کتاب خاتون و قوماندان روایتگر همسر شهید مدافع حرم
نوشتن از مدافعان حرم در سالهای گذشته، مسیر جدیدی را پیش روی ادبیات مقاومت قرار داد؛ ادبیاتی که تلاش دارد فارغ از نگاههای ملیگرایانه، مقاومت را در جغرافیای کشورهای اسلامی به تصویر بکشد.

کتاب حاضر که به قلم مریم قربانزاده نوشته شده، داستان زندگی مشترک شهید علیرضا توسلی معروف به (ابوحامد) فرمانده لشکر فاطمیون را از زبان همسر وی، امالبنین حسینی، روایت میکند. شهید علیرضا توسلی معروف به ابوحامد، از بنیانگذاران لشکر فاطمیون، اول آنلاین ماه سال ۱۳۴۱ در افغانستان به دنیا آمد و ۹ اسفند ۱۳۹۳ در سوریه، در شهر درعا به شهادت رسید. در نگاه او که در تمام زندگیاش رزمنده بود، مرزهای جغرافیایی و ملیت اعتبار چندانی نداشت. برای او مانند بسیاری دیگر از رزمندگان، ایران با کابل و کابل با دمشق فرقی نداشت، این «آرمان» بود که حضور را معنا میبخشید.
کتاب «خاتون و قوماندان»، روایت زندگی خانم امالبنین حسینی است. با تمرکز بر سالهای زندگی با همسر شهیدش «علیرضا توسلی»، اولین فرمانده لشکر فاطمیون. کتاب، روایتی جذاب و صمیمی دارد و نویسندهاش مریم قربانزاده به خوبی توانسته حس و عاطفهای قدرتمند در روایت جاری کند که متناسب با وقایع کتاب باشد.
«خاتون و قوماندان» ذیل تاریخ شفاهی زنان قهرمان طبقهبندی میشود. راوی (امالبنین) در فصل اول از دوران کودکی خود شروع میکند. از روزهای خواستگاری، روزهای افغانیبگیر، تجربه تنهایی وقتی علیرضا توسلی با سپاه محمد به افغانستان و جنگ با طالبان میرفت، سفر خانوادگی به افغانستان در دهه ۸۰ و … میگوید تا میرسد به فصل دوم و روزهای پر التهابی که علیرضا برای جنگ به سوریه میرود.
«خاتون و قوماندان» از این جهت که از جنگ و جهاد، روایتی زنانه میکند، مهم است. روایتِ مردان مجاهد افغانستانی در ادبیات و هنر یا وجود ندارند یا به قصد شماتت و ملامتی یک طرفه، موضوع آثار قرار گرفتهاند. در فضای مردسالارانه افغانستان، طبیعی است که روایت زنانه از جهاد وضعیت بهتری نداشته باشد. اگر طالبان زنان را حذف فیزیکی کردهاند، هنرمندان و رسانهها هم زنان افغانستان را با روایتی کاریکاتوری حذف کردهاند. گویی که زنان در افغانستان یا تجاوزدیده و کتکخورده هستند یا اگر موفقند به خاطر بریدن از سنت و ارزشهای جامعه است.
کتاب «خاتون و قوماندان» و روایتهایی از این دست، نقطه امیدی است که هزاران زن، چون امالبنین هم روایت شوند. زنهایی که در تاریخ معاصر افغانستان بایکوت شدند و کسی نخواست قصهشان را تعریف کند
منبع : دیباروز