انواع نمای ساختمان را بشناسید (نمای رومی- نمای کلاسیک)
سنگ نمای رومی؛ آشنایی با نما سنگ رومی یا نمای کلاسیک و انواع آن
همیشه و در همه حال اولین ویژگی که از یک ساختمان به چشم می آید نمای بیرونی آن است. و همین نمای بیرونی در اغلب اوقات نقش بسزایی در تعیین قیمت و ارزش گذاری ساختمان دارد. نمای بیرونی ساختمان جلوه ای از کلیت ساختمان است و اکثرا، افراد قبل از ورود به ساختمان و بررسی آن، استحکام و زیبایی ساختمان را قضاوت میکنند. نمای رومی یا نمای کلاسیک با تراورتن عسلی تکاب سبکی محبوب و پر طرفدار در طراحی نمای بیرونی ساختمان است که امروزه بیشتر مورد توجه مردم و مهندسان ساختمان قرار گرفته است. سنگ نما رومی بیشتر مناسب ساختمان های مجلل و لاکچری است که به آن شکوه و عظمت خاصی میدهد.
سنگ نمای رومی چیست؟
سنگ نما رومی یک نوع نمای بیرونی ساختمان است که به وسیله ی طراحی ستون و سر ستون های خاص و زیبا علاوه بر زیبایی بخشی به ساختمان، آن را مستحکم و مقاوم میکند. نمای رومی بطور کلی از سنگ های گران قیمتی همچون سنگ مرمر و سنگ گرانیت ساخته میشود که این مسئله بابت ارزش زیاد این نوع نما شده است.
ویژگی ها، مزایا و معایب سنگ نما رومی
در واقع هدف اصلی در سنگ کاری نمای رومی بخشیدن شکوه و جلال به ساختمان است.نوع بکار گیری مصالح و سنگ ها و حتی نوع رنگ آن ها همه و همه جهت بخشیدن ابهت و قدرت به ساختمان است. طراحی خاص ستون ها و سر ستون ها در این نما باعث بوجود آوردن فضایی همچون کاخ پادشاهان در نمای ساختمان میشود.
استحکام و زیبایی ساختمان، ابهت و شکوه نمای منزل از مزایای این نوع سنگ کاری نما است. اما این سبک از معماری خالی از عیب نیست. گران بودن مصالح نمای کلاسیک و همچنین فرهنگ سازی غیر ایرانی این نوع نما را میتوان از معایب آن به حساب آورد.
مصالح نما سنگ رومی
در فرایند اجرای نمای رومی از مصالحی گران قیمت همچون سنگ های تراورتن، مرمر و گرانیت استفاده میشود. بطور کلی تمام سعی مهندسان این است که از مصالح و سنگ های سفید رنگ و یا روشن برای نمای ساختمان استفاده کنند تا جلوه ی زیبایی به آن ببخشند. البته برخی طراحان نمای ساختمان برای کاهش هزینههای ساخت، و همچنین گران بودن سنگ ها، از سیمان سفید به جای سنگ استفاده میکنند که به نمای رومی سیمانی معروف هستند که قطعا زیبایی سنگ را ندارد.
سنگ تراورتن پر کاربردترین متریال و بهترین سنگ نمای بازار سنگ در این سبک است که علت آن این است که، سنگ تراورتن سنگی با حفره های زیاد است که صاف و صیقلی نمیباشد. همین ویژگی موجب شده است که نصب آن راحت باشد و دردسر زیادی نداشته باشد.
نمای سنگ رومی یک نوع سنگ نیست!!!
بسیاری از کاربران و علاقمندان به حوزه ی سنگ با مطالعه ی این مقاله تصور میکنند که سنگ نمای کلاسیک با سنگ های دیگر متفاوت بوده و یک نوع و سبک جدا از سنگ ها میباشد. اما در واقع باید گفت که نما سنگ رومی فقط یک مدل طراحی شده است که به اصطلاح نام رومی بر روی آن قرار داده شده است. و از سنگ های مختلفی همچون مرمر و تراورتن که با طرح و مدل خاص و جدید کنار هم قرار گرفته اند تشکیل شده است.
