مراحل گواهی حصر وراثت در 1403
حصر وراثت بر اساس طبقات وراث تقسیم می شود و قبل از هر اقدامی، باید مشخص شود که انحصار وراثت محدود است یا نامحدود. +

پس از بررسی اموال متوفی ، می توانید برای دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام کنید. یکی از سوالات مهمی که به کرات پرسیده می شود این است که برای انحصار وراثت به کجا مراجعه کنیم و چه اقدامی باید انجام بدهیم؟
وراث باید برای دریافت گواهی فوت به مراجع مربوطه این کار اقدام کنید. سپس باید اسامی تمامی افرادی که ارث می برند و نسبت آن ها با متوفی ذکر شود.
پس از امضای استشهادیه انحصار وراثت، یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا میزان مالیات بر ارث تعیین شود.
صفر تا صد انحصار وراثت
انحصار وراثت بر اساس میزان دارایی های به جا مانده از متوفی به دو دسته محدود و نامحدود تقسیم می شود.
اگر دارایی های متوفی کمتر از پنجاه میلیون تومان باشد، انحصار وراثت محدود محسوب می شود و اگر بیشتر از پنجاه میلیون تومان باشد، انحصار وراثت نامحدود است.
طبقات ارث یکی از مهم ترین معیارهای انحصار وراثت و تقسیم ارث هستند. در ادامه این مقاله به صورت کامل درباره طبقات وراث و مراحل انحصار وراثت توضیح می دهیم. به طور کلی، پس از فوت متوفی، وراث باید مراحل انحصار وراثت را طی کنند تا نهایتاً گواهی انحصار وراثت را دریافت کنند.
به طور کلی، مراحل انحصار وراثت به شرح زیر است:
- دریافت گواهی فوت و تکمیل مدارک
- ارائه دادخواست انحصار وراثت در دفتر خدمات قضایی
- مراجعه به شورای حل اختلاف
- مشخص شدن وراث و اموال و دارایی ها
- تایید وراث
- تعیین مالیات بر ارث
- صدور گواهی انحصار وراثت
- تحریر ترکه
- تقسیم ترکه
دریافت گواهی انحصار وراثت
اولین مرحله برای دریافت گواهی انحصار وراثت، صدور گواهی فوت توسط اداره ثبت احوال است. مطابق قانون ارث در کشور ایران، پس از فوت فرد، علت و تاریخ فوت در سیستم الکترونیکی یکپارچه اداره ثبت احوال کشور ثبت می شود.
شناسنامه فرد باطل شده و گواهی فوت صادر می شود و به یکی از وراث یا وکیل آن ها تحویل داده می شود. این گواهی یکی از مدارک لازم برای درخواست انحصار وراثت است.
مراجع صدور گواهی
برای دریافت این گواهی باید فرم مخصوص درخواست گواهی را تهیه کنید. برای تهیه این فرم، یکی از وراث یا وکیلی که وکالت انجام انحصار وراثت را دارد باید به شورای حل اختلاف شهری که آخرین محل اقامت فرد فوت شده بوده است، مراجعه کند. توجه داشته باشید که این مسئله بسیار مهم است.
پس از دریافت فرم، باید اسامی تمامی افرادی که از متوفی ارث می برند و نسبت آن ها با شخص فوت شده را یادداشت کنید. توجه داشته باشید که حضور تمامی وراث در این مرحله ضروری نیست و فقط یکی از وراث (بر اساس طبقات وراث) یا افراد ذی نفع در انحصار وراثت یا وکیل آن ها کافی است.
تایید وراث برای انحصار وراثت
یکی دیگر از مراحل انحصار وراثت، تأیید وراث است. در این مرحله باید به همراه فرمی که از شورای حل اختلاف ( محل زندگی فرد فوت شده ) دریافت کنید و همراه سایر مدارک مانند گواهی فوت شخص، اصل و کپی شناسنامه و اصل و کپی کارت ملی تمامی وراث، به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید.
در دفتر اسناد رسمی، باید دو شاهد که تمامی وراث را می شناسند حضور داشته باشند و استشهادیه انحصار وراثت را امضا کنند. این کار به این منظور انجام می شود که شاهدان با امضا و گواهی خود، وراث شخص فوت شده را به صورت رسمی و قانونی تأیید کنند تا دفتر اسناد رسمی بتواند شهادت نامه ای تنظیم کند که برای مراحل بعدی در شورای حل اختلاف مورد نیاز است.
فرم استشهادیه گواهی انحصار وراثت
به گواهی می رسانم خانم ها و آقایانی که آگاه هستند، شادروان ………. در تاریخ ………. در شهر ……….، آخرین اقامتگاه دائمی خود، در گذشته است و هنگام فوت:
- تعداد ………. پسر داشته / نداشته به نام ……….
- تعداد ………. دختر داشته / نداشته به نام ……….
- تعداد ………. همسر دائمی داشته / نداشته به نام ……….
- تعداد ………. مادر داشته / نداشته به نام ……….
- تعداد ………. پدر داشته / نداشته به نام ……….
و وراث دیگری غیر از افراد نامبرده بالا ندارد و در موقع فوت مذهب متوفی ………. بوده و دارایی او کمتر / بیشتر از مبلغ ………. بوده است. لطفاً اطلاعات خود را در این برگ بنویسید.
مدارک لازم برای انحصار وراثت
برای اینکه مراحل انحصار وراثت به درستی و بدون هیچ مشکلی انجام شود، باید مدارکی را آماده کنید که در ادامه معرفی می شوند:
- گواهی فوت
- از سال 1395 در برخی از استان ها مانند تهران به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه درخواست گواهی فوت قابل دریافت است.
- استشهاد محضری
- شناسنامه متوفی
- عقدنامه یا رونوشت
- وصیت نامه رسمی متوفی
- گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی
- برای متوفیان قبل از سال 1395 که تاکنون اقدام نکرده اند.
- شناسنامه وراث
کلام آخر
با توجه به مشکلات بسیار زیادی که در جریان انحصار وراثت وجود دارد، حضور فردی که بتواند این مشکلات را راحت تر حل کند و روند جریان پرونده را تسریع بخشد، بسیار کمک کننده است. گاهی مشکلات ساده ای در این جریان پیش می آید، مانند مشغول بودن یکی از وراث که باعث عدم حضورش در روند انحصار وراثت می شود.
در اینجا با وکالت دادن به یک وکیل متخصص و کاربلد، این مشکل به راحتی حل می شود. گاهی مشکلات پیچیده تری نیز پیش می آیند که افراد عادی که از جزئیات قوانین اطلاعی ندارند، ممکن است با یک اقدام نادرست باعث کند شدن روند پرونده شوند. مشکلاتی مانند مفاد تنظیم دادخواست که در مورد این موضوع بهتر است به لینک زیر مراجعه کنید :
اعتراض به رای انحصار وراثت، عدم همکاری وراث در انحصار وراثت، مفقود شدن گواهی انحصار وراثت، شهادت دروغ، عدم ذکر عمدی اسم افراد در گواهی انحصار وراثت و … در حل این مشکلات، حضور شخصی که از جزئیات قوانین اطلاع دارد، بسیار تاثیرگذار است.