جنگنده بومی ترکیه بازی را تغییر میدهد؟/ عکس
به گزارش خبرگزاری دیباروز، ترکیه بخشی از اروپا و همچنین بخشی از خاورمیانه محسوب میشود؛ از اعضای ناتو است اما با روسیه نیز صمیمی است، کشوری مدرن و در عین حال قدیمی است که در حال ارتقاء قدرت نظامی خود است.
این کشور در حال حاضر، در حال کار بر روی توسعه جنگنده رادارگریز و دو موتوره برتری هوایی «TF Kaan» است که با نام «TF-X» شناخته میشود؛ ترکیه امیدوار است که «TAI Kaan» بتواند جایگزین «F-۱۶» نیروی هوایی ترکیه شود که از ایالات متحده وارد شدهاست. ترکیه همچنین امیدوار است که «TAI Kaan» را وارد مرحله صادراتی کند.
اما قبل از اینکه هر یک از این بلندپروازیها اجرایی شود، «TAI Kaan» یا «TF-X» باید پرواز کند؛ اولین پرواز این جت برای دسامبر گذشته برنامهریزی شده بود، اما به تعویق افتاد و از آن زمان دیگر برنامهریزی برای پرواز آنصورت نگرفتهاست.
آزمایشات زمینی این جنگنده تا امروز با موفقیت صورت گرفتهاست که تا تبدیل شدن به یک جنگنده رادارگریز آماده جنگ و آماده برای استقرار یا صادرات فاصله زیادی دارد.
ترکیه در اواخر سال ۲۰۱۰ تصمیم برای توسعه یک جنگنده نسل پنجم گرفت؛ در سال ۲۰۱۱، معاونت صنایع دفاعی ترکیه که اکنون به عنوان آژانس صنایع دفاعی شناخته میشود، برای ارزیابی جت جدید با TAI توافقنامهای منعقد کرد.
۲۰ میلیون دلار بودجه به مرحله طراحی اولیه آن اختصاص یافت و تیم تحت رهبری «TAI» تصمیم گرفت تا تعیین کند که چه نوع سیستمهای مکانیکی و الکتریکی برای جایگزینی F-۱۶ مورد نیاز است. در پایان مرحله طراحی اولیه، «TAI» سه مفهوم بالقوه را منتشر کرد. اولین مورد FX-۱ بود، یک مفهوم دو موتوره که شباهتهایی به «F-۲۲ Raptor» دارد. دومی «FX-۵» بود، مفهومی تک موتوره که شباهتهایی به «F-۱۶» داشت و «FX-۶»، یک جنگنده تک موتوره، مثلثی شکل که شباهتهایی به «JAS ۳۹ Gripen» دارد.
در ۸ ژانویه ۲۰۱۵، نخست وزیر ترکیه احمد داوود اوغلو اعلام کرد که پیکربندی دو موتوره FX-۱ انتخاب شدهاست؛ در مارس ۲۰۱۵، SSM ترکیه درخواستی را برای شرکتهای ترکیهای صادر کرد که توانایی انجام فعالیتهای طراحی، توسعه و تولید واقعی اولین جنگنده ترکیه را برای برآورده کردن نیازهای جنگنده نسل بعدی نیروهای مسلح ترکیه دارند. این درخواست نشان دهنده آغاز رسمی برنامه بود.
یک سال بعد، «SSM» قراردادی با «TAI» منعقد کرد. «SSM» بیش از یک میلیارد دلار به «TAI» برای توسعه فناوری و زیرساختهای مورد نیاز برای امکان پذیر ساختن برنامه اختصاص داد. برای کمک به توسعه جت جدید، «TAI» قراردادی را با «BAE Systems» به ارزش حدود ۱۲۷ میلیون دلار منعقد کرد که در آن «BAE» کمکهای مهندسی مورد نیاز برای ساخت هواپیمای جدید ترکیه را ارائه خواهد کرد.
جنگنده جدید شامل آیرودینامیک و نیروی محرکه بهبود یافته، سوپرکروز، شعاع رزمی بهینه شده، سنسورهای چند طیفی پیشرفته و داخلی، قابلیت مشاهده کم، همجوشی و استقلال سنسور، بهبود قابلیتهای پیوند داده برای جنگ های شبکهای، سلاحهای ایستاده با دقت بالا و در آخر باید گفت که TAI یک جنگنده نسل پنجم را نوید می دهد که یک پیشنهاد جاهطلبانه است.
منبع: nationalinterest
۲۲۷۲۲۷