قیمت سنگ نمای رومی
تعیین قیمت سنگ نمای کلاسیک بصورت کلی ممکن نیست. چراکه قیمت گذاری بر روی نمای کلاسیک به عوامل ناپایدار متعددی وابسته است که عبارتند از:
- نوع سنگ
- رنگ سنگ
- نوع فرآوری سنگ
- جزئیات زیاد و پیچیدگی نما
- دستمزد نیروی متخصص
- نوسانات بازار ارز
- و…
تفاوت نمای مدرن و نمای کلاسیک
تفاوت نمای مدرن و کلاسیک یک مسئله بسیار مهم در طراحی نمای یک ساختمان است که هر معمار و طراح برای طراحی و ساخت نمای ساختمان باید آن را بداند، نمای مدرن یا نمای کلاسیک به علت وجود تمایز در معماری مدرن و کلاسیک از یکدیگر متمایز هستند، نه تنها از نظر سبک و فرم، بلکه مواد مورد نیاز برای اجرای طراحی آنها با یکدیگر متفاوت است. تفاوت نمای کلاسیک و نمای مدرن کم و جزئی نیست و بسیار قابل بررسی است.به عنوان مثال، ساختمانهای کلاسیک به موادی نیاز دارند که به راحتی در دسترس باشند، مانند آجر و الوار، در حالی که ساختمانهای مدرن شامل موادی هستند که صنعتیتر هستند، مانند شیشه و فولاد.در ابتدا بهتر است طراحی نمای کلاسیک و نمای مدرن را بشناسیم و در مرحله بعد تضادهای آنها را بررسی کنیم.
تفاوت اصلی نمای کلاسیک و نمای مدرن چیست؟
نمای مدرن و نمای کلاسیک در زمان پیدایش بسیار متفاوت بودند و تفاوت های بسیاری در هر دو نما دیده می شود، شاید جالب باشد بدانید که نمای مدرن با تغییر و بروز شدن باعث به وجود آمدن نمای کلاسیک شد، نمای مدرن بیشتر برای سازگاری با زندگی مدرن و پیشرفته افراد برای استفاده بهتر و بیشتر از فضا گزینه بسیار مهمی می باشد، تقارنی که در نمای کلاسیک دیده می شود، یکی از مهمترین تفاوت ها عدم وجود تقارن در نماهای مدرن می باشد که به ندرت در نمای مدرن وجود دارد به همین دلیل در نمای مدرن خطوط افقی و عمودی بسیاری دیده می شود که در عن سادگی نظرات را به خود جلب میکنند، اما در نمای کلاسیک یکی وجود تقارن یکی از مهمترین شاخصه های نمای کلاسیک می باشد.
طراحی نمای کلاسیک به رنگ های کرم و سفید دیده میشود اما در نمای مدرن استفاده از رنگ طوسی وتیره هم به چشم میخورد.اما در نهایت باید بدانیم که معماری کلاسیک و مدرن طرفداران خودشان را دارند و هیچگاه نمای مدرن جایگاه نمای کلاسیک را نمیتواند از آن بگیرد.
نمای مدرن چیست؟
تفاوت اصلی نمای مدرن را می توان با طراحی خلاقانه و جسورانه شناخت و همیشه می توان انتظار شگفتی هایی را در آن داشت طراحی مدرن در معماری در دهه های اولیه قرن بیستم آغاز شد. برخلاف سبک کلاسیک با طراحی پیچیده، طراحان سعی می کنند راه هایی را برای دسترسی بیشتر به معماری بیابند. اصول استاندارد تمامی این طرح ها سادگی، کارایی و ظرافت است. از ویژگی های این سبک می توان به استفاده از ریتم های عمودی، افقی و زاویه دار و استفاده از مواد و فناوری های جدید اشاره کرد. نوآوری در این طراحی حیاتی است.
انواع نمای ساختمان به همراه عکس های با کیفیت [+نکات اجرایی]
نمای ساختمان پوسته هر ساختمان است و نقش بسیار مهمی در زیبایی و جذابیت آن ایفا می کند. در طراحی نما، معماران و سازندگان با توجه به شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی، تعداد طبقات ساختمان، سلیقه افراد و بودجه آن ها اقدام به انتخاب نوع مصالح می کنند. نمای بیرونی به منزله یک لایه محافظ برای ساختمان است که نه تنها آن را در برابر عوامل مختلف محافظت می نماید، بلکه نقش بسیار مهمی در زیبایی آن دارد.
نمای ساختمانی و طراحی نمای ساختمان مسکونی به منظره شهری شکل می دهد، از این رو طراحی نماهای مختلف باید با یکدیگر هماهنگی داشته باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، هماهنگی درب ورودی ساختمان با هارمونی نمای ساختمان می باشد. در این مطلب از ساختمانچی در ابتدا انواع نمای ساختمان را معرفی کرده و ضوابط شهرسازی که در ساخت آن ها باید رعایت شوند را با شما به اشتراک می گذاریم.
