برترین های کسب و کارعمومی

علت افزایش قیمت میلگرد چیست؟

علت افزایش قیمت آهن آلات روزهای جاری

لطفا فنر قیمت مقاطع فولادی و قیمت میلگرد را فشرده نکنید/روز گذشته شاهد عرضه چهل هزار تنی شمش اهواز در بورس کالا بودیم. طبق گمانه زنی ها یک عرضه مشابه از شمش جنوب کاوه هم در راه است.

با توجه به پیش بینی ادامه رشد قیمت ورق و سکه و دلار تا تاریخ اول آگوست و شروع تحریم های نفتی احتمالا این عطش و تلاطم در بازار فولاد هم قابل روئیت خواهد بود و احتمالا باید در انتظار افزایش قیمت میلگرد و قیمت ناودانی و نبشی و سایر محصولات فولادی در روزهای آتی باشیم. اخبار حکایت از حجم تقاضای شدید و ثبت سقف رقابت برای شمش روز گذشته را دارد.

دلایل افزایش قیمت چیست؟

همچنان که مشاهده می کنید قیمت و زمان تحویل شمش فولاد اهواز این هفته هم مشابه عرضه های قبلی بود. اما دلیل افزایش به دو عامل اصلی مربوط است. در دو ماه اخیر و با مطرح شدن بحث تحریم ها بیشتر احتمالات حکایت از کاهش حجم صادرات فولاد ایران را داشت. این عامل موجب تعلل و تردید فعالان اقتصادی در خرید و تکمیل موجودی شد و همین مطلب موجب کاهش شدید موجودی انبارها و کارخانجات نوردی شد.

عامل این قضیه را می توان ؛ افزایش قیمت ارز و ایجاد موج جدید تورم در دو ماه گذشته در کلیه بازارهای موازی دانست. که لاجرم در بازار فولاد و قیمت محصولات فولادی (اعم از قیمت ناودانی نبشی و قیمت میلگرد اصفهان) نیز موثر خواهد بود.

قیمت میلگرد ۱۶ اهواز |قیمت میلگرد ۱۶ فایکو امروز

چاره چیست؟

به گفته برخی فعالان بازار فولاد متاسفانه سیاست غلط ارزی در حال تسری به بازار فولاد است. از جمله این سیاست ها بخش نامه اخیر وزارت صمت در رابطه با کنترل دستوری قیمت هاست.

این قبیل حرکات به همراه عرضه های محدود در بورس کالا ( چنانچه در دو هفته گذشته عرضه قابل توجه و مکفی برای نیاز بازار وجود نداشت ) موجب فشرده شدن قیمت فولاد و محصولات فولادی خصوصا قیمت ناودانی نبشی و میلگرد گردید و در نهایت سبب ایجاد یک موج انفجاری خواهد شد.

راه حل کاهش قیمت آهن آلات از زبان فعالان بازار

اول افزایش حجم عرضه ها

دوم؛ همگام سازی قیمت فولاد ( اعم از قیمت میلگرد و قیمت ناودانی نبشی ) بر اساس دلار آزاد و جلوگیری از فشرده شدن بیشتر قیمت فولاد.

بر اساس نرخ دلار ۸ هزار تومانی و با در نظر گرفتن نرخ میانگین ۵۰ سنت برای فولاد داخلی، نرخ میانگین مقاطع فولادی مرغوب در داخل به عدد ۴۰۰۰ تومان نزدیک می شود و تلاش در جهت کنترل دستوری قیمت فولاد و محصولات فولادی همچون قیمت ناودانی نبشی موجب ایجاد رانت، و هجوم سیل نقدینگی به این بخش و ایجاد تقاضای کاذب خواهد شد.

چنانچه در چند روز اخیر شاهد همین مطلب بودیم و بسیاری از افراد فرصت طلب در حال ورود به بازار فولاد هستند. پس نکته دوم نزدیک کردن قیمت فولاد به نرخ واقعی با افزایش پلکانی قیمت پایه در بورس کالا است. در صورتی که این دو مهم (افرایش عرضه به همراه افزایش قیمت در بورس کالا) همزمان و تا مرحله اشباع بازار انجام نشود شاهد موج افزایش کنترل نشده به همراه تقاضای کاذب در بازار فولاد خواهیم بود.

کل بازار فولاد روز یک شنبه دستخوش تغییرات نسبتا شدید گردید :

– قیمت تیرآهن در انبارها با افزایش برخی از اقلام حدود شاخه‌ای ۵ تا ۱۰ هزار تومان مواجه گردید.

– در خصوص قیمت قوطی و پروفیل هم افزایش ها ادامه داشت تا این که آخر وقت قیمت پروفیل بر مبنای ورق ۲ میل حول و حوش ۳۹۰۰ تومان شنیده شد.

– در خصوص قیمت میلگرد آجدار هم افزایش ها خیلی پراکنده و متفاوت بود اما متوسط این افزایش قیمت بنا بر برآورد حدود ۷۰ تومان به ازای هر کیلو نسبت به روز چهارشنبه هفته گذشته، محاسبه گردید.

