علم ان ال پی چیست؟
NLP (ان ال پی) چیست و چه کاربردی دارد ؟
اولین گام برای قدم گذاشتن در بستر هر علم و دانشی که بشر با هدایت خداوند بزرگ خلق کرده است شناخت ماهیت و کاربرد آن علم یا دانش میباشد. در این مقاله از سایت چراغ سبز با دانش زیبای ان ال پی و کاربردهای آن در زندگی بشر آشنا میشوید و نگاهی جدید برای ایجاد تغییرات مؤثر و لذت بخش در زندگی یاد خواهید گرفت و متوجه میشوید NLP چیست و چگونه شکل گرفته است.
NLP چیست ؟ (VIDEO)
قبل از اینکه بدانیم NLP چیست باید به این موضوع توجه داشته باشیم که بشر ذاتاً و فطرتاً تمایل به این دارد که در جنبههای مختلف زندگی خود به رشد و شکوفایی برسد و بتواند در طول زندگی خود نتایج و دستاوردهای بیشتری را کسب کند. تمایل به تغییر و تحول امری ذاتی است که خداوند در وجود بینهایت انسان قرار داده است و تمامی منابع موردنیاز برای رسیدن به این اهداف و خواستهها را نیز برای سیستم وجودی ما تعریف کرده است.
زمانی انسان میتواند به این منابع بینهایت دسترسی پیدا کند و توانمندیهای خود را کشف کند که آگاهی و شناخت لازم را نسبت به اجزای وجودیاش به دست بیاورد، چراکه عدم شناخت درست مانع از دیدن منابع و بهکارگیری صحیح آنها میشود، هرچند منابع در دسترس و بینهایت باشند.
درنتیجه شناخت و آگاهی، اولین گام به سمت آشنایی با خود و ایجاد تغییرات در تمام جنبههای زندگی است. ساختار وجود انسان به گونهای است که اجزایی متفاوت با عملکردها و کاربردهایی متفاوت دارد که باید به نحوه مؤثری در مسیر درستی قرار بگیرند. این که NLP چیست و از چه نگرشها و ابزارهایی برای تغییر استفاده میکند اولین قدم ما برای کسب شاخت و آگاهی در این مسیر است.
هر علم و دانش و مهارتی برای رشد و شکوفایی نیاز به زمینهای دارد تا اثرات خود را به صورت ملموس و واقعی به نمایش بگذارد. زمینه و جایگاه ان ال پی برای به نمایش گذاشتن ابزارهای زیبا و کارآمد و تغییرات بزرگ، ذهن و مغز و سیستم عصبی است. به همین دلیل است که ان ال پی به عنوان دانشی برای تغییرات سریع در سیستم ذهن و مغز انسان شناخته میشود و شناخت عملکرد ذهن و مغز و سیستم عصبی اولین گامی است که کمک میکند بهتر درک کنیم NLP چیست و چه کاربردی دارد.
در ادامه نگاهی به این موضوع خواهیم داشت ولی برای آشنایی کامل با سیستم ذهن و مغز میتوانید مقاله ذهن چیست را نیز از سایت مطالعه فرمایید یا فایل تصویری معرفی دوره جامع رایگان ان ال پی را در زیر مشاهده کنید که تمام موضوعات را بهصورت حرفهای آموزش میدهد.
همانطور که بیان شد یکی از اجزای مهمی که در سیستم انسانی نقش بسیار مهمی ایفا میکند مغز و ذهن و سیستم عصبی انسان میباشد. ذهن و مغز هرکدام اجزای مهم و تأثیرگذاری در خلق زندگی انسان میباشند و مراکز مهمی در کنترل و شکلدهی عملکردهای فکری، احساسی و فیزیولوژی (جسمی) ما محسوب میشوند. درنهایت برای ایجاد تغییرات در جنبههای مختلف زندگی باید به سراغ سرمنشأ تغییرات که ذهن و مغز هستند برویم و ساختارهای شکلدهندهی آنها را بشناسیم چراکه تغییر در این دو بعد مهم میتواند تمام سیستم وجود انسان را تحت تأثیر قرار دهد.
حالا سؤال اساسی که پیش میآید این است که ما چگونه ذهن و مغز خود را بشناسیم و بدانیم نحوه عملکرد آنها به چه شکل است یا اینکه چه نوع تغییراتی را چگونه و در کجا باید ایجاد کنیم تا به خواستههایی که در زندگی خود داریم دست پیدا کنیم. زمانی که شما بدانید کاربرد اساسی NLP چیست میتوانید به راحتی پاسخ سؤالاتی که مطرح شد یا در ذهن شما ایجاد شده است را دریافت کنید.
