اگر چند روز آب در منبع بمونه گندیده و خراب میشه؟
مدت زمان نگهداری آب تصفیه شده چقدر است؟
آیا آب تصفیه شده هم تاریخ انقضا دارد؟ این سوالی است که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده است. نوشیدن آب سالم و به دور از آلودگی برای حفظ سلامت انسان یک امر ضروری است و به همین دلیل بسیاری افراد نسبت به خرید دستگاه تصفیه آب خانگی از نمایندگی تصفیه آب به آبی اقدام میکنند. اما باید بدانید آب داخل این دستگاهها هم مدت محدودی سالم میماند و باید همه چیز را در مورد مدت زمان نگهداری آب تصفیه شده بدانید تا خدای نکرده آب آلوده مصرف نکنید. در این مطلب همه چیز را در این مورد توضیح میدهیم.

آیا امکان آلوده شدن آب تصفیه شده وجود دارد؟
شیوه نگهداری آب در سلامت آن بسیار تاثیر گذار است؛ به این ترتیب آب تصفیه شده هم در شرایط مطلوبی نگهداری نشود، ممکن است به آلودگیهای جلبکی و میکروبی دچار شود. همچنین در صورتی که فیلترهای پایین و بالا و یا پک کامل فیلتر تصفیه آب خانگی خود را دیر عوض کنید میتواند کیفیت آب آشامیدنی تصفیه شده شما را تحت تاثیر قرار دهد. به همین جهت قبل از خرید فیلتر، از زمان سرویس دستگاه خود اطلاعات کامل پیدا نمایید و مشخصات بهترین دستگاه تصفیه آب خانگی تایوانی اصل خود را از انواع فیلتر تصفیه آب تا قطعات دیگر در بهترین زمان سرویس کنید.
آبهای تصفیه شده که در مخزن نگهداری میشوند، مواد نگهدارنده و کلر ندارند به این ترتیب اگر مدت طولانی داخل مخزن بمانند امکان آلوده شدن آنها وجود دارد. آب آشامیدنی هم مانند تمام مواد خوراکی دیگر تاریخ انقضا دارد و هر آبی را با توجه به مواد موجود در در آن و شرایط محیطی باید به شیوه خاصی نگهداری کرد.
اگر آب موجود در دستگاههای تصفیه آب خانگی 4 روز یا کمتر از آن باقی بماند پاک مانده و قابل استفاده خواهد بود. اگر دستگاه تصفیه آب به علت مسافرت یا هر عامل دیگری در حدود 3 ماه خاموش بماند بهتر است مخزن آن جهت اطمینان خالی شده و دوباره پر شود. فیلترهای دستگاههای تصفیه آب خانگی نباید به هیچ عنوان خشک شوند، چرا که عمر آنها کاسته شده و خراب میشوند. به همین دلیل حتی اگر دستگاه چند روزی خاموش بود فیلترها را خشک نکنید.
چطور متوجه آلوده شدن آب تصفیه شده شویم؟
به صورت کلی مواد آلوده کننده آب آشامیدنی پس از تصفیه از بین میرود، اما اگر آب بیش از اندازه نگهداری شود امکان آلودگی مجدد آن وجود دارد. آب خالص و تصفیه شده هیچ طعم و رنگ خاصی ندارد. گاهی علت تلخی آب تصفیه شده ماندن بیش از اندازه آن و آلودگی آب است، بنابراین هر گونه تغییر رنگ و طعم آب نشان دهنده آلودگی است و نباید آن را مصرف کنید.
مواد محلول در آب نقش مهمی در طعم دهی آن ایفا میکنند، بنابراین هر گونه تغییر در طعم آب تصفیه نشان دهنده رشد باکتری، جلبک یا مواد آلوده کننده در آب خواهد بود. آب تصفیه شده با دستگاههای خانگی خوش طعمتر از آبی است که در سیستمهای تصفیه آب شهری پاکسازی شدند، به همین دلیل ذائقه شما را تغییر داده و خیلی سریعتر متوجه تغییر طعم آب و آلودگی احتمالی آن خواهید شد. علاوه بر تغییرات ظاهری رنگ و طعم که نخستین نشانههای آلودگی است، آب ممکن است بوی نامطبوعی هم پیدا کند که نوشیدن آن را برای افراد دشوار کرده و به شما هشدار میدهد که مشکلی برای آن به وجود آمده است.
بهترین راهکارها برای نگهداری آب تصفیه شده چیست؟
مخزنهای نگهداری آب تصفیه شده ممکن است پلاستیکی و فلزی باشد به همین دلیل آب را نباید در آنها به مدت بسیار طولانی نگهداری کرد. بهترین راهکار این است که آب را پس از تصفیه داخل ظروف شیشهای شفاف یا استیل ضد زنگ بریزید و در حدود 3 روز داخل یخچال نگهداری کنید. البته آب خروجی از برندهای معتبر دستگاه تصفیه آب خانگی مینروا تایوان اصل و اورجینال کمتر درگیر این مسائل هستند زیرا، مخازن تحت فشار تصفیه آب برند مینروا دارای تیوپ پلاستیکی فود گرید و آنتی باکتریال است که امکان کاهش کیفیت آب تصفیه شده را در این مخازن به حداقل خواهد رساند.
