اجتماعیبرترین های کسب و کار

مهریه زن مطلقه در ازدواج مجدد

تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن چیست؟

 طبق ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده، چنانچه طلاق از هر نوعی که باشد، به درخواست زن یا درخواست مرد و یا توافق طرفین، دادگاه باید تکلیف مهریه را در دادنامه مشخص کند. طبق نظر وکیل طلاق چنانچه مرد موظف به پرداخت مهریه یا بخشی از آن است، ازدواج مجدد زن مانع دریافت مهریه نخواهد شد. پس تکلیف مهریه زن در صورت ازدواج مجدد مشخص شده است و هیچ مانعی برای دریافت مهریه وجود نخواهد داشت.

چنانچه در طلاق توافقی طبق توافق زوجه، نصف مهریه بخشیده شده باشد، مابقی مهریه باید توسط زوج به صورت کامل یا اقساطی پرداخت شود و پس از طلاق و ایام عده، مهریه بعد از ازدواج مجدد زن قطع نخواهد شد. ثبت طلاق نیز تا زمان پرداخت حقوق مالی زوجه، انجام نمی پذیرد. در صورتی که زوجه رضایت دهد و یا حکم قطعی مبنی بر عدم توانایی مالی زوج و اقساطی کردن مهریه داده شود، طلاق ثبت خواهد شد. اگر زن به ثبت طلاق بدون گرفتن حقوق خود رضایت دهد، پس از آن می تواند طبق قانون و از طریق اجرای احکام دادگستری، نسبت به دریافت مهریه خود اقدام نماید. در ادامه به برخی شرایط و موارد پرداخت آن در وب سایت هوداد می پردازیم.

مهریه و شرایط پرداخت آن

در ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی آمده است که زن به مجرد عقد، مالک مهر است و هر نوع تصرفی می‌تواند در آن انجام دهد.

طبق ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی، مقدار مهر سقف مشخصی ندارد و با رضایت طرفین باید تعیین گردد. همچنین مهریه می تواند به صورت نقدی یا طلا و سکه و اموال منقول و غیر منقول مانند: ملک، زمین، آپارتمان و… باشد.

نحوه پرداخت مهریه بستگی به سند ازدواج دارد که در آن شیوه پرداخت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه مشخص شده باشد. در هر حال پرداخت مهریه از طرف مرد امری واجب است؛ حتی در صورت عدم تمکین زن، باز هم مهریه به او تعلق خواهد گرفت. البته، مهریه زن خیانتکار تابع قوانین مخصوص به خود است.

مطالبه مهریه پیش از طلاق

زن هم در زمان ازدواج و هم در هنگام می تواند مهریه خود را مطالبه کند و طبق قانون مرد موظف است آن را بپردازد. چنانچه زوجه دوشیزه باشد، نیز تمام مهریه را می تواند تقاضا کند، اما تنها در هنگام طلاق در صورت باکره بودن، نصف مهریه به او تعلق می گیرد.

در صورتی که مهریه عندالمطالبه باشد، مرد باید هر زمان که زن مهر خود را مطالبه کرد آن را بپردازد، اما اگر مهریه به صورت عندالاستطاعه در سند ازدواج ذکر شده باشد، زن باید استطاعت مالی همسر خود را به دادگاه اثبات کند تا بتواند تمامی مهریه خود را بگیرد، در غیر این صورت دادگاه با توجه به توان مالی مرد، می تواند مهریه را به صورت اقساط برای او مشخص کند.

در صورتی که ضامنی برای اخذ مهریه در سند ازدواج مشخص شده باشد، چنانچه مرد از پرداخت مهریه سرباز زند، زوجه طبق قوانین می تواند مهریه خود را از ضامن مطالبه نماید.  با توجه به موارد گفته شده، تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن مشخص است و در پاسخ به این سوال یا سوالات مشابه که زنی که مهریه می گیرد می تواند ازدواج کند؟ باید گفت بله و هیچ مشکلی در دریافت مهریه سابق خود نخواهد داشت.

مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه چطور قابل مطالبه است؟

حال برخی از افراد تصور اشتباهی از قانون جدید مهریه مبنی بر پرداخت تا ۱۱۰ سکه دارند. در اینجا باید متذکر شد که طبق قانون باید تمام مهریه هر مقدار که باشد، پرداخت شود و صرفا  چنانچه از ۱۱۰ سکه بیشتر باشد، ضمانت اجرای وجود نداشته و فرد به زندان نخواهد افتاد، اما در هر حالت مرد باید مهریه را به طور کامل به زن پرداخت کند.