مصالح به کار رفته در نماسازی ساختمان
در نماسازی ساختمان از مصالح مختلفی استفاده می شود از جمله فلز، سنگ، آجر، کامپوزیت، بتن و چوب که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. در ذیل به معرفی انواع نمای ساختمان می پردازیم. با ما همراه باشید.
معرفی انواع نمای ساختمان
نمای آجری
نمای آجر از جمله نماهایی است که از گذشته تا امروز مورد استقبال قرار گرفته است. آجر در انواع مختلف تولید و در اختیار مشتریان قرار می گیرد. طراحی نمای آجری به دلیل بالا بودن تنوع آجرها بسیار متنوع است و یک معمار با توجه به سلیقه خود می تواند زیباترین طرح را اجرا کند.
آجرنما ساختمان، به صورت ساده و یا دکوراتیو قابل طراحی است و در هر دو شکل جلوه ای زیبا به ساختمان می بخشد. از جمله انواع آجر می توان به آجر نما نسوز، آجر نما طرح چوب، آجر دکوراسیون داخلی، لعاب دار حصیری، آجر نما سفید، آجر نما قرمز، کارتنی، دکوراتیو، کف فرش، آجر نما زرد، رستیک، شاموتی، آجر نما نسوز سفید، آجر نما نسوز قرمز، آجر نما نسوز انگلیسی، آجر نما پلاک و قزاقی اشاره نمود.
آجر نما باستان، آجر نما آذرخش، آجر نماچین، آجر نما امیری، آجر نما کهن سرام، آجر نما اصفهان و آجر نمای امین از جمله آجر نماهایی هستند که می توان از کیفیت آن ها مطمئن بود.
ضوابط اجرای نمای آجری
بر اساس ضوابط، امکان رنگ آمیزی نمای آجری وجود ندارد. برای مثال در شهر اصفهان و بر اساس بافت سنتی شهر، استفاده از آجرهایی به رنگ بژ، کرم و آجرهای سنتی امکان پذیر می باشد.
نمای کامپوزیتی
طراحی نمای ساختمان کامپوزیت بر مبنای استفاده از ورق های کامپوزیت آلومینیوم صورت می گیرد. از مزایای کامپوزیت نما می توان به وزن سبک، تنوع رنگ بالا، قابلیت شستشو، مقاومت حرارتی، رطوبتی و صوتی اشاره نمود. در حال حاضر نماسازی اکثر ساختمان های مدرن با ورق های رنگارنگ کامپوزیت صورت می گیرد، زیرا زیبایی این نما فوق العاده است اما قیمت بالا یکی از معایب نما کامپوزیت به شمار می رود که امکان استفاده از آن را برای تمام افراد فراهم ننموده است.
از جمله این نماها که زیبایی بی نظیری به ساختمان می بخشد می توان به نمای کامپوزیت لانه زنبوری اشاره نمود. در صورتی که سطح این نمای زیبا کدر و آلوده شود، به کمک افراد متخصص در زمینه نماشویی نمای کامپوزیت می توان آن را تمیز و مانند روز اول درخشان نمود.
ضوابط اجرایی نمای کامپوزیتی
بر اساس ضوابط اجرایی، استفاده از نمای کامپوزیت و آلومینیومی حداکثر 20 درصد در سطح کلی نمای ساختمان مشرف به معابر مجاز می باشد.
نمای سیمانی
نمای سیمانی ساختمان از جمله نماهایی است که قیمت اجرای آن ارزان می باشد. سرعت اجرای این نما بالاست و در کمترین زمان ممکن می توان آن را بر روی سطح خارجی ساختمان اعمال نمود. نماکاری ساختمان با سیمان با استفاده از بهترین متریال صورت می گیرد تا سطح کار از کیفیت مناسب برخوردار باشد.
نمای سیمانی از مقاومت لازم در برابر حریق برخوردار است و در صورت بروز آتش سوزی از انتشار آن جلوگیری می کند. در اجرای نما سیمانی ساختمان از سیمان سفید و یا سیمان رنگی استفاده می شود که هر کدام زیبایی خود را دارد. لازم به ذکر است که شستشوی نمای سیمانی بسیار آسان است، از این رو این نما را می توان نمایی ساده و در عین حال زیبا برای ساختمان دانست.
