علائم سرطان سينه در زنان
سینه دومین سرطان رایج در دنیا است، این سرطان بیشتر در میان بانوان رایج است به طوری که آمارها نشان میدهد از هر هشت زن در دنیا یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. البته این آمارها درکشور ما تکان دهنده است و سالانه هفت هزار زن ایرانی به این نوع سرطان مبتلا میشود. پس بهتر است این بیماری را بهتر بشناسیم و راههای پیشگیری و مقابله با آن را بدانیم. سلول های بدن دائم در حال تکثیر و جانشینی هستند، اما گاهی تکثیر این سلولها از حد طبیعی فراتر میرود و به شکل نامنظم و غیر قابل کنترل شروع به تکثیر میکنند که در نهایت باعث ایجاد تودههای سرطانی میشوند. اگر این تودهها در اطراف بافت سینه و یا گرههای لنفاوی اطراف سینه، مانند زیر بغل و یا ناحیه ترقوه رشد کنند اصطلاحا سرطان سینه گفته میشوند.
علت سرطان سینه
علت سرطان سینه بیشتر در سابقه خانوادگی نهفته است. به طورکل زنانی که در افراد درجه یک و دو مانند مادر و خواهر و خاله خود چنین عارضهای را دیده اند باید نسبت به این بیماری محتاط تر باشند. اما علاوه بر ژنتیک علتهای دیگری هم برای این بیماری وجود دارد. به طور کل علت سرطان سینه در زنان میتواند در افزایش سن آنها وسن باروری آنها هم نهفته باشد. زنانی که در سن کم عادت ماهیانه شان شروع شده است و یا در سن بالا یائسه شدهاند و همچنین زنانی که دیرتر اقدام به بارداری میکنند و مدت طولانی از روشهای کنترل بارداری و قرصهای هورمونی ضدبارداری استفاده میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
همچنین علتهای دیگری مانند ورزش نکردن و کم تحرکی، اضافه وزن، رژیم غذایی نادرست و مصرف الکل و دخانیات هم میتواند از دیگر علتهای ابتلا به این بیماری باشد.
علائم سرطان سینه
ممکن است برای شما پیش آمده باشد که احساس توده در بافت سینه یا درد داشته باشید و بخواهید بدانید علائم سرطان سینه چیست؟ و درد سینه نشانه چیست؟ از مشهورترین علائم سرطان سینه در زنان میتوان به برخی از این موارد اشاره کرد:
- احساس توده در داخل سینه و یا زیر بغل
- تفاوت سایز بین دو پستان
- تغییر شکل در پستانها
- ترشح مایعات و چرک و خون از نوک پستان
- تغییر در رنگ و اندازه نوک سینه
- مشاهده تو رفتگی یا برآمدگی در نوک سینه
- تغییر در پوست سینه به شکل پوست پرتقالی شدن
- احساس درد در بافت سینه
- خارش در نوک سینه
- پوسته پوسته شدن نوک سینه
علائم سرطان سینه در بیشتر مواقع با احساس توده در نواحی سینه و زیر بغل احساس میشود. درد سینه و سرطان سینه همیشه با هم همراه نیستند و ممکن است این درد نشانه چیز دیگری باشد. همین طور وجود توده سینه نشان دهنده سرطان سینه نیست و باید مورد بررسی پزشک قرار بگیرد در بیشتر مواقع این تودهها ممکن است کیست و یا توده خوش خیم باشند.
شما می توانید علائم و سوالات خود را به صورت تلفنی و متنی از یا در میان بگذارید، و از ایشان مشاوره بگیرید.
تفاوت کیست و توده سرطانی
توده های سرطانی در بیشتر مواقع درد ندارند و اگرآن ا را لمس کنید سفت هستند و اغلب حرکت نمیکنند و به شکل چسبیده به بافت اطراف هستند. اما کیستها که در واقع کیسههایی با غشای نازکاند که از مایعاتی انباشته شدهاند، علائم به این ترتیب است که در زمان لمس بسیار نرم هستند و اغلب جابجا میشوند. در زمان نزدیک شدن به عادت ماهیانه مشهودتر است.
