فونداسیون پیش ساخته

فونداسیون پیش ساخته یا فونداسیون آماده چیست؟

فونداسیون دکل پیش ساخته یا فونداسیون آماده سازه ای است بتنی که به وسیله میلگرد (بولت و آرماتور) تقویت شده است و وظیفه آن نگهداری سازه های فلزی مانند برج نوری، پایه چراغ،دکل دوربین و… میباشد که این امر را با انتقال وزن سازه و تنش های ناشی از وزش باد و… به زمین انجام میدهد که برای انجام اصولی این فرآیند (انتقال وزن سازه به زمین) چندین فاکتور مهم میبایست رعایت شود:

  • اتصال دقیق سازه فلزی به فونداسیون:اتصال سازه فلزی به فونداسیون به وسیله پیچ و مهره صورت میگیرد به این صورت که بولت های فونداسیون وارد سوراخ های تعبیه شده روی بیس پلیت میشود و سپس به وسیله پیچ و مهره اتصال ثابت میگردد. یکی از نکات مهم برای اتصال دو سازه فیکس بودن سوراخ های بیس و و بولت های فونداسیون میباشد که برای این امر نیاز است از شابلن یکسان در تولید هر دو (بیس پلیت و فونداسیون) استفاده نمود.
  • استفاده از متریال استاندارد:استفاده از بتن و میلگرد استاندارد یکی از الزامات ساخت فونداسیون با کیفیت و استاندارد میباشد.
  • فرآیند ساخت براساس اصول مهندسی:طراحی و ساخت فونداسیون های آماده میبایست براساس استانداردهای ملی و بین المللی و رعایت اصول مهندسی توسط افراد متخصص و با تجربه انجام گیرد.تعیین تعداد و ضخامت بولت ها و نیز عیار بتن میبایست کاملا برمبنای اصول مهندسی انجام گیرد تا از تخریب فونداسیون و ایجاد مخاطرات جلوگیری گردد.

هر فونداسیون به طور کلی شامل سه بخش اصلی بتن،بولت و شبکه میشود که مشخصات فنی هر سه براساس وزن سازه فلزی و مقاومت خاک اطرف فونداسیون تعیین میشود به این صورت که برای سازه های با وزن بالا از تعداد بیشتری بولت با ضخامت بیشتر و بتن با عیار بالا و آرماتورهای ضخیم تر استفاده میشود.

استفاده از فونداسیون پیش ساخته یا ساخت فونداسیون در محل؟

انتخاب نوع فونداسیون بستگی به عوامل مختلفی همچون ابعاد پایه،شرایط فیزیکی محل استقرار پایه، بودجه و… دارد.که با توجه به این پارامترها کارفرما و پیمانکاران تصمیم به استفاده از یکی از این دو روش میگیرند.البته فونداسیون پیش ساخته بتنی دارای مزیت هایی میباشد که باعث برتری آن شده است.

مزیت های فونداسیون آماده پایه چراغ و برج نوری:

  • مهمترین مزیت فونداسیون آماده،فیکس بودن بولت ها با سوراخ های بیس پلیت میباشد چرا که تولید کننده از شابلن یکسان برای تولید هر دو محصول استفاده میکند. این ویژگی باعث میشود در زمان نصب پایه بر روی فونداسیون به راحتی بولت فونداسیون داخل آکس بیس پلیت شده و به خوبی فیکس گردد.
  • از دیگر مزیت ها فونداسیون آماده تولید محصول بر اساس استانداردهای مشخص شده میباشد چرا که وجود تجهیزات تولیدی و آزمایشگاهی موجود در کارخانه امکان سنجش پارامترها را به صورت دقیق فراهم میکند.
  • عدم آسیب زدن به محل پروژه از دیگر ویژگی های این محصول میباشد چرا که اجرای آرماتور بندی و سپس بتن ریزی در محل پروژه برای اجرای فونداسیون آماده به طور طبیعی باعث آسیب به محل پروژه خواهد شد.
  • کاهش زمان اجرای پروژه از دیگر مزیت های مهم فونداسیون های آماده میباشد.
  • سرعت در اجرای پروژه:وجود تجهیزات و فضای کافی و نیروی متخصص در کارخانه موجب میشود تا بتوان تعداد زیادی از فونداسیون را در مدت زمان کمتری نسبت به محل اجرای پروژه تولید کرد.

معایب فونداسیون پیش ساخته:

شاید تنها ایراد فونداسیون آماده دکل دوربین را بتوان قیمت بیشتر آنها دانست که این امر بدلیل استفاده از مواد اولیه استاندارد و تولید به وسیله تحهیزات دقیق میباشد.

