تشخیص کپک گردو

کپک مغز گردو + راهکارهای اساسی که شاید ندانید!

کپک مغز گردو از مهم ترین عواملی است که باعث کاهش کیفیت گردو می گردد و فروش آن را با چالش هایی همراه می سازد. هنگام خرید  نهال گردو طعم و رنگ دو فاکتور مهمیست که بیانگر میزان کیفیت مغز گردو می باشد. همه ی ما به دنبال گردوهایی درشت و با مغز روشن هستیم که از طعم بی نظیر آن لذت ببریم. کپک مغز گردو، سیاه شدن مغز گردو، چروکیدگی و سوختگی و همچنین خرد شدن مغز گردو از عواملی هستند که مانع از خرید محصول توسط مشتری می شود. چنین نهال گردو هایی در بازار اغلب به عنوان گردوی بی کیفیت و درجه پایین شناخته می شوند و فروش آنها چندان امکانپذیر نیست.

تغذیه

علت کپک مغز گردو چیست؟

گردو به عنوان یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین آجیل های ایرانی شناخته می شود و یکی از پرفروش ترین محصولات در حوزه ی خشکبار به حساب می آید. هرچه مغز گردوی ما باکیفیت تر و روشن تر باشد، حکایت از کیفیت بالای گردو دارد. کپک مغز گردو از مهم ترین عواملی است که می تواند کیفیت گردو را به چالش بکشد و فروش آن را با موانع و محدودیت های بسیار زیادی مواجه سازد. یک گردوی درشت و شیرین با مغزی به رنگ روشن نسبت به گردوی تیره و سوخته طبیعتا از فروش بسیار بالاتری برخوردار خواهد بود.

اما سؤال اصلی اینجاست که علت کپک مغز گردو چیست و چگونه می توان جلوی آن را گرفت؟

برای پاسخ به این سؤال ابتدا بایستی به نحوه ی مراقبت و نگهداری از درخت گردو نگاهی داشته باشیم. درخت گردو به مراقبت های خاصی نیاز دارد و برای رشد آن استاندارد های مشخصی در نظر گرفته شده است. هرگونه عدم مراقبت صحیح از درخت و محصول، تنش های محیطی و آفات و عوامل بیماری زا می توانند در کیفیت گردو ها تأثیرگذار باشند. در ادامه به معرفی شناخته شده ترین عوامل ایجاد کپک مغز گردو و راهکارهایی جهت جلوگیری از آن خواهیم پرداخت. با ما در ادامه همراه باشید.

آفلاتوکسین

آفلاتوکسین نام نوعی سم است که به دنبال نوعی قارچ به وجود می آید. این ماده در اثر قرار گرفتن گردو در محیط هایی گرم و با رطوبت بالا به وجود می آید. چنانچه برای چیدن و انبار کردن محصولات باغ گردوی خود اقدام کرده اید، بهتر است گردو ها را در محیط خشک و خنک نگهداری کنید. محیط خیس و مرطوب گردوی شما را نابود می کند و شرایط مساعدی برای رشد قارچ ها ایجاد می نماید. همچنین نحوه ی آبیاری درخت، مواد مغذی مورد نیاز و خاک غنی از مهم ترین عواملی هستند که کیفیت مغز گردوی شما را به طرز قابل توجهی افزایش می دهند.

البته از آنجایی که گردو ذاتا دارای رطوبت می باشد، احتمال بروز قارچ در مغز آن چندان دور از ذهن نیست. به طور کلی در گردوی خام احتمال تشکیل کپک مغز گردو به مراتب بیشتر از گردوی خشک است. اما با نگهداری و مراقبت صحیح از گردو ها می توان این احتمال را به حداقل میزان ممکن رساند.

علاوه بر این، حدالمقدور سعی کنید برای احداث باغ گردوی خود، ارقام مقاوم و سالم گردو پیوندی چندلر را انتخاب کنید. زمانی که شما از ابتدایی ترین مراحل به سلامتی درخت گردوی خود توجه داشته باشید می توانید به میزان قابل ملاحظه ای مقاومت درخت گردو را افزایش داده و محصولی با کیفیت را شاهد باشید. کپک مغز گردو و چنین مشکلات مشابهی عمدتا در شرایطی ایجاد می گردد که مقاومت درخت ضعیف بوده و در معرض انواع تنش ها ی محیطی و زیستی قرار گرفته است.