انواع سرطان سینه
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آیا سرطان سینه فقط به یک شکل نمود میکند یا اینکه انواعی دارد؟ باید بگوییم که این سرطان بنا بر مکان تشکیل توده سرطانی در سینه و نوع خوش خیم یا بدخیم بودن دارای انواعی است که دو نوع شایع و مهم آن را در این مبحث معرفی میکنیم:
کارسینوم واکتال تهاجمی
این نوع سرطان سینه در مجاری حمل شیر تا نوک پستان را درگیر میکند. این سرطان علائم چندانی ندارد و در برخی موارد باعث ایجاد توده در بافت سینه میگردد. همچنین باعث ترشح از نوک پستان هم میشود. واکتال را از طریق میتوان تشخیص داد.
کارسینوم لوبلار تهاجمی
این نوع سرطان در غدد تولید کننده شیر ایجاد میشود و اغلب علائم چندانی ندارد از این رو با ماموگرافی قابل تشخیص نیستند و فقط از طریق نمونه برداری میتوان پی به آن برد. انواع دیگری از سرطان سینه مانند نوع التهابی، سرطان پستان متاستاتیک، پاپیلاری پستان و سه گانه وجود دارد که نسبت به ین دونوع از ابتلای کمتری برخوردارند.
اما تودههای سرطانی را میتوان به دو نوع خوش خیم و بدخیم هم تقسیم کرد. فرق این دو در این است که سرطان سینه خوش خیم نوعی تکثیر غیر طبیعی سلولها در بافت است که در یک جا متوقف میشود و به سایر اندامها آسیب نمیرساند. اما نوع سرطان سینه بدخیم این گونه نیست و تکثیر سلولها تا جایی پیش میرود که به سایر اندامها و ارگانهای بدن هم نفوذ میکند.
تشخیص سرطان سینه
اما با توجه به تمام توضیحات داده شده اینجا این سوال پیش میآید که سرطان سینه رو چگونه شناسایی میکنند. برای شناسایی سینه روش هایی وجود دارد که آنها را بررسی میکنیم:
خود آزمایی سینه و توجه به علامت ها
طبق آمارها نود درصد سرطان سینه را خود فرد با بررسی و خودآزمایی سینه میتواند تشخیص دهد. توجه کردن به علائم و تغییرات در سینه بسیار مهم است و خودآزمایی سینه هم روشی است که همه خانمها هر چند وقت یک بار باید انجام دهند. بهترین زمان برای خودآزمایی پستانها دو یا سه روز پس از دوره قاعدگی است زیرا در این زمان به دلیل کاهش هورمونها پستانها از حساسیت و تراکم کمتری برخوردارند، و مانع از تصور توده کاذب در سینه میشود.
اما نحوه تست سرطان سینه در منزل و خودآزمایی سینه به این شکل است که باید در مقابل یک آینه بایستید دستها را آویزان در دو سمت بدن و سپس در بالا و بعد به جلو بکشید و به اندازههای دو پستان دقت کنید. بعد به پشت دراز بکشید یکی از دست ها را بالاببرید و با آخرین بند سه انگشت میانی به تدریج داخل سینه را به آرامی و به شکل دایره مانند در جهت عقربههای ساعت لمس کنید و تمام سینه را بررسی کنید و بعد کشالههای زیر بغل را هم به همین شکل لمس کنید. در انتها نوک سینه ها را هم بررسی کرده و از نداشتن ترشحات مطمئن شوید.
ماموگرافی
ماموگرافی نوعی عکس برداری از پستانهاست که با اشعه ایکس انجام میشود. برخی از انواع سرطانهای سینه در مراحل آغازین با ماموگرافی قابل تشخیص هستند، به خاطر همین به تمام زنان بالای چهل سال توصیه میشود که سالانه یک بار برای انجام ماموگرافی به پزشک مراجعه کنند. اما برخی دیگر از انواع سرطان پستان با ماموگرافی هم قابل تشخیص نیست که از روش دیگری باید استفاده کرد
نمونه برداری
روش قطعی تشخیص سرطان سینه نمونه برداری یا بیوپسی است. در این روش از طریق تزریق یک سوزن به بافت سینه مقداری از بافت توده را از سینه خارج میکنند و آن را مورد بررسی قرار میدهند. اگر شکل سلولهای بافت سینه در زیر میکروسکوپ غیرطبیعی باشد، فرد مبتلا به سرطان سینه است.
