برای مهریه چه چیزهایی توقیف میشود

مطالبه یکی از مهم ترین و رایج ترین دعاوی در دادگاه خانواده است که تحت شرایطی می تواند منجر به بازداشت مرد شود. با توجه به حق یک طرفه مرد برای دادن همسرش، موارد بسیاری وجود دارد که دعوای مطالبه مهریه صرفا برای اعمال فشار بر مرد و رضایت به مطرح می شود. به همین دلیل قوانین و مقررات مربوط به حقوق خانواده از جمله دعوای مطالبه مهریه و ، دعوای ، دعوای حضانت فرزندان و … پیچیدگی های خاص خود را دارند که بدون آگاهی مختصر از آن ها توسط خود فرد و استفاده از یک وکیل پایه یک مجرب برای تنظیم و لایحه و دفاع از آن در محضر دادگاه که دارای تخصص ویژه در امر حقوق خانواده باشد، نمی توان این دعاوی را با موفقیت به سرانجام رساند.

لیست اموال قابل توقیف در ازای مهریه - تابناک | TABNAK

در این مقاله تلاش شده است نکات حقوقی مهمی که در رابطه با دعوای مطالبه مهریه و چگونگی توقیف اموال برای مهریه وجود دارد، توضیح داده شوند. برای آشنایی بیشتر با روند توقیف اموال برای مهریه در این مقاله با ما همراه باشید.

مهریه چیست؟

پیش از توضیح درباره توقیف اموال برای مهریه لازم است بدانیم اصولا مهریه چیست و تحت چه شرایطی توسط زن قابل مطالبه است؟ مهریه یکی از حقوق مختص به زن در عقد نکاح است. مهریه در واقع مالی است که به موجب عقد نکاح دائم یا موقت به مالکیت زن در می آید.

ماده ۱۰۸۱ قانون مدنی در این رابطه می گوید: به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. بنابراین مهریه زن نمی تواند چیزی باشد که مالیت نداشته یا دقیق و معین نیست. زیرا مهریه در اصل یکی از حقوق مالی زن است که به محض انعقاد عقد نکاح نسبت به آن مالکیت پیدا می کند.

آیا رابطه نامشروع یا عدم تمکین زن پرداخت مهریه را منتفی می کند؟

همان طور که گفته شد، بر اساس قانون مدنی، به محض آنکه عقد نکاح (چه دائم باشد و چه موقت) تحقق پیدا می کند زن مالک مهریه ای می شود که نسبت به آن توافق شده و هر اتفاق دیگری در آینده نمی تواند مالکیت زن نسبت به مهریه را از بین ببرد.

بنابراین بر خلاف نفقه که مستلزم تمکین زن از مرد است و در صورت عدم تمکین زن استحقاق دریافت آن را ندارد، برای مطالبه مهریه تمکین زن از مرد شرط نیست و حتی اگر زن به همسرش کرده باشد، می تواند مهریه ای که در عقدنامه ذکر شده است را مطالبه کند.

انواع مهریه

مهریه دارای انواع مختلفی است که در ادامه بیان می شود.

مهر المسمی: مهر المسمی به معنای مهریه ای است که بر اساس توافق طرفین تعیین می شود. در مشاوره حقوقی، محرمیت و آزادی اطلاعات اهمیت دارد. موکل باید احساس کند که می‌تواند با آرامش و بدون اشتباهات احساسی اطلاعات خود را ارائه دهد.

مهر المثل: منظور از مهر امثل مهریه ای است که وقتی مهر المسمی تعیین نشده یا شرایط لازم را ندارد توسط کارشناس تعیین می شود. ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی در این رابطه می گوید: اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین می‌توانند بعد از عقد، مهر را به تراضی معین‌ کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین، بین آن‌ها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.

مهر المتعه: موارد پرداخت این نوع از مهریه در ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی بیان شده است: هر گاه مهر، در عقد، ذکر نشده باشد و شوهر، قبل از نزدیکی و تعیین مهر، زن خود را طلاق دهد، زن مستحق مهر المتعه است، و اگر بعد از ‌آن، طلاق دهد، مستحق مهر المثل خواهد بود.

مهریه عند المطالبه و عند الاستطاعه چیست؟

مهریه بر اساس نحوه پرداخت نیز به دو نوع مهریه عند المطالبه و مهریه عند الاستطاعه تقسیم می شود. در مهریه عند المطالبه مهریه در هر زمان که زن آن را از مرد مطالبه کند باید پرداخت شود و عدم پرداخت آن می تواند برای مرد تبعات حقوقی داشته باشد.

اما در مهریه عند الاستطاعه لزوم پرداخت مهریه به زن مستلزم توانایی مالی مرد برای پرداخت آن است و نه صرف مطالبه زن از او. بنابراین اگر مهریه به صورت عند الاستطاعه بر عهده مرد قرار گرفته باشد، زن باید توانایی مالی مرد برای پرداخت آن را در دادگاه ثابت کند در غیر این صورت مرد الزامی به پرداخت آن ندارد.

توقیف اموال برای مهریه چه زمانی محقق می شود؟

همان طور که تا اینجا ذکر شد، زن می تواند در هر زمان و حتی در صورتی که از دادگاه تقاضای طلاق نکرده باشد، در دادگاه خانواده دعوای مطالبه مهریه طرح کند. در این صورت مرد، مانند هر دین مالی دیگری موظف به پرداخت دین مالی خود به زن است. حال سوال مهم این است که اگر مرد مهریه زن را نپردازد چه اتفاقی رخ می دهد؟ در صورتی که مرد مهریه زن را پس از طرح دعوای مطالبه مهریه و صدور حکم قطعی دادگاه مبنی بر پرداخت مهریه نپردازد، توقیف اموال برای مهریه رخ می دهد.

