آشنایی با بوستر پمپ، اجزا و انواع آن
اجزای بوستر پمپ و کاربرد هر قطعه در ارتقاء فشار آب
اینبوستر پمپ با ساختار متشکل از پمپ، الکتروموتور، تابلو برق و اجزاء داخلی هر یک از این قطعات، و مجموعه ای که این قطعات را کنار هم قرار می دهد، کمک فوق العاده ای به ارتقای فشار سیستم آبرسانی کرده است. اینجا انواع قطعات و اجزای بوستر پمپ را با وظایف هر جزء خواهیم دید.
مقدمه ای در مورد بوستر پمپ
بوستر پمپ اغلب در خطوط لوله برای افزایش فشار، جهت انتقال مایع به پمپ بعدی یا مقصد نهایی آن استفاده می شود. بسته به جریان مورد نیاز، ممکن است بوستر پمپ ها به صورت مکنده در انتهای مسیر جریان، به صورت چند مرحله ای در طول مسیر یا در مخزن نصب شوند. بیشتر بوستر پمپ ها به صورت گریز از مرکز هستند که با یک یا چند پروانه، سیال را به داخل ورودی پمپ کشیده و با عبور سیال از پروانه، آن را با فشار به مسیر تخلیه، پمپاژ می کند. برخی بوستر پمپ ها تک مرحله ای هستند، به این معنی که دارای تنها یک پروانه هستند. پیکربندی های چند مرحله ای شامل بیش از یک پروانه وجود دارد که برای افزایش فشار بیشتر و حرکت آب به ارتفاعات بسیار بالاتر یا از طریق خطوط لوله بسیار طولانی تر مورد استفاده قرار می گیرند.
ساختار و نحوه عملکرد بوستر پمپ
در ساختمان ها با این که الگوی خاصی برای مصرف آب وجود ندارد ، ولی در بعضی از ساعات مقدار مصرف آب افزایش پیدا می کند. در این حالت برای جبران کمبود آب از بوستر پمپ ها و از این قبیل سیستم ها استفاده می کنند و سرعت مصرف آب را افزایش می دهند.
بوستر پمپ ها از کنار هم قرار گرفتن تعدادی پمپ تشکیل شده است و دو یا چند پمپ کنار هم به طور متوالی قرار گرفته اند و زمانی که فشار آب کاهش می یابد اولین پمپ شروع به کار می کند و در صورتی که بازهم نیاز به افزایش فشار آب باشد، پمپ بعدی شروع به کار می کند و همین روند ادامه پیدا می کند تا به فشار مورد نیاز برسیم. این که بر اساس چه الگویی پمپ ها شروع به کار کنند و درگیر شوند را بر اساس شرایط آن ساختمان ، تکنسین تاسیسات؛ برنامه ریزی می کند. پس در نتیجه پمپ های بوستر پمپ ها بر اساس برنامه ای که دارند، وارد مدار می شوند و یا از مدار خارج می شوند.
اجزای بوستر پمپ
در ادامه می خواهیم ساز و کار اجزای بوستر پمپ را برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد آن توضیح دهیم.
پمپ و الکتروموتور، دو جزء اصلی
مهم ترین جزء یک مجموعه بوستر پمپ، الکتروموتور و پمپ آن می باشند که وظیفه اصلی راه اندازی و حرکت محور و پروانه بوستر پمپ را به عهده دارند. الکتروموتور انرژی الکتریکی را دریافت کرده و انرژی مکانیکی را به پمپ ارسال می نماید. در بعضی بوستر پمپ ها، پمپ و الکتروموتور از هم جدا و در برخی تحت عنوان الکتروپمپ، به هم متصل می باشند. چنانچه پمپ و موتور از هم جدا باشند، اتصال آنها به وسیله قطعه کوپلینگ انجام خواهد شد. در این مجموعه می توان از انواع الکتروموتور مانند تک فاز یا سه فاز و انواع پمپ ها بسته به نیاز شما استفاده کرد.
بوستر پمپ ها عموما شامل چند پمپ و الکتروموتور نصب شده به موازات هم می باشند که در این حالت دبی آب بین پمپ ها تقسیم می شود. استفاده از این نوع ساختار چند پمپی در بوستر پمپ بسیار کاربردی است، مخصوصا برای ساختمان های بلند و موارد صنعتی که میزان مصرف آب متغیر است، چرا که در هنگام مصرف کاربران از سیالات، پمپ اول شروع به کار می کند و در صورتی که پاسخگوی نیاز درخواستی نباشد، پمپ های بعدی به نوبت روشن خواهند شد. نکته مهم انتخاب درست الکتروموتور (1450 تا 2900 دور در دقیقه) و تعبیه یک محافظ برای مراقبت از آن ها است.