وظیفه اصلی فونداسیون آماده چیست؟

فونداسیون در واقع وزن سازه فلزی و تنش های آن که ناشی از وزش باد و … میباشد را به عمق زمین منتقل میکند و از این طریق از واژگون شدن سازه فلزی جلوگیری میکند لذا بسیار مهم میباشد که فونداسیون متناسب با ابعاد و وزن سازه فلزی و نیز شرایط محیطی (مقاومت خاک،وزش باد و…) و براساس محاسبات دقیق طراحی و تولید گردد تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری گردد. فونداسیون آماده به یکی از سه شکل زیر تولید میگردد:

  • فونداسیون پاشنه دار: معمولا برای سازه های فلزی بزرگ و سنگین به کار میرود.این نوع از فونداسیون آماده به صورت دو بخشی تولید میگردد:قسمت پاشنه و قسمت فوقانی.این نوع طراحی دو مزیت مهم را به همراه دارد یکی بدلیل وجود پاشنه مقاومت سازه در برابر تکانه ها بسیار بالاست و دیگری قسمت فوقانی فضای کمتری بر روی زمین اشغال میکند.مقاومت بالای این سازه در برابر تکانه ها بدلیل سطح مقطع بزرگ آن میباشد که در واقع سطح تماس سازه با زمین را افزایش میدهد.
  • فونداسیون ذوزنقه ای: معمولا برای سازه های فلزی با ابعاد کوچک به کار میرود.دلیل طراحی با این شمایل این میباشد که قسمت تحتانی که داخل زمین قرار میگیرد دارای سطح مقطع بزرگی باشد تا در برابر تکانه ها از سازه فلزی محافظت کند و قسمت فوقانی که روی زمین قرار میگیرد سطح مقطع کوچکتری داشته باشد و فضای کمتری را بر روی زمین اشغال کند.
  • فونداسیون مکعبی: این محصول به صورت مکعب مستطیل طراحی و در ابعاد متفاوت تولید شود. لذا از این محصول میتوان برای سازه های فلزی با ابعاد متفاوت استفاده کرد. در واقع شکل ساده و مناسب بودن برای انواع سازه های فلزی باعث شده که این محصول پرکاربردترین نوع فونداسیون های آماده برای پایه چراغ و برج نوری باشد.

قیمت فونداسیون پایه چراغ و برج نوری:

قیمت فونداسیون بر مبنای چند فاکتور تعیین میشود:

  • عیار بتن:با افزایش عیار بتن قیمت نهایی فونداسیون نیز افزایش میابد از طرفی استفاده از یک بتن استاندارد هزینه بیشتری را در تولید محصول سبب میشود.
  • ضخامت و تعداد و طول بولت: با افزایش ضخامت بولت و نیز تعداد آنها قیمت فونداسیون را نیز افزایش میدهد.
  • شبکه داخلی فونداسیون:با افزایش ضخامت و طول شبکه آرماتور داخل فونداسیون قیمت نهایی محصول نیز افزایش میابد.

یک نکته مهمی که در تعیین قیمت فونداسیون وجود دارد این میباشد این است که تولید یک محصول با کیفیت منطبق با استانداردها قیمت نهایی بیشتری نسبت به یک محصول غیر استاندارد دارد

  • اتصال سازه فلزی (برج نوری،پایه چراغ و…) به فونداسیون:اتصال سازه روشنایی به فونداسیون به وسیله مهره صورت میگیرد به این صورت که ابتدا یک مهره مناسب روی هر کدام از بولت ها قرار میگیرد سپس بولت ها داخل آکس بیس پلیت سازه روشنایی قرار میگیرد سپس واشر و پیچ دوم روی بولت قرار میگیرد لذا بسیا مهم میباشد که از پیچ و مهره با کیفیت و استاندارد استفاده شود.مهره علاوه بر اتصال سازه فلزی به فونداسیون نقش اصلی در تراز کردن سازه فلزی را نیز دارند.

منظور از آکس در بیس پلیت و فونداسیون چیست؟

یکی از اصطلاحات پرکاربرد در حوزه سازه های روشنایی عبارت آکس میباشد که به طور خاص مربوط به بیس پلیت و فونداسیون میباشد. در واقع منظور از آکس بر روی فونداسیون فاصله دو بولت متوالی و بر روی بیس پلیت فاصله دو سوراخ متوالی میباشد که میبایست برای فیکس شدن بولت ها در سوراخ بیس پلیت فاصله آکس ها در هر دو سازه به یک اندازه طراحی شود چرا که یک اختلاف میلیمتری میتواند مانع نصب سازه بر روی فونداسیون شود. آکس فونداسیون را به گونه ای در نظر میگیرند که هر بولت حداقل 5 سانتیمتر از لبه های فونداسیون فاصله داشته باشد.

آیا شرایط محیطی در ابعاد فونداسیون آماده تاثیری دارد؟

عوامل محیطی همیشه یک پارامتر مهم در طراحی های مهندسی بوده است که فونداسیون آماده نیز از این قاعده مستثنی نیست.در طراحی فونداسیون آماده همیشه دو فاکتور از عوامل محیطی در نظر گرفته میشود اول استحکام خاک و دیگری میزان وزش باد. طبیعی است در یک منطقه با خاک سست میبایست از فونداسیون های با ابعاد و وزن های سنگین مانند فونداسیون های پاشنه دار استفاده کرد تا از واژگونی سازه فلزی( برج نوری،پایه چراغ و…) جلوگیری کرد و یا در مناطق با وزش بادهای شدید بایستی از فونداسیون های بزرگ و سنگین استفاده کرد.

دکمه بازگشت به بالا