جراحی سینه
روشهای درمان سرطان سینه مانند همه سرطانها محدود به و پرتو درمانی هستند. اما گاهی هم با انجام عمل جراحی بافت سرطانی از بدن جدا میشود. جراحی سرطان سینه گاهی باید پستان هم تخلیه گردد که اگر شخص بخواهد از طریق عملهای زیبایی این فقدان قابل جبران است. بعد از انجام عمل جراحی بیمار باید تحت شیمی درمانی و پرتو درمانی قرار گیرد، تا سلولهای سرطانی باقی مانده نتوانند دوباره رشد کنند یا به سایر بافتهای دیگر اندامهای بدن برسند و به آنها آسیب برسانند.
شیمی درمانی سرطان سینه به دو شکل خوراکی و تزریقی به بیماری دارای سرطان سینه داده میشود. شانس درمان سرطان سینه نسبتا روبه بالاست. اگر بیمار تا دو سال بعد از عمل سرطان سینه تاب بیاورد و بدن او مقاومت کند و سلول سرطانی دیگری تولید نشود احتمال بازگشت سرطان کم میشود. اما اگر تا پنج سال بعد از جراحی سلول سرطانی در بدن بیمار یافت نشود احتمال بازگشت سرطان بسیار کم میشود و حال بیمار رو به بهبود است.
درمان گیاهی سرطان سینه
درمانهای گیاهی مسلما نمیتوانند به طور یقین بافت سرطانی را حذف کنند. اما میتوانند یک عامل یاری دهنده و پیشگیرانه برای بعد از عمل جراحی محسوب شوند. مواد گیاهی مانند: سویا، کلم، برنج قهوهای، زیتون، نان و غلات سبوس دار و ماهی آزاد در کاهش تولید سلولهای سرطانی بسیار موثرند. همچنین ورزش و تحرک باعث سوزاندن کالری و به دنبال آن باعث کاهش تولید استروژن میشود در کاهش ابتلا به سرطان سینه بسیار موثرند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر هر کدام از علائم گفته شده را احساس کردید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید، و با او درباره بیماری خود مشورت کنید. در صورتی که زمان کافی برای مراجعه به پزشک متخصص ندارید و یا پزشک متبحر و متخصص در زمینه سرطان سینه نمیشناسید، میتوانید علائم و سوالات خود را با صد ها در میان بگذارید واز ایشان یا متنی بگیرید.
آیا سرطان سینه فقط در زنان دیده میشود؟
در جواب این سوال باید گفت، سرطان سینه فقط در زنان اتفاق نمیافتد. بررسیها نشان داده است این بیماری برای مردها نیز روی میدهد، اما امکان آن نسبت به زنان بسیار کمتر است. این مقدار حدود یک درصد است. علائم سرطان پستان در مردان مانند زنان با علامتهایی مانند احساس توده، تورم، قرمزی، سوزش و خارش و تغییر رنگ پوست پستان اتفاق میافتد.
سرطان سینه در زمان بارداری و شیردهی
احتمال بروز سرطان پستانها در بارداری با این که کم است اما باید به آن توجه داشت. در این دوران با توجه به افزایش هورمونها پستانها کمی بزرگتر میشوند، و ممکن است این اتفاق تشخیص توده در بارداری را با مشکل مواجه کند. همچنین احتمال انجام ماموگرافی برای جنین خطرناک است و تنها روش تشخیص، نمونه برداری از بافت سینه است. درمان سرطان سینه در بارداری بنا بر تشخیص پزشک ممکن است به بعد بارداری موکول شود تا بیمار بتواند از شیمی درمانی و پرتودرمانی بعد از عمل با خیال آسودهتری استفاده کند.
جمع بندی
همانطور که در این مطلب ذکر کردیم، با شناخت علائم و نشانه های سرطان پستان می توانیم به تشخیص و درمان به موقع این بیماری کمک کنیم. علائم این سرطان می تواند شامل مواردی مانند تغییر رنگ، قرمزی، حفره حفره شدن پوست، تورفتگی نوک پستان و ترشح نوک پستان باشد. اگرچه هر یک از این علائم می تواند به دلیل موارد دیگری غیر از کانسر پستان ایجاد شود، در صورت وجود آنها بایستی به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا علت آن را پیدا کنید. توجه داشته باشید که آزمایش های غربالگری و ماموگرافی کمک می کنند تا قبل از بروز هر گونه علائم، سرطان پستان را هر چه سریع تر کشف کنید و شانس بیشتری برای درمان داشته باشید.