البته شرایط در بوستر پمپ های آتش نشانی کمی متفاوت است، در این مورد دو پمپ که می توانند مستقل از هم فعالیت کنند نصب می شوند و هر یک قادر به تامین فشار درخواستی خواهند بود تا در شرایط خاص در صورت عدم عملکرد یکی، دیگری بتواند فعالیت پمپاژ را ادامه دهد.
تابلو برق جزء اساسی سوم
با توجه به حساسیت سیستم بوستر پمپ، مخصوصا در انواع چند پمپی و چند الکتروموتوری، کنترل و توزیع جریان الکتریکی مناسب به الکتروموتور ها بسیار مهم است. در نتیجه وظیفه ی هماهنگی دو قطب الکتریکی و مکانیکی اجزاء بوستر پمپ با تابلو برق است. تابلو برق با کنترل نوسانات شدید برق، کنترل PLC، تغییر دور، خشک کار کردن موتور، امنیت اجزای بوستر پمپ را حفظ و استهلاک سیستم را به حداقل می رساند.
نکته ای که باید در استفاده از تابلو برق مورد توجه داشته باشید، سطح ایمنی استاندارد آن است.
تابلو برق با وجود اجزاء زیر می تواند به این اهداف تحقق بخشد:
- با کنتاکتور ها، کلید زنی قدرت پمپ ها را کنترل می کند.
- با فیوز ها، از سیستم در مقابل اتصالات کوتاه یا اضافه بار محافظت می کند.
- با کنترل فاز، توالی فاز ها را برای الکتروموتورهای سه فاز کنترل می کند.
- با کنترل بار، از اضافه بار الکتروموتور ها جلوگیری می کند.
- با فلوتر سوئیچ، از پمپ ها هنگام خالی شدن مخزن مراقبت می کند.
- با پرش سوئیچ، با کاهش و افزایش فشار آب، دستور وصل و قطع را به کنتاکتور ها می دهد.
- با لول کنترل، از خشک کار کردن پمپ ها جلوگیری می کند.
- تمام اجزاء فوق به سیستم الکتریکی تابلو برق متصل هستند و دستورات عملکرد را با کنترل تابلو برق انجام می دهند.
مدار فرمان بوستر پمپ
توجه کنید که مدار فرمان شامل نقشه تابلو برق و مدار فرمان بوستر پمپ می باشد. مدار فرمان، کارایی بوستر پمپ، استهلاک قطعات تابلو برق و میزان مصرف نیرو در کل مجموعه بوستر پمپ را تنظیم می کند. این مدار فرمان در دو نوع دور ثابت و دور متغیر تولید می شود که کاربرد متفاوتی دارند. به عنوان مثال در مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی نوع دور ثابت و مدار فرمان بوستر پمپ خانگی و صنعتی از نوع دور متغیر استفاده شده است.
سوالات متداول درباره اجزا بوستر پمپ
چرا بسیاری از ساختمان به بوستر پمپ آبرسانی نیاز دارند؟
امروزه به دلیل بالاتر رفتن جمعیت، کاهش فشار آب و کم حجم بودن سیستم لوله کشی شهری و همچنین بالاتر رفتن سطح تقاضای مردم برای مصرف آب در طول شبانه روز باعث شده تا بسیاری از ساختمان ها به سراغ استفاده از پوسترهای پمپ بروند.
یک بوستر پمپ از چه اجزایی تشکیل شده است؟
بوستر پمپ از مجموع دو یا چند پمپ به علاوه کلکتور ورودی و خروجی شیرآلات؛ اتصالات، مخزن تحت فشار، سیستم فشار سنج، نمایشگر فشتر، مخزن آب و تابلو برق ساخته شده است.
انواع مدل ها بوستر پمپ ها آبرسانی بر اساس چه فاکتور هایی از هم متمایز می شوند؟
بوستر پمپ ها بر اساس حداکثر مصرف (دبی جریان) و حداکثر فشار (افت هد) به تقسیم بندی می شوند. فشار سیستم = فشار مکش + فشار بوستر- افت مربوط به پمپ- افت ناشی از شیر های کاهش فشار.