قانون جدید مهریه در ماده ۲۲ عنوان می‌کند که در صورتی که مرد استطاعت مالی داشته باشد واز پرداخت مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه بهار آزادی امتناع ورزد، امکان حبس برای او وجود دارد. در مقادیر بیشتر از ۱۱۰ سکه، ضمانت اجرای کیفری وجود ندارد و زن با اثبات استطاعت مالی مرد می تواند حق خود را استیفا کند

شرایط و قوانین ازدواج مجدد بعد از طلاق

زوجین بعد از اتمام ازدواج و جدایی می‌توانند با فرد دیگری ازدواج کنند. زنان مطلقه یا زنی که همسر او فوت شده، پس از طلاق باید ۳ ماه عده نگه دارد و بعد از آن برای ازدواج مجدد اقدام کند. مردان برای ازدواج بعد از طلاق محدودیت ندارند و می‌توانند فورا ازدواج مجدد داشته باشند.

قوانین ازدواج مجدد مرد متاهل

بر طبق قوانین ازدواج مجدد، مرد در صورتیکه بتواند میان همسران خود عدالت برقرار کند، اجازه دارد تحت شرایط خاصی تا ۴ همسر داشته باشد. با این حال از نظر شرعی برقراری چنین عدالتی غیرممکن است. در نتیجه اصولا هیچ مردی از نظر اخلاقی نباید بیش از یک همسر داشته باشد. اگر از زندگی مشترک خود راضی نیست، باید با دادن حقوق مادی زوجه مانند مهریه از وی جدا شده و سپس برای ازدواج مجدد اقدام کند. چنانچه نیاز به مشورت و وکالت از متخصص دارید با گروه وکلای هوداد تماس حاصل نمایید.

بر اساس قانون، مرد متاهل صرفا در موارد زیر می‌تواند زن دوم بگیرد:

  • اجازه و رضایت همسر اول
  • عدم توانایی همسر اول به انجام وظایف زناشویی
  • عدم تمکین از شوهر توسط زن
  • ابتلای زن به بیماری صعب‌العلاج یا جنون
  • اعتیاد یا ارتکاب جرم زوجه
  • ترک زندگی مشترک توسط زوجه

قوانین ازدواج مجدد و دریافت اجازه از دادگاه

بر اساس قوانین ازدواج مجدد، ازدواج دوم و ثبت آن منوط به اجازه دادگاه است. بنابراین مرد برای ثبت ازدواج دوم باید به دادگاه درخواست داده و دلایل خود را برای ازدواج دوباره، ذکر کند. در نهایت در صورت تشخیص دادگاه، به مرد اجازه داده می‌شود که مجدد ازدواج و آن را ثبت کند.

 البته نسخه‌ای از این دادخواست پیش از صدور مجوز برای مرد، به همسر اول او نیز ارسال می‌شود تا زوجه دفاعیات خود را طرح کند. اگر دادگاه تشخیص دهد که مرد دلایل کافی و قانونی دارد و توان مدیریت زندگی جدید را نیز دارد، به او اجازه ازدواج مجدد می‌دهد. همچنین لازم به ذکر است که اگر مردی بدون اجازه و رضایت همسر اول و بدون دلیل قانونی مجدد ازدواج کند، همسر اول او می‌تواند از وی جدا شود.

قوانین ازدواج مجدد با همسر سابق

زوجین می‌توانند پس از جدایی در صورتیکه تعداد طلاق آن‌ها کمتر از ۳ مرتبه باشد، مجدد با یکدیگر ازدواج کنند. با این حال بهتر است پیش از این کار، حتما در جلسات مشاوره شرکت کنند و با نظر یک پزشک و روان‌شناس خانواده در این مورد تصمیم بگیرند. زیرا پاک کردن صورت مساله بدون حل مشکلات، نتیجه خوبی در آینده نخواهد داشت.

قوانین ازدواج مجدد در مورد حقوق همسر اول

اگر مرد بدون رضایت همسر خود ازدواج کند، زن می‌تواند از همسر خود طلاق بگیرد. اما اگر مرد بدون رضایت زوجه و با اذن دادگاه، مجددا ازدواج کند، همسر اول او نمی‌تواند طلاق بگیرد؛ مگر در صورتیکه عسر و حرج خود و عدم اجرای شروط ۱۲ گانه عقد نکاح را اثبات کند.

در موارد این چنینی معمولا بهتر است زوجه برای با همسر خود به نتیجه برسد. در برخی موارد ممکن است زوجه ناچار شود با بخشیدن مهریه خود، از مرد جدا شود. در مجموع برای جلوگیری از این مشکلات در آینده و پیشگیری از سواستفاده مردان از حقوق خود، بهتر است در همان ابتدای ازدواج، زوجین در مورد حقوق برابر توافق کنند و زوجه از همسر خود علاوه بر مقدار معقولی مهریه، وکالت بلاعزل طلاق و حق حضانت فرزندان را بگیرد.

