نکاح مسلمان با غیر مسلمان چگونه است؟
بنابراین ، نکاح مرد مسلمان با زن غیر مسلمان اهل کتاب ، صرفا در شرایطی امکانپذیر است که ازدواج ، از نوع موقت باشد نه دائم . مگر اینکه در طول ازدواج موقت ، زن ، به دین اسلام مشرف شود که در این صورت ، می توان عقد نکاح موقت را تبدیل به نکاح دائم نمود . همچنین ، در شرایط خاصی که زن اهل کتاب ، تبعه خارج باشد ، ممکن است که ازدواج ایشان ، منوط به کسب اجازه از دولت نیز ، باشد . یکی دیگر از موارد تفاوت در احکام مسلمانان و غیر مسلمانان ، در بحث قصاص می باشد که پیشنهاد می شود مقاله زیر را نیز ، مطالعه نمایید . برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حکم ازدواج مسلمان با غیر مسلمان در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . وکیل آنلاین در تهران وکیل نیز آماده است تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم ازدواج مسلمان با غیر مسلمان پاسخ دهد .
در با بعضی از افراد کردن شمرده هست، که در ذیل به بعضی از این موارد پرداخته می شود. یکی از موانع ازدواج برای مرد یا زن مسلمان، است. نمیتواند با مشرک بهصورت دائم یا موقّت ازدواج کند. میفرماید: با تا نیاوردهاند، ازدواج نکنید! (اگر چه، جز به ازدواج با کنیزان دسترسی نداشته باشید زیرا) با ایمان، از زن آزادِ ، بهتر است؛ گرچه شیفته زیبایی و یا موقعیت او شوید: «ولاتَنکحُوا المُشرِکـتِ حتّی یؤمِنَّ و لاََمَةٌ مُؤمِنَةٌ خیرٌ مِن مُشرِکة و لَو اَعجَبَتکم…». در ادامه آیه میفرماید: زنان مسلمان را به مردان مشرک ندهید (اگرچه ناچار شوید آنها را به همسری غلامان با ایمان در آورید)؛ زیرا غلام با ایمان از مرد بتپرست بهتر است؛ هرچند از مال و موقعیت و جذابیت او خوشتان بیاید: «ولاتُنکحُوا المُشرِکینَ حتّی یؤمِنوا و لَعَبدٌ مُؤمِنٌ خیرٌ مِن مُشرِک و لَو اَعجَبَکم…».
ازدواج با ، جلوگیری از تأثیر آنان بر اسلامی است: «اُولـئِک یدعون اِلی النّارِ واللّهُ یدعوا اِلی الجَنَّةِ والمَغفِرَة بِاِذنِه…؛آنان (مشرکان) بهسوی آتش دعوت میکنند، درحالیکه خدا به و مینماید». درباره حفظ جامعه و دگرگونی تدریجی آن نمیتوان بیتفاوت بود؛ بهویژه با توجّه به اینکه اگر مشرکان از طریق ازدواج به درون خانههای مسلمانان راه یابند، افزون بر تأثیرپذیری فرزندان و زنان و برخی از اقشار مسلمانان، گرفتار دشمن داخلی میشود، و با مختلط شدن و پیروان دیگر، هویت ، و آن به خطر میافتد.
ازدواج با بیگانگان، ص۲۵ـ۳۰. در آیه۱۰ سوره ممتحنهدرباره زنان مشرک کننده به ، میفرماید: آنان را بیازمایید. وقتی به ایمانشان اطمینان کردید، ایشان را به بازنگردانید؛ زیرا اینان و کافران بر یکدیگر نیستند و مهری را که کافران به آنان پرداختهاند. بپردازید، پس از آن میتوانید با ایشان ازدواج کنید: «… اِذا جاءَکمُ المُؤمِنتُ مُهجِرت فَامتَحِنُوهُنَّ اَللّهُ اَعلَمُ بِاِیمنِهِنَّ فَاِن عَلِمتُموهُنَّ مُؤمِنت فلا تَرجِعوهُنَّ اِلی الکفّارِ لاهُنَّ حِلٌّ لَهُم و لا هُم یحِلّونَ لَهُنَّ وَ ءَاتوهُم مااَنفَقوا و لا جُناحَ علَیکم اَن تَنکحوهُنَّ…»، و در جای دیگر میفرماید: «اَلزّانی لاینکحُ اِلاّ زانِیةً اَو مُشرِکةً والزّانِیةُ لاینکحُها اِلاّ زان اَو مُشرِک و حُرِّمَ ذلِک عَلَی المُؤمِنینَ».