استفاده از ظرفهای پلاستیکی برای نگهداری آب تصفیه شده راهکار نامناسبی نیست، چرا که پلاستیک به داخل آب نفوذ کرده و باعث آلودگی آن میشود. فریز کردن آب هم راهکار خوبی برای نگهداری آن نیست و آن را از آلودگی محفوظ نمیکند، بلکه شرایطی را فراهم میکند که برخی آلودگیها سریعتر در آن رشد کنند.
اگر به هر دلیل مجبور شدید آب مصرفی تصفیه شده خود را در ظروف پلاستیکی قرار دهید دقت کنید در معرض تابش مستقیم نور خورشید نباشند. قبل از اینکه آب را داخل بطری بریزید حتما آن را تمیز بشویید و از خشک شدن آن اطمینان حاصل کنید؛ به این ترتیب میتوانید آب را داخل ظرف مناسب تا 5 روز هم نگهداری کنید.
متخصصان توصیه میکنند در صورت امکان ظروف آب آشامیدنی افراد هر 2 روز یکبار تخلیه شده و از آب سالم و تصفیه شده تازه پر شود. آب سالم اشتیاق افراد به نوشیدن را افزایش میدهد و به محض مصرف، فرد احساس میکند عطشی که داشته رفع شده است. افراد هیچ تمایلی به نوشیدن آب مانده ندارند و نمیخواهند آن را بنوشند، چرا که عطر و طعم مطلوبی نخواهد داشت.
آیا آب خراب میشود؟
باتوجه به شیوه نگهداری آب آشامیدنی، آب نیز ممکن است خراب شود. ممکن است به هر دلیلی مجبور به ذخیره آب شوید، بهتر است بدانید که هر نوع آب آشامیدنی تاریخ انقضاء داشته و شیوه نگهداری نیز برای هر آبی متفاوت است. آب را نباید بیش از 6 ماه نگهداری کرد. آبهای گازدار نیز به دلیل اینکه به مرور زمان گازهای داخل آب به مرور آزاد میشود طعم آنها تغییر کرده و مصرف آنها در نگهداری بلند مدت توصیه نمیشود. آب شیر هم به دلیل اینکه در مجاورت دی اکسید کربن هوا قرار دارد به مرور طعم کهنگی و ماندگی به خود میگیرد. بهتر است آب در ظروف سربسته و در محیطی تاریکی و خشک نگهداری شود که زودتر از انتظار خراب و یا غیرقابل استفاده نشود.
مدت زمان نگهداری آب معدنی چقدر است؟
آب در درون بطریهای پلمپشده که طی دستورالعملهای استاندارد تهیه شده باشند ماندگاری نامحدودی دارند. اما در قوانینی که در سال 80 میلادی و پس از آن وضع شد، بهتر است که تاریخ انقضاء بطریهای آب آشامیدنی و آب معدنی بیشتر از 6 ماه نباشد؛ چراکه پلاستیک BPA (بیسفنول ای) و سایر موادشیمیایی که برای تولید بطریهای پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد، ممکن است پس از 6 ماه در آب آزاد شده و برای سلامتی انسان مضر باشد. و تمامی بطریهای آب ماندگاری بالایی دارند اما اگر بیش از 6 ماه از تولید آن گذشته باشد نباید آن را مصرف کرد.
بهترین ظرف برای نگهداری آب در یخچال چیست؟
ظروف پلاستیکی برای نگهداری آب در یخچال مناسب نیستند! بطریهای پلاستیکی دارای ترکیبهای پلیمری هستند و در اثر ساییدگی و خمشدگی از خود منومر آزاد میکنند. به دلیل اینکه در هنگام فریزکردن آب در بطریهای پلاستیکی، آب به بدنه فشار وارد میکند ممکن است مونمرها در آب آزاد شوند که برای سلامتی انسان مضر و خطرناک هستند.
اگر یخچال شما دارای آبسردکن است، سعی کنید که هر دو روز آب داخل آبسردکن را تعویض کنید چرا که جنس مخزن آب، داخل یخچال از پلاستیک است. بهترین ظروف برای نگهداری از آب شامیدنی در یخچال استفاده از بطری پلیپروپیلن، ظروف استیل و شیشهای شفاف هستند. بطریهای پلیپروپیلن بازیافت سریعتری دارند اما عمر آنها نسبت به ظروف شیشهای و استیل کمتر است.