در روز گذشته ۴۰ هزار تن شمش فولادی توسط فولاد خوزستان در بورس کالا و راس ساعت ۱۱ و با قیمت پایه ۲۳۴۰ تومان عرضه شد؛

عرضه های غیر منطقی بورس و افزایش هیجانات بازار

بازار فعلا و به هر دلیل تشنه است؛ بروز هیجانات خرید بدون هیچ توضیحی درباره افزایش قیمت تیرآهن اصفهان، فرجام این عرضه را تبیین می نماید : رقابت تا سقف مجاز ۱۰ درصدی و انجام معامله با نرخ حداکثری ۲۵۷۴۰ ریال و با احتساب ۹ % مالیات ارزش افزوده مجددا فرجام این معامله را به رقم نهایی ۲۸۰۵۶ ریال خواهد رساند؛ که فعلا و در شرایط کنونی لقمه چرب و نرمی برای نوردی ها به حساب می آید.

بنا بر شنیده ها شمش قوس در روز شنبه در بازار و در معاملات رسمی در محدوده ۳۲۰۰ تا ۳۲۵۰ تومان و شمس القایی هم بین ۳۰۷۰ تا ۳۱۵۰ تومان عرضه شده و این خود جذابیت عرضه شمش فولاد خوزستان را نشان می‌دهد.سیگنالی که معامله شمش خوزستان به بازار داد به نوعی سبب شد که قیمت پروفیل نیز افزایش یابد به طوری که که در روز گذشته قیمت پروفیل بین ۳۸۸۰ تا ۴۰۰۰ تومان اعلام قیمت شده است به عنوان مثال پروفیل از ضخامت ۲ میل هیربد ۴۰۰۰ تومان اعلام نرخ شده است.

همچنین در ساعات ابتدایی روز گذشته خرید و فروش در حوزه انواع ورق فولادی، به دلیل پیش بینی افزایش قیمت در بورس کالا تقریبا متوقف و سکوت چشمگیری در بازار حکم فرما گردید. فروش اکثر شرکت ها نیز بسته اعلام شد.

قیمت میلگرد فولادی مورد استفاده در ساخت بتن آرمه، طی یک سال اخیر در مناطق مختلف دنیا تقریباً دو برابر شده است. میلگرد به عنوان یک ماده اصلی از مصالح ساختمانی می باشد. افزایش ناگهانی قیمت میلگرد فولادی منجر به نوسان قیمت سایر اقلام ساختمانی مانند کابل، بتن، گچ و سایر موارد شده است که خود منجر با بالا رفتن قیمت ساختمان و مسکن می گردد. بنابراین علت افزایش قیمت میلگرد با توجه به شرایط مختلف و عوامل گوناگون باید بررسی شود.

دلیل افزایش قیمت میلگرد

افزایش قیمت میلگرد ساده و آجدار به عوامل اقتصادی زیادی نسبت داده شده است که هرکدام از آن ها باید بررسی شوند.

کاهش مواد اولیه (کمبود سنگ آهن و آهن قراضه)، افزایش تقاضای جهانی، افزایش قیمت نفت و سوخت، افزایش هزینه های حمل و نقل و بیمه از عواملی هستند که روی یکدیگر و نهایتا افزایش قیمت میلگرد اثرات محسوسی دارند. به طور کلی، در کشورهایی که اقتصاد آن ها بیشتر به نفت وابسته است، افزایش قیمت نفت و سوخت بالاترین تاثیر را در بالا رفتن قیمت میلگرد دارد. در مرحله بعدی افزایش تقاضا و بالا رفتن میزان ساخت و ساز باعث نوسان و بالا رفتن قیمت میلگرد می شود.

 با رشد روند ساخت و ساز، میزان تقاضای درخواست میلگرد بالا می رود که منجر به صعود قیمت ها شده است. عامل مهم دیگر نیز نوسانات قیمت ارز می باشد که قیمت نهایی اکثر کالاها، به خصوص فولاد و میلگرد را تحت تاثیر قرار داده است. در چند سال گذشته، افزایش چند برابری نرخ ارز منجر به افزایش زیاد قیمت میلگرد شده است. کمبود آهن اسفنجی، آهن قراضه به عنوان عامل دیگر افزایش قیمت میلگرد شناخته شده است. در فروشگاه اینترنتی آهنک می توانید و ۲۰ و سایر سایزهای میلگرد پرمصرف در صنایع را بررسی و مشاهده کنید.

نقش زنجیره تامین فولاد در افزایش قیمت میلگرد

زنجیره تامین فولاد کشور به طور کلی به دو گروه تقسیم می شود: (الف) زنجیره تولید ثابت و (ب)زنجیره تولید خصوصی.