توقیف اموال برای مهریه تابع ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی است که می گوید: هرکس، محکوم به پرداخت مالی، به دیگری شود، چه به صورت استرداد عین یا قیمت یا مثل آن، و یا ضرر و زیان ناشی از جرم یا دیه، و آن را‌ تادیه ننماید،

دادگاه او را الزام به تادیه نموده، و چنانچه مالی از او در دسترس باشد، آن را ضبط و به میزان محکومیت از مال ضبط شده استیفا می‌ نماید و‌ در غیر این صورت بنا به تقاضای محکوم له، ممتنع را در صورتی که معسر نباشد، تا زمان تادیه حبس خواهد کرد.

بنابراین، طبق این ماده اگر مالی از محکوم علیه برای توقیف اموال برای مهریه پیدا نشود، محکوم علیه (مرد) به تقاضای محکوم له (زن) تا زمانی که مهریه را بپردازد حبس خواهد شد. البته این قاعده فقط شامل حد معینی از مهریه می شود و در صورتی که مهریه زن بیشتر از حد نصاب تعیین شده در قانون باشد، امکان توقیف اموال برای مهریه و یا حبس محکوم علیه وجود ندارد.

علاوه بر این، اگر مرد پس از صدور حکم قطعی، به همان دادگاه دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به بدهد، تا زمانی که اعسار او رد نشده نمی توان او را حبس کرد.

سقف مهریه در قانون حمایت از خانوده

در ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده برای مهریه سقف مالی معینی تعیین شده که باعث می شود مازاد به آن مقدار مورد حمایت قانونی ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی قرار نگیرد.

این ماده مقرر کرده است: هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده۲ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است.

بنابراین در صورتی که مهریه زن بیش از ۱۱۰ سکه باشد فقط تا میزان ۱۱۰ سکه از اموال مرد توقیف اموال برای مهریه می شود و دریافت مازاد این مقدار منوط به آن است که توانایی مالی مرد در دادگاه اثبات شود.

سوالات رایج درباره توقیف اموال برای مهریه

توقیف اموال برای مهریه در صورتی انجام می شود که مهریه زن در زمان عقد تا سقف ۱۱۰ سکه باشد و مرد پس از صدور حکم قطعی مبنی بر پرداخت مهریه آن را نپردازد. در این شرایط اگر مالی از مرد پیدا شود برای پرداخت مهریه از محل آن توقیف خواهد شد.

دادخواست اعسار مرد از پرداخت مهریه باید به کدام دادگاه تقدیم شود؟

دادخواست اعسار مرد به همان دادگاه خانواده ای که صلاحیت رسیدگی بهمهریه یکی از حقوق مهم زن است که در زمان عقد نکاح، مرد باید آن را برای زن در نظر بگیرد. به موجب عقد نکاح، مرد موظف می‌شود مالی را برای مهریه زن در نظر بگیرد.

زن پس از عقد می‌تواند بلافاصله اقدام به دریافت مهریه خود کند، حتی اگر هیچ نزدیکی بین آن‌ ها برقرار نشده باشد. به همین جهت در این مطلب مجموعه حقوقی عدل دانو، قصد داریم در خصوص لیست اموال قابل توقیف برای مهریه با شما صحبت کنیم. در مورد لیست اموال قابل توقیف برای مهریه زن چه می‌دانید؟

مطالبه مهریه

زمانی که عقد نکاح بین زن و مرد برقرار می ‌شود، با توافقی که بین طرفین حاصل می ‌شود، مبلغی به عنوان مهر زن تعیین می شود. در گذشته، مهریه زن بیشتر ملک و املاک بود. اما در زمان حال، بیشتر از سکه و پول برای تعیین مهریه زن استفاده می‌کنند. از آن جایی که مهریه جزء حق و حقوق واجب زن است، زن این اجازه را دارد هر زمانی که اراده کند، مهریه خود را به صورت تمام و کمال دریافت کند.

دریافت مهریه و مطالبه آن شرایطی نیاز دارد. ممکن است مرد برای پرداخت مهریه زمان را هدر دهد و سعی کند با استفاده از ترفندهای مختلف نسبت به پرداخت مهریه اقدام نکند. در این زمان، زن می‌تواند حکم توقیف اموال مرد را بگیرد. اما برای این کار لازم است با لیست اموال قابل توقیف برای مهریه آشنا شوید و بدانید که زن می‌تواند چه مواردی از اموال مرد را به ازای مهر خود توقیف کند.

قبل از این که اقدام به مطالبه مهریه خود کنید، باید لیست اموال قابل توقیف برای مهریه و لیست اموال غیرقابل توقیف را بشناسید.گاهی ممکن است برخی از زنان، رضایتی برای بخشیدن مهریه خود ندهند و به هر نحوی به دنبال دریافت مهریه خود باشند. کانون وکلا هر محل به وسیله هیأت مدیره اداره خواهد شد هیأت مدیره کانون وکلاء مرکز از ۱۲ نفر عضو اصلی و شش نفر عضو‌علی‌البدل تشکیل می‌شود.

در این زمان، می ‌توانند برای مطالبه مهریه خود، اموال مرد را توقیف و با فروش اموال او، مهریه خود را مطالبه کنند. البته زن می ‌تواند برای مطالبه مهریه، تنها به اندازه ‌ای که مهریه او است اموال مرد را توقیف کند. برای توقیف اموال، هیچ محدودیتی وجود ندارد حتی اگر مهر زن بسیار بالا باشد.

 

دکمه بازگشت به بالا