در نتیجه میوه های درخت از مواد مغذی مورد نیاز بی بهره مانده اند و مغز گردو های بی کیفیتی شکل گرفته است. چنین مسأله ای در دراز مدت می تواند کیفیت مغز گردو های شما را کاهش داده و فروش آن را به حداقل برساند.

آفلاتوکسین به عنوان سم مغز گردو به حساب می آید و در نهایت منجر به کپک مغز گردو خواهد شد. کپک مغز گردو می تواند بویی نامطبوع و ظاهری نامطلوب برای گردوی شما به وجود بیاورد و مزه ی آن تغییر کند. وجود سوراخ و حفره در پوست گردو می تواند به شیوع و گسترش بیشتر کمک نماید.

نوع رقم گردو

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم نوع رقم گردو در کیفیت محصول شما بسیار حائز اهمیت است. توجه داشته باشید که زودرس بودن رقم گردو نه تنها ایده آل و خوب نیست، بلکه منجر می شود گردو های شما در گرم ترین ماه سال به بار بنشیند و در معرض نور شدید و مستقیم خورشید قرار بگیرند. با تابش شدید نور آفتاب ، مغز گردو ها به شدت آسیب دیده و دچار سوختگی شدید می شوند. مغز چنین گردو هایی عمدتا به رنگ تیره می باشد و از نظر مشتریان فاقد کیفیت کافی تلقی می شوند. احتمال به وجود آمدن کپک مغز گردو در چنین شرایطی بسیار افزایش می یابد.

چنانچه به دنبال گردو هایی با بالاترین کیفیت هستید، توصیه می کنیم برای کاشت نهال گردو ارقام دیررس، سالم و مقاوم آن را انتخاب نمایید.

نحوه ی تغذیه ی درخت گردو

کیفیت مغز گردوی شما به نوع تغذیه ی آن بستگی دارد. هرچه میزان مواد مغذی مورد نیاز درخت بالاتر و بیشتر باشد و به شکل بهتری تأمین شود، به همان میزان شاهد رشد میوه هایی با کیفیت و درشت خواهید بود. خاک غنی و کوددهی مناسب درخت از مهم ترین عواملی هستند که به تغذیه ی کافی و اصولی درخت گردو کمک می کنند. محلول پاشی انواع ریز مغذی ها و آمینو اسید، کود نیترات کلسیم و همچنین آبیاری درخت با کود آهن از عوامل مؤثر برای افزایش کیفیت مغز گردو می باشد و بهبود طعم و رنگ آن کمک شایان توجهی می نماید.

درمان کپک مغز گردو

برای درمان کپک مغز گردو لازم است تا قارچ و باکتریها را در باغ کنترل کنید. با استفاده از ترکیب کائولن از آفتابسوختگی درختان جلوگیری نمایید. عدم وجود تهویه مناسب در تاج درخت نیز میتواند باعث بروز کپک در میوه بشود. تحقیقات نشان میدهد تاخیر در برداشت میوه میتواند باعث افزایش این قارچ بشود. یعنی تاخیر 2 هفته ای در برداشت باعث افزایش 70 درصدی کپک خواهد شد. بنابراین میوه های گردو را به موقع برداشت نموده و گردوهای روی زمین را جمع آوری نمایید. آنها را خشک کرده و در انبار خشک نگه دارید.

اگر در سالهای گذشته شاهد کپک در داخل مغز گردو بوده اید. توصیه میکنیم میوه های گردو را 2 هفته قبل از آنکه پوسته سبز گردو ترک بردارد، یک مرحله سمپاشی با استفاده از قارچ کش نمایید.

در مرحله بعد زمانیکه 20 الی 30 درصد پوست سبز ترک برداشت سمپاشی را تکرار کنید.

هرگز نباید تاخیری در برداشت داشته باشید. گردوهای برداشت شده باید در انبار خشک نگهداری شوند. چراکه وجود رطوبت کوتاه مدت در انبار نیز میتواند باعث افزایش کپک بشود.

جمع بندی

قارچ ها و کپک ها در میوه گردو میتوانند باعث کاهش مطلوبیت و بازار پسندی آنها شده و همچنین با رشد و گسترش، تمامی درختان باغ را درگیر نمایند. شما باید به محض مشاهده درختان بیمار؛ به معالجه و درمان آنها بپردازید. همچنین روش های پیشگیرانه توصیه شده در این مطلب میتوانند تا حد زیادی از بروز کپک در میوه درخت گردو جلوگیری نمایند.

دکمه بازگشت به بالا