از جمله معایب استفاده از نمای سیمانی این است که امکان شکستگی و ترک خوردگی در آن وجود دارد و عایق صوتی ضعیفی می باشد. همچنین گرد و خاک را به راحتی به خود جذب می کند.
نمای سنگی
نمای سنگی از جمله نماهای لوکس است که همواره زیبایی و جذابیت خود را در طول زمان های مختلف به نمایش می گذارد و با استفاده از انواع سنگ ساختمانی اجرا می شود. قیمت سنگ نما در مقایسه با سایر مصالحی که برای نماکاری استفاده می شوند، بالاتر است. نمای رومی یکی از نماهای سنگی است که زیبایی حیرت آوری به ساختمان می بخشد.
در سنگ نمای رومی از سنگ مرمر، سنگ تراورتن و سنگ گرانیت استفاده می شود که هر کدام زیبایی و ویژگی های منحصر بفرد خود را دارند. نمای سنگی سالیان سال ماندگار است و در برابر عوامل مختلف نظیر باد، باران، برف، نور خورشید و گرد و غبار مقاوم می باشد.
سنگی که برای نمای ساختمان انتخاب می شود باید از دوام و استحکام لازم برخوردار باشد، در غیر این صورت در اثر انقباض و انبساط دچار ترک خوردگی خواهد شد. نمای سنگی ساختمان مسکونی و یا سایر بناها نیازمند مراقبت می باشد و هر چند وقت یکبار، نماشویی آن الزامیست.
نکات اجرایی نمای سنگی
براساس ضوابط مربوط به نماسازی، رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از سنگ الزامی بوده و امکان استفاده از هر نوع رنگ سنگ در ساخت نما امکان پذیر نمی باشد. در شهر اصفهان استفاده از سنگ صرفا در ترکیب با آجر و به میزان 20 درصد امکان پذیر می باشد.
نمای شیشه ای
نمای شیشه ای ساختمان از جمله پرطرفدارترین نمای ساختمانی است که در تمام ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری به چشم می خورد. این نوع نما که به نمای شیشه ای کرتین وال نیز معروف است، نقش بسزایی در تامین نور برای فضای داخلی به عهده دارد.
شیشه به دلیل بازتاب نور از جذابیت بالایی برخوردار است و استفاده از آن در نمای شیشه ای اسپایدر گرفته تا نمای شیشه ای فریم لس علاوه بر زیبایی، نور و گرمای لازم را به دلیل عبور نور برای ساختمان تامین می کند. اصولاً در اجرای نمای شیشه ای از شیشه سکوریت و یا شیشه رفلکس استفاده می شود.
ضوابط اجرایی نمای شیشه ای
ضوابط اجرای نما در شهرهای مختلف و بر اساس بافت شهر می تواند متفاوت باشد. برای مثال در شهر اصفهان استفاده از نمای شیشه ای و شیشه های رفلکس در نمای اصلی و جانبی ممنوع می باشد.
نمای بایرامیکس
نمای بایرامیکس از جمله نماهای دکوراتیو است که به صورت ملات و متشکل از سنگدانه ها، رنگ، رزین های طبیعی و مصنوعی و افزودنی های دیگر می باشد. از مزایای نمای بایرامیکس می توان به تنوع رنگ بالا، قابلیت شستشو با آب، پوشش یکنواخت سطح و تمیزکاری آسان اشاره نمود. این نما بر روی انواع سطوح فلزی، چوبی، سیمانی و آجری قابل اجراست، اما به دلیل مقاومت پایین آن در برابر عوامل مختلف در مدت کوتاهی زیبایی خود را از دست می دهد.
نمای چوبی
یکی از زیباترین نماهای ساختمانی، نمای چوبی است که این روزها در ساخت خانه های مدرن اجرا می شود. ترکیب چوب با سایر متریال ها نظیر فلز و شیشه زیبایی نما را دوچندان می کند و آن را خاص تر جلوه می دهد. چوب ترمووود نوعی چوب نما است که از وزن سبک اما مقاومت بالا برخوردار می باشد. از ویژگی های این چوب نما می توان به سختی بالا، مقاومت در برابر صوت، قابلیت شکل پذیری و برش کاری و تجدیدپذیری اشاره کرد.
ضوابط اجرایی نمای چوبی
اجرای نمای چوبی ساختمان نیز مانند سایر نماها دارای ضوابطی می باشد. برای مثال در استان اصفهان استفاده از نمای چوبی در نماهای اصلی ساختمان در خارج از محدوده مصوب تاریخی شهر اصفهان و تنها به میزان 10 درصد مجاز می باشد.