خب حالا واقعاً NLP چیست و چه نقشی در زندگی بشر ایفا میکند؟ ان ال پی یا برنامهریزی عصبی-زبانی علم و دانشی بسیار کاربردی است که در طی سالهای زیاد به بشر کمک کرده تا شناخت خود را درزمینه ذهن و مغز افزایش دهد و بتواند با کنترل آنها به دستاوردهای متعالی برسد و اهداف و خواستههایی که در تمام عرصههای زندگی دارد را به راحتترین شکل ممکن محقق سازد.
ان ال پی بهصورت بسیار حرفهای و کاربردی نگاه خود را متمرکز بر فرایندهای ذهنی و مغزی انسان و تأثیرات آنها در دنیای درونی و بیرونی گذاشته است و به دنبال این میباشد که نوع نگاه و مدلهایی که افراد در ذهن خود از جهان دارند باعث خلق چه نتایج و واقعیتهای بیرونی برای آنها میشود و چگونه ما میتوانیم در ان ال پی با تغییر در نوع ساختارهای ذهنی و مغزی، نتایج و واقعیتهای متفاوتی را رقم بزنیم و از فرصتهای بیشتری در این جهان بهرهمند شویم.
به عنوان مثال اگر تصمیم دارید روابط شخصی خود را با نزدیکان و سایر انسانها بهبود دهید و در این زمینه نیاز به تغییر دارید ان ال پی میتواند به شما کمک کند باورها و الگوهایی که از قبل در مورد روابط در ذهن شما شکل گرفته است را شناسایی کنید و الگوهای جدیدی بسازید. مثلاً اگر این ذهنیت را دارید که هیچ کس در ارتباط من را به صورت واقعی دوست ندارد، میتوانیم دلایل آن را کشف کنیم که شما چطور فکر و احساس می کنید و چه باورهایی در این زمینه دارید که به این نتیجه در روابطتتان رسیدهاید.
زمانی که با ابزارهای ان ال پی این موضوع را بررسی میکنیم متوجه میشویم بر اساس تجربیاتی که در زندگی داشتهاید این باور برای شما شکل گرفته که هیچ کس من را در ارتباط دوست ندارد در صورتی که این خود شما هستید که فکر میکنید همه در مورد شما این فکر را میکنند و به همین دلیلی است که در بسیاری از ارتباطاتتان آن را تجربه می کنید چرا که هر تفکر و باوری در ذهن و مغز ما شکل بگیرد ما آن را به صورت واقعی تجربه میکنیم.
به محضی که شما این باور را تغییر میدهید و این دیدگاه را در ذهن خود ایجاد میکنید که من لایق بهترین ارتباطات هستم و خودم را با تمام وجود دوست دارم، ارتباطات خود را وارد مسیر جدیدی میکنید و افرادی را به زندگی خود وارد میکنید که شما را بی قید و شرط دوست دارند و از عشق بی نهایت آنها بهرهمند میشوید.
یا در نظر بگیرید شما دائماً در محیط خانواده از اطرافیانتان شنیدهاید که ما به صورت ارثی آدمهای عصبی هستیم و خیلی زود از کوره درمیرویم. این اطلاعاتی که دریافت کردهاید باعث میشود این باور برای شما شکل بگیرد که من هم آدم بسیار عصبی هستم و … به همین سادگی یک الگو به صورت ناخودآگاه در ذهن و مغز ما شکل میگیرد و باعث میشود ما در تمام ارتباطاتمان رفتار درستی نداشته باشیم و به دیگران پرخاش کنیم و بسیاری از فرصتها را از دست بدهیم.
زمانی که شما بر اساس روشهای ان ال پی این باور را شناسایی میکنید و تغییر میدهید و این باور جدید را ایجاد میکنید که من در هر شرایطی انسان بسیار آرام و ریلکسی هستم، رفتار شما در بیرون با اطرافیانتان کاملاً تغییر میکند و میتوانید احساسات خود را آگاهانه کنترل کنید و در محیطها و شرایط مختلف بهترین واکنش را از خود نشان دهید و از فرصتهای موجود در آن شرایط بهترین استفاده را بکنید.
با شناسایی باورهایی که رفتارهای ما را تولید میکنند به سمت تغییر باورهای محدود کننده و نامؤثر حرکت میکنیم و باورهایی جدید را با تکنیکها و ابزارهای بسیار قدرتمند ان ال پی ایجاد میکنیم. تمام فرایندهای مرتبط با شناسایی باورها و الگوهای ذهنی و تغییر اساسی آنها در دورهها و آموزشهای تخصصی ان ال پی تدریس میشود که در ادامه برای یادگیری این آموزشها و حرکت در این مسیرشما را راهنمایی خواهم کرد.