سعی کنید آب را در درون ظروفی نگهداری کنید که سر بسته باشد. نگهداری آب در ظروفی که درب ندارند باعث میشود که با بوی مواد غذایی دیگر ترکیب شده و آب، طعمدار شود. هر چند که ممکن است آبی که در یخچال به واسطهی بوی مواد غذایی طعمدار شده، میکروبی نباشد اما نوشیدن چنین آبی لذتبخش و گوارا نیست. به همین دلیل استفاده از گالن آب معدنی توصیه میشود. بسیار بهصرفه است و با خرید آن میتوانید همیشه آبی سالم و بدون طعم ماندگی و کهنگی را در دسترس خود داشته باشید.
مدت زمان نگهداری آب باران
مدت زمان نگهداری آب باران به شیوه جمعآوری آن بستگی دارد. آب باران را باید طبق شیوههایی استاندارد جمعآوری کرد که بتوان از آن استفاده کرد. همچنین نکتهی دیگر این است که آب باران در چه شرایط و ظروفی نگهداری میشود. در مناطقی که آب و هوای آلودهای دارند نحوهی جمعآوری آب پیچیده و سختتر است. آب مورد نیاز هر انسانی باتوجه آب و هوا، بیماری، شرایط جسمی، سن، وزن و موقعیت جغرافیایی متفاوت است؛ اما بطور متوسط ما انسانها در طول روز به 8 لیوان آب سالم نیاز داریم. چنانچه در یک خانواده 4 نفره قرار دارید با خرید آب مورد نیاز 1 روز خود را تامین میکنید.
مدت زمان نگهداری آب جوشیده چقدر است؟
بهتر است بدانید که آب با جوشاندهشدن تصفیه نمیشود؛ به همین دلیل اگر آب را به منظور تصفیهشدن میجوشانید، دست نگه دارید! چراکه آب جوشیده شده فقط در زمانی که احتمال آلودگی میکروبی وجود دارد مفید خواهد بود و فلزات سنگین، نیترات، نیتریت، آرسنیک، جیوه، مواد رادیو اکتیو و… با جوشاندن آب از بین نمیروند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله را مطالعه کنید تا از جزئیات بیشتری در خصوص آب جوشیده مطلع شوید. مدت زمان نگهداری آب جوشیده در یخچال چنانچه در ظروف استانداری نگهداری شود نهایتا 3 روز است. اگر آب جوشیده شده را در دمای محیط نگهداری میکنید، باید آب را در محیط خشک و تاریک نگهداری کنید؛ مدت زمان نگهداری آب جوشیده شده در دمای محیط 24 ساعت خواهد بود.
بهترین شیوه برای نگهداری آب آشامیدنی چیست؟
آب کهنه و مانده لذتبخش و گوارا نیست و تمایل ما را به آب خوردن نیز کاهش میدهد. سعی کنید که آب را در ظروف استاندارد نگهداری کنید و آب مخزن یخچال را نیز هر 2 روز بکیار تعویض کنید. آب موجود در ظرف پلاستیکی باتوجه به اینکه در ساخت آنها از پلیمرها استفاده میشود به مرور در آب آزاد شده و برای سلامتی انسان خطرناک هستند.
استفاده از بطریهای آب آشامیدنی که پلمپ هستند بهترین راه برای نگهداری آب آشامیدنی است؛ باتوجه به اینکه به بطور میانگین به 2 لیتر آب آشامیدنی سالم نیاز داریم با خرید یک آب معدنی 10 لیتری میتوانید مصرف 5 روز خود را تامین کنید.
همچنین بهتر است که بطریهای آب معدنی خود را در معرض نور خورشید قرار ندهید. چنانچه میخواهید از بطریهای آب معدنی مجدداً استفاده کنید پس از شستشوی و خشکشدن کامل از آن استفاده کنید. با استفاده از ظروف استاندارد همانند ظروف پلیپروپیلن، شیشهای و استیل ضدزنگ در جای خشک و تاریک مدت زمان بیشتری میتوانید آب آشامیدنی خود را نگهداری کنید
آیا آب آشامیدنی خراب می شود؟
آب آشامیدنی در صورتی که به شیوه درست نگهداری شود تا حداکثر 6 ماه با حداقل عوارض جانبی قابل مصرف می باشد اگرچه آب آشامیدنی کربنات دار (گاز دار) به مروز زمان که گازهای موجود در آن از مایع خارج می شوند طعمش تغییر کرده و بی مزه می شود.
آب معمولی نیز ممکن است با گذشت زمان طعم کهنگی به خود بگیرد زیرا دی اکسید کربن موجود در هوا با آب ترکیب شده و آن را کمی اسیدی تر می کند.
با وجود این تغییر طعم همان طور که قبلا گفتیم مصرف آب تا 6 ماه بی خطر محسوب می شود.
اگر قصد دارید آب آشامیدنی را به شیوه درست نگهداری کنید لازم است از ظروف درب دار تمیز و کاملا ضد عفونی شده با اصول بهداشتی استفاده کرده و تاریخ ذخیره کردن را روی ظرف بنویسید و علامت بگذارید که بدانید داخل ظرف آب آشامیدنی است.
ظرف آب را تا حداکثر 6 ماه در مکان خنک، خشک و تاریک نگهداری کنید.
منابع :