  • فرآیند تولید در زنجیره تولید ثابت: گلوله و سنگ معدن >> آهن اسفنجی (1٪) و قراضه (1٪) >> شمش قوس>> محصول نهایی. هر سه این محصولات از صفر تا صد تولید داخلی هستند و تا حد زیادی در تولید آن ها خودکفا هستیم. تولید این محصولات توسط دولت حمایت می شوند و در صادرات، هر سه محصول اولیه، میانی و نهایی نقش فعالی دارند و به یک میزان اهمیت دارند.
  • فرایند تولید در زنجیره تولید خصوصی: آهن اسفنجی (1٪) و قراضه آهن (1٪) >> فرایند قوس القایی >> محصول نهایی. در فرایند القا و ذوب خصوصی، تولید کننده میلگرد، مجبور به خرید آهن اسفنجی و ضایعات آهن می باشند چرا که آن ها تولید کننده آهن نیستند. آن ها باید آهن اسفنجی را از تولید کننده (الف) خریداری کنند، در حالی که زنجیره تولید (الف) یا صادر شده و یا به شمش تبدیل می شود و محصول نهایی به بخش خصوصی فروخته نمی شود. تولیدکنندگان زنجیره تولید میلگرد باید شمش های خود را خریداری کنند. بنابراین مشکل اینجاست که تولید کننده مواد اولیه یا آهن اسفنجی یک زنجیره، تمایلی به خدمت به تولید کننده در قسمت القایی یا ذوب ندارد و های خود را صادر می کند. زیرا در صادرات اقتصاد بهتری است، ارز را به دولت باز می گرداند و دولت از آن حمایت می کند.
    برای بررسی چگونگی کنترل قیمت میلگرد و عوامل موثر بر آن مقاله کنترل قیمت میلگرد را در وبلاگ آهنک مطالعه نمایید.

علت افزایش مجدد قیمت مقاطع چه بود؟

طبق نظریه تحلیل سیستم ها، اقتصاد یک سیستم باز اما تاثیر پذیر است. به عبارتی اگر اقتصاد را مجموعه ای از بازارهای کالایی و مالی در نظر بگیریم، سمت و سوی کاهشی یا افزایش این بازارها تاثیر مستقیم بر روی یکدیگر دارد. هرچند تا قبل از تحریم ها، روند بازار بورس و دلار رابطه معکوس داشت.

اما در شرایط تحریم، به دلائل مختلف بازار بورس را می توان لیدر کلیه بازارهای کالایی و مالی دانست که کلیه بازارها را به صورت هم جهت افزایشی می کند و اما بازار امروز مقاطع تحت تاثیر عوامل زیر مجددا افزایشی شد که از جمله این افزایش ها می توان به افزایش و تیرآهن تحت تاثیر بازار بورس اشاره نمود.

همان طور که می دانید تمامی عوامل ذکر شده شامل نرخ ارز، اونس طلا، بازار بورس و رشد بازار جهانی فولاد به طور مستقیم بر قیمت آهن آلات در بازار داخلی تاثیر مثبتی دارد پس رشد تمامی این عوامل را می توان علت رشد قیمت میلگرد طی روزهای اخیر دانست.

  • افزایش نرخ ارز و بازگشت مجدد خریداران پس از ناامید شدن از کاهش بیشتر نرخ ارز
  • افزایش اونس طلا و افزایشی شدن بازار طلای داخلی و تاثیر روانی بر بازارهای موازی
  • رشد مثبت بازار بورس
  • رشد بازار جهانی کامودیتی ها و فولاد

مجموع این عوامل باعث شد که بازار امروز مجدد افزایشی شود.

هرچند بسیاری از تولیدکنندگان امروز پشت خاکریز مقاومت ۱۰ هزار تومان باقی ماندند اما ادامه روند فعلی بازارهای موازی در روزهای آتی و مشخص شدن نرخ پایه شمش در عرضه های سه شنبه، باعث عبور سریع بازار میلگرد از کانال مقاومت ۱۰ هزار تومان خواهد شد.

روز اول هفته را با دو سیگنال نافرجام آغاز کردیم، اول اینکه هنوز اعداد ضرایب مشخص نشده و طبق گفتگو با برخی مطلعین ، هنوز مشخص نیست “توافق نهایی” یا چه زمانی صادر و الزام بر اجرا گردد. دوم انتظار کاهش نرخ ارز و ورود دلار به زیر ۲۰ هزار تومان، که با توجه به داده ‌های امروز صرافی ‌ها و اطلاعات بازار این امر نیز فعلا محقق نشده است.

بر این اساس، جریان روانی موجود در بازار انتظار داشت که قیمت مقاطع همچنان تا اطلاع ثانوی به روند کاهشی خود ادامه دهد ولی امروز عرضه کنندگان میلگرد در برخی مبادی با اعلام نرخ ‌های زیر ۹۷۰۰ تومان در دقایقی از بازار ، موجب شدند که صف انتظار شکسته شده و مجددا قیمت به کانال ۱۰۰۰۰ تومان نزدیک شود.

اما چرا اینگونه است ؟!

اگر به دنبال دلایلی روشن برای توجیه این فراز و فرود باشیم گزینه اول ، متهم درجه یک این روزها یعنی نوسان نرخ دلار است. متهم ردیف دوم