همانگونه که گذشت، عدّهای، مفاد این آیه را دانستهاند؛ولی برخی، آیه را خبر از واقعیت خارجی شمردهاند.
مبانیالعروه، ج۱، ص۲۶۷. در بحث ازدواج با مشرکان، دیگری بهصورت وجود دارد که با بحث مشترک است و در بحث بعدی به آنها پرداخته میشود. ازدواج زن مسلمان با اهلکتاب نیست؛ تحریرالوسیله، ج۲، ص۲۵۴. امّا درباره ازدواج مرد مسلمان با زنان اهلکتاب چند نظر وجود دارد. . نظریه غالب میان ، ازدواج دائم با زنان و جواز با آنان است؛البتّه عدّه فراوانی از معتقد به جواز نکاح دائم با شدهاند و این نظر، میان متأخّران، طرفدارانی یافته است. فقیهان به اتّفاق، با زنان حرّ از اهلکتاب (حربی یا معاهد) را دانستهاند. فقط برخی به قائل شدهاند؛ بهویژه اگر حربی باشد. برای حرمت نکاح با زنان اهلکتاب، چند قرآنی شده است:
شرایط ازدواج مسلمان با غیر مسلمان
ممنوعیت ازدواج زن و مرد مسلمان با مرد و زن کافر ، از جمله احکامی است که در قرآن کریم آمده و در قانون مدنی نیز ، تا حدودی مورد اشاره قرار گرفته است . در خصوص ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان اهل کتاب نیز ، حکم موضوع را اشاره نمودیم . اما گاهی ، بنا به دلایلی خاص ، ممکن است که زن و مردی ، با وجود تفاوت در دین خود ، قصد انعقاد داشته باشند . در این صورت ، این سوال مطرح می شود که شرایط ازدواج مسلمان با غیر مسلمان چیست ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین و اصلی ترین شرایط ازدواج مسلمان با غیر مسلمان ، آن است که فرد غیر مسلمان ، به دین اسلام مشرف شود . در این صورت ، دیگر ممنوعیتی برای ازدواج میان آن دو ، وجود نخواهد داشت ؛ چرا که دین آنها ، یکسان و برابر است .
علاوه بر این ، از آن جهت که فرد مسلمان ، ممکن است تابعیت کشور دیگری را داشته باشد ، در ماده 1060 قانون مدنی ، مقرر شده است که ازدواج کردن زنان ایرانی با تبعه خارجی ، حتی در مواردی که به عنوان مثال ، آن فرد ، به دین اسلام مشرف شده و ازدواج ایشان ، ممنوعیت شرعی و قانونی ندارد ، منوط به آن است که از دولت ، اجازه مخصوص گرفته شود تا اینکه مشکل نیز مرتفع شود . همچنین ، بر اساس ماده 1061 همین قانون ، مقرر شده که گاهی ، ممکن است دولت ، ازدواج کردن مردان ایرانی مسلمان که مستخدم یا مامور رسمی دولت هستند ، با زنان تبعه خارج را ، موکول به داشتن اجازه مخصوص از دولت نماید تا به این ترتیب ، مصلحت عمومی کشور نیز ، دچار خدشه نگردد . در دو فرض پیش گفته ، علاوه بر اینکه فرد بیگانه باید به دین اسلام مشرف شود ، شرایط دیگر ، از جمله کسب اجازه از دولت نیز ضروری است .