مجازات مرد در صورت ازدواج مجدد

اگر مردی به صورت غیرقانونی و بدون اجازه دادگاه، ازدواج مجدد داشته باشد، به جزای نقدی بین ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال و یا حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه محکوم می‌شود. لازم به ذکر است که سردفتران نیز نمی‌توانند بدون اجازه دادگاه، ازدواج مجدد مردی را ثبت کنند و در غیراینصورت، به محرومیت از اشتغال مجازات خواهند شد

ازدواج بعد از طلاق

بسیاری از افراد مطلقه، تمایل به تشکیل دوباره زندگی مشترک و ازدواج مجدد دارند. آنها همواره ترسی ناشی از شکست قبلی همراه علاقه شخصی خود به ازدواج دارند. شرایط ازدواج مجدد برای زنان مطلقه یا زنانی که شوهر آن فوت کرده است، تنها شامل این است که زن ۳ ماه عده پس از جدایی نگاه دارد و به محض دیدن عده سوم می تواند به عقد مرد دیگری درآید. همچنین برای مردان در مورد ازدواج با ، آن ها باید صبر کنند تا عده زن گذشته و سپس او را عقد کنند.

یکی از مهمترین چالش های ازدواج مجدد مردان بعد از طلاق، عدم تمایل آنها به ازدواج است. در واقع مردان بعد از طلاق، شانس کمتری برای ازدواج مجدد نسبت به زنان دارند و این مسأله میتواند دلایل اخلاقی, روانی و فرهنگی زیادی داشته باشد.

شرایط ازدواج مجدد مرد متأهل

از نظر اسلام، در صورتی که مردی ضرورت را حس کند و بتواند تعادل بین زوجین را حس کند، اجازه دارد تا ۴ همسر اختیار کند. در حالت کلی بدون اجازه همسر مانعی ندارد مگر آنکه زن، در شروط ضمن عقد خود عنوان کرده باشد که مرد بدون اجازه وی همسر دیگری نگیرد.

بنابر ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده مصوب مصوب سال ۱۳۵۳که به قانون جدید ازدواج مجدد معروف است، شرایط گرفتن زن دوم شامل موارد زیر است:

  • همسر اول رضایت داشته باشد؛
  • همسر اول توانایی عمل به وظایف زناشویی خود را نداشته باشد؛
  • همسر اول از شوهر خود تمکین نکند؛
  • همسر اول دچار بیماری های صعب العلاج یا جنون باشد؛
  • زن اول مجرم یا معتاد باشد؛
  • زن توانایی باروری نداشته باشد؛
  • زن به هر نوعی زندگی را ترک کند یا مفقوالاثر شود.

همانطور که در موارد فوق در مورد شرایط ازدواج مجدد برای مرد مشاهده نمودید، در موارد خاص به مرد اجازه ازدواج دوم داده شده است تا چند همسری وسیله ای برای هوسرانی قرار نگیرد.

اجازه ازدواج مجدد از دادگاه

همانطور که می دانیم عدم از سوی مرد جرم محسوب می شود و دادگاه می تواند برای فرد مجرم، حکم قضایی صادر کند. این در حالیست که ثبت ازدواج مجدد تنها با اجازه دادگاه جایز است. بنابر این مرد برای ثبت ازدواج دوم باید اقدام به تنظیم دادخواست ازدواج دوم نماید. وی در دادخواست ازدواج دوم باید دلایل خود را برای ازدواج مجدد ذکر کند در صورت قانونی بودن دلایل، به مرد اجازه ازدواج مجدد داده خواهد شد.

یک نسخه از این دادخواست قبل از صدور مجوز برای همسر اول ارسال می شود تا وی نیز دفاعیات خود را در دادگاه ارائه دهد. پس از اثبات دلالیل مرد و با بررسی وضعیت مالی مرد از سوی دادگاه و تشخیص دادگاه مبنی بر توانایی مرد بر اجرای عدالت بین زوجین، مرد می تواند اقدام به چند همسری کند.

ازدواج مجدد با همسر سابق

ازدواج مجدد با همسر سابق یعد از طلاق، در صورتی که تعداد طلاق کمتر از ۳ عدد باشد، از لحاظ قانونی منعی ندارد و تنها زوجین زیر نظر مشاور باید آثار روحی و روانی و احتمالات شکست و موفقیت این ازدواج را بررسی نمایند.

منبع مقاله:  law.pitt

دکمه بازگشت به بالا