در نتیجه شناخت مفهوم NLP چیست میتواند به ما کمک کند تا با ابزارهای بسیار قدرتمند برای کشف قوانین حاکم بر نظام باورها و وجود انسانی و جهانی که او در آن زندگی میکند به جستجو بپردازیم و با نگاهی عمیق شناختی درست از کارکردهای وجود انسان و ارتباط او با جهان و پدیدارهای موجود در آن به دست بیاوریم و از این طریق نتایج زندگی خود را در تمامی زمینهها به صورت آگاهانه و با تسلط بر وجودمان دچار تغییر و تحولات اساسی بکنیم.
در واقع ان ال پی با مطالعه رفتارها و نتایجی که در دنیای بیرون ما اتفاق میافتد به سرمنشأ آن رفتار در ذهن و مغز میپردازد و به دنبال الگویی است که نوع رفتارها و عملکردهای ما را در تمام جنبهها مانند زمینههای مالی، روحی و معنوی، ارتباطی، سلامتی جسمی و … تولید میکند و اگر نیازی به تغییر این الگوهاست ابزارهای لازم را در اختیار ما قرار میدهد. به معنای واضحتر کمک میکند تا چگونگی اجرا شدن الگوهای مثبت و نتیجهبخش را شناسایی و تکرار کنیم و الگوهای نامؤثر که نتایج خوبی ندارند را از ریشه دچار تغییرات اساسی کنیم.
اگر دقت کرده باشید متوجه شدهاید که کشف چگونگی تولید تمام رفتارها پایه NLP چیست است. یعنی ما از رفتارها به نوع الگوهای ذهنی و مغزی افراد و عملکرد آن الگو در سیستم عصبی پی میبریم. منظور از الگو همان افکار، احساسات و هیجاناتی است که در ذهن و مغز و سیستم عصبی ما شکل میگیرد. پس زمانی که صحبت از الگوهای ذهنی و مغزی در تعریف NLP چیست میشود منظور افکار و احساساتی هستند که در رابطه با یک موضوع در ذهن و مغز و سیستم عصبی ما ترکیب و تکرار شدهاند و موجب تولید تمامی رفتارهای ما در سطح کلام و بدن میشوند.
در یک نگاه کلی میتوان ان ال پی را علم و دانشی برای مطالعه چگونگیهای ذهن و مغز یا همان نحوه پردازش و پرداختن مغز و ذهن به اطلاعات و موضوعات دانست. ما با دانستن اینکه در رابطه با موضوعات چگونه فکر و احساس میکنیم میتوانیم فرایندهای وجودمان را تا حدی در اختیار بگیریم و طوری فکر و احساس کنیم که نتایج و واقعیتهای بیرون زندگی ما به بهترین شکل رقم بخورد و در تمامی زمینهها به موفقیتهای دلخواهمان برسیم. شناخت و مطالعه رفتارها و افکار و احساسات و به طور کلی باورهایی که تمام زندگی ما را خلق میکنند هدف اصلی NLP است.
نگاهی مختصر به تاریخچه ان ال پی
زمانی که میخواهیم بدانیم NLP چیست بسیار مهم است که با تاریخچه شکلگیری آن و افرادی که در پیدایش آن نقش داشتهاند آشنا شویم. فهم الگویی که بنیانگذاران ان ال پی این رشته را از آن خلق کردهاند به ما کمک میکند تا بدانیم نگاه این علم و دانش به ساختار وجود انسان و ایجاد تغییر در آن به چه شکلی است و برای تغییر در هر جنبهای از زندگیمان باید به کدام قسمت وجودمان برویم و ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد این تغییرات چیست.
NLP در دهه 1970 میلادی توسط یک دانشجوی مدلسازی و ریاضی به نام ریچارد بندلر و یک استاد زبانشناسی به نام جان گریندر در دانشگاه سانتاکروز کالیفرنیا بنیانگذاری شده است. پیدایش NLP از این نقطه شروع شد که بنیانگذاران این رشته به دنبال این موضوع بودند که چه اتفاقی رخ میدهد که انسانها در زمینههای مشابه و یکسان شرایط و دستاوردهای متفاوتی را تجربه میکنند و عامل اصلی نتایج متفاوت افراد در زمینههای مختلف زندگیشان چیست.
به عنوان مثال چه اتفاقی میافتد که تعدادی از افراد از بلندی و ارتفاع میترسند در صورتی که تعدادی از افراد اصلاً از ارتفاع و بلندی ترسی ندارند یا در یک حرف و شغل مثل تجارت یک فرد بسیار موفق و ثروتمند است در صورتی که فردی در همان حرفه و شغل موفقیت چندانی ندارد و ممکن است با ناکامیهایی روبرو شود. تفاوت رفتارها و نتایج در زمینههای یکسان و الگوهای فکری و احساسی متفاوت هر فردی شروع شکلگیری NLP بود.