بر اساس قانون مدنی ، زنانی که مسلمان هستند ، اعم از مسلمان شیعه و مسلمانان اهل سنت ، نمی توانند با مردانی که غیر مسلمان هستند ، ازدواج کنند . این حکم ، در ماده 1059 قانون مدنی ، مورد اشاره قرار گرفته است . با این حال ، در کشور ایران ، برخی از افراد ، معتقد به دین مسیحیت هستند . در مواردی نیز ، زنان مسلمان ایرانی ، با مهاجرت به سایر کشورها ، ممکن است که قصد ازدواج با مردان مسیحی را داشته باشند . سوالی که مطرح می شود ، این است که حکم ازدواج زن مسلمان با مرد مسیحی چیست ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که مردان مسیحی ، اصولا اهل کتاب قلمداد می شوند و هر چند غیر مسلمان می باشند ، اما کافر نیستند . با این حال ، باز هم به استناد قرآن کریم و نیز ، قانون مدنی ، ازدواج زنان مسلمان با چنین مردانی ، محل اشکال است ؛ چه به صورت ازدواج دائم و چه ازدواج موقت یا باشد .
اما اگر این سوال مطرح شود که ازدواج با مرد اهل کتاب مسیحی ، تحت چه شرایطی مجاز است ، باید اشاره نمود که ازدواج کردن زنان مسلمان با مردان مسیحی ، در شرایطی امکان پذیر است که مردان مسیحی ، به دین اسلام مشرف شوند و اسلام آوردن نیز ، در گروی ادای شهادتین می باشد . علاوه بر این ، کسب اجازه از دولت ، برای ازدواج زن مسلمان ایرانی با مرد مسیحی تبعه کشور خارجی ، الزامی است . در همین رابطه ، بحث توارث افراد مسلمان و غیر مسلمان نیز ، مطرح است که این موضوع ، در مقاله زیر ، تبیین شده است .اهل کتاب ، به افرادی گفته می شود که معتقد به دین مبین اسلام نیستند ؛ لکن کافر نیز نبوده و به یکی از ادیان آسمانی مسیحیت یا یهودیت ، معتقد بوده و یا اینکه زرتشتی می باشند . نکاح با زن اهل کتاب و نکاح با مرد اهل کتاب ، همواره یکی از موضوعات مهم پیرامون ازدواج بوده که در میان فقها ، بحث های مختلفی را نیز ، برانگیخته است .
در خصوص حکم ازدواج با مرد اهل کتاب ، در قسمت قبل ، توضیحاتی مطرح شد که به موجب آن ، زنان مسلمان ، مطلقا ، نمی توانند اقدام به انعقاد و با مردان اهل کتاب ، اعم از مسیحی ، یهودی و یا زرتشتی ، نمایند ؛ چه ازدواج ، از نوع دائم بوده و یا به صورت عقد موقت یا متعه باشد . نکاح با مرد اهل کتاب ، صرفا در شرایطی مجاز است که مرد ، مسلمان بشود . اما در خصوص ازدواج با زن اهل کتاب ، موضوع متفاوت است . به این معنا که فقها ، ازدواج مرد مسلمان با زن اهل کتاب را ، مشمول ممنوعیت مطلق ندانسته و آن را تحت شرایطی ، مجاز می دانند . همانطور که اشاره شد ، پیرامون این موضوع ، اقوال متعددی وجود دارد که مشهورترین آنها ، به این شرح است : نکاح دائم مرد مسلمان با زن اهل کتاب ، جایز نیست ؛ اما نکاح موقت مرد مسلمان با زن اهل کتاب ، جایز است ؛ مثل زمانی که ، منعقد می شود .
سوالات متداول
1- حکم ازدواج مسلمان با غیر مسلمان چیست ؟ ازدواج زن و مرد مسلمان با افراد غیر مسلمانی که کافر بوده و به خداوند یکتا اعتقادی نداشته باشند ممنوع می باشد که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به متن مقاله مراجعه نمایید .
2- حکم نکاح زن مسلمان با مرد اهل کتاب چیست ؟ زن مسلمان نمی تواند با مردان اهل کتاب که مسیحی و یهودی و زرتشتی هستند ازدواج کند و چنین ازدواجی نیز ممنوع است مگر اینکه مرد نیز مسلمان شود که شرح این موضوع در متن مقاله ارائه شده است .
3- حکم ازدواج مرد مسلمان با زن اهل کتاب چیست ؟ مردان مسلمان صرفا می توانند با زنان اهل کتاب ازدواج موقت نموده و ازدواج دائم با ایشان منوط به تشرف زن اهل کتاب به دین اسلام است که جزئیات این مطلب در مقاله ذکر شده است .