوصا جعل عنوان به اعتماد و اطمینان اجتماعی صدمه وارد می کند.
جرم جعل چیست و انواع آن کدام است؟
پیش از آنکه به بررسی جرم جعل عنوان و شکایت جعل عنوان بپردازیم بهتر است تا تعریفی از جرم جعل ارائه دهیم.در ماده 523 قانون مجازات اسلامی جعل و تزویر به این شکل تعریف شده است:« جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردنیا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشتهای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.»
جرم جعل انواع مختلفی دارد که از قرار زیر است:
جعل کلی
جعل کلی به جعلی گفته می شود که شخصی کل یک سند یا نوشته را جعل کند، به طور مثال یک شناسنامه بسازد یا یک مدرک تحصیلی جعل کند و یا آن که یک سند یا نوشتهای را به طور کامل جعل نماید.
جعل جزئی
زمانی جرم جعل جرئی اتفاق می افتد که شخصی تنها یک قسمت و بخشی از یک سند یا نوشته را جعل نماید. مثلا امضای شخصی را در یک چک جعل کند، یا آن که مبلغ قرارداد را جعل نماید و یا حتی اقدام به جعل اثرانگشت در وصیت نامه کند.
جعل مادی
تمام موارد و مصادیقی که در ماده 523 قانون مجازات اسلامی که در فوق بیان کردیم، امده است، جرم جعل مادی محسوب می شود. یعنی چنانچه کسی نوشته، سند یا مهر شخص دیگری را بسازد و یا آن که در آن ها کارهایی مثل خراشیدن، قلم بردن، تراشیدن، سیاه کردن و غیره انجام دهد، مرتکب به جعل مادی شده است..
جعل معنوی یا جعل مفادی
جرم جعل معنوی یا مفادی جرمی است که افراد عادی نمی تانند آن را مرتکب شوند و تنها از سوی کارکنان دولتی و مراجع قضایی قابل ارتکاب است.جرم جعل مفادی زمانی رخ خواهد داد که کارمندی موضوع یا ممون یک نوشته را تغییر دهد و یا آن که گفته ها و شنیده ها را تخریف کند و یا آن که امر باطلی را صحیح و امر صحیحی را باطل جلوه دهد. به عبارت دیگر جرم جعل معنوی یا مفادی به شکل مادی و به صورت دست بردن در اسناد یا نوشته ها انجام نمی گیرد.
جرم جعل عنوان چیست؟
یکی از کصادیق جرم جعل این است که شخصی از طریق استفاده از عنوانهای مهم همچون رئیس، معاون، فرمانده، سردار، قاضی، امیر، مدیرعامل، وکیل ملکی خوب، پزشک و عناوینی ماندد آن، اهداف خود را مهم جلوه دهد و سعی کند به اهداف مجرمانه خود به این طریق زودتر دست یابد.
به بیان دیگر برخی از مجرمان برای آن که به هدف مجرمانه خود دست یابند به دنبال افراد ساده و زودباوری هستند تا از آنها برای نقشه های خود استفاده کنند. یکی از راههایی که بسیار می توان از طریق آن چنین افرادی را گول زد، جعل عنوان است زیرا به راحتی اعتماد افراد را جلب می کند و حتی وجب همکاری کردن افراد با شخص مجرم می شود.به طور معمول مجرمان خود را در نقش شخص مهمی می گذارند تا دیگران به آنها به راحتی اعتماد کرده و خواسته خود را برآورده کنند.
جرم جعل عنوان در قانون مجازات اسلامی
در قانون مجازات اسلامی، جرم جعل عنوان در سه ماده تشریح شده که از قرار زیر است:
ماده 555 قانون مجازات اسلامی:« هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به او نبوده است دخالت دهد یا معرفی نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور، سندی جعل کرده باشد مجازات جعل را نیز خواهد داشت.»
ماده 556 قانون مجازات اسلامی:« هر کس بدون مجوز و بصورت علنی لباس های رسمی مأموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشانها، مدالها یا سایر امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به موجب قانون دیگری مستلزم مجازات شدیدتری نباشد به حبس از سه ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد. و در صورتی که از این عمل خود سوء استفاده کرده باشد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
تبصره – استفاده از البسه و اشیاء مذکور در این ماده در اجرای هنرهای نمایشی مشمول مقررات این ماده نخواهد بود.»ماده 557 قانون مجازات اسلامی:« هر کس علنی و بصورت غیر مجاز لباس های رسمی یا متحدالشکل مأموران کشورهای بیگانه یا نشان ها یا مدال ها یا سایر امتیازات دولت های خارجی در ایران را مورد استفاده قرار دهد به شرط معامله متقابل و یا در صورتی که موجب اختلال در نظم عمومی گردد مشمول مقررات ماده فوق است.»
چگونه می توان جرم جعل را اثبات کرد؟
برای آن که بتوانیم جرم جعل را ثابت کنیم لازم است تا دلایلی را به دادگاه ارائه دهیم. این دلایل همان ادلهای است که به صورت کلی برای هر جرمی قابل استفاده است و عبارت است از:
- اولین و مهمترین و قابل استنادترین دلیل اقرار شخص متهم است.
- شهادت شهود نیز یکی از دلایل مهم برای اثبات هر جرمی است.
- سوگند خوردن شخص شاکی
- علم قاضی
به غیر از موارد فوق ممکن است دلایل دیگری همجون اسکرین شات، فیلم دوربین های مدار بسته و غیره وجود داشته باشد اما اینکه آیا به عنوان مدرک محسوب شوند یا خیر برعهده قاضی است.این مدارک ممکن است منجر به علم قاضی شود. یعنی این موارد اماراتی محسوب می شوند که ذهن قاضی را به سمت و سوی اثبات وقوع یا عدم وقوع جرم توسط متهم هدایت می کند.
جعل عنوان افراد عادی
گفتیم که جرم جعل عنوان به این معناست که کسی عنوان دیگری را برای خود بردارد و از آن برای فریب دادن دیگری استفاده کند اما اینگونه نیست که جرم جعل عنوان تنها نسبت به عنوانهای مهم مثل پزشک، وکیل، سرهنگ و غیره رخ دهد، ممکن است شخص مجرم عنوان افراد عادی را جعل کند.به عنوان مثال خود را مالک یک ملکی معرفی کند. و یا آن که اقدام به امضای دیگری کرده و به این طریق خود را به جای آن شخص معرفی کند.
در چنین شرایطی براساس ماده 8 قانون راجع به انتقال مالی غیر، جاعل به حساب می آید. مجازاتی که برای این شخص درنظر گرفته شده است از قرار زیر خواهد بود:
- اگر سند رسمی باشد، شخص مجرم به حبس از شش ماه تا سه سال و یا سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود.
- اگر سند عادی باشد، شخص مجرم به حبس از شش ماه تا دو سال و یا سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود.
نکته: در هر دو مورد یعنی چه سند عادی باشد چه رسمی، کجرم باید خسارت وارده نیز بر بر شخص را نیز جبران کند.
جعل عنوان دولتی
جرم جعل عنوان دولتی در ماده 555 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است. مطابق با این ماده:« هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به او نبوده است دخالت دهد یا معرفی نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور، سندی جعل کرده باشد مجازات جعل را نیز خواهد داشت.»
جعل عنوان وکیل
زمانی شخص می تواند در محاکم دادگستری از دیگری دفاع کند که پروانه وکالت دادگستری داشته باشد. پروانه وکالت دادگستری را تنها قوه قضاییه و کانون وکلای دادگستری صادر می کند.پس اگر کسی پروانه وکالت نداشته باشد اما خود را به عنوان وکیل جا بزند و اقدام به دادن مشاوره به افراد در زمینه مسائل حقوقی کند، جاعل شناخته می شود.
ماده 55 قانون وکالت مجازات به این جرم پرداخته و برای آن مجازات تعیین نموده است. مطابق این ماده:« وکلای معلق و اشخاص ممنوع الوکاله و بطور کلی هر شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد از هر گونه تظاهر و مداخله در عمل وکالت ممنوع است اعم از اینکه عناوین تدلیس از قبیل مشاور حقوقی و غیره اختیار کند یا اینکه به وسیله شرکت و سایر عقود یا عضویت در مؤسسات خود را اصیل در دعوی قلمداد نماید. متخلف از یک الی شش ماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد.»
اگه به دنبال وکیل با تجربه هستید میتوانید به سایت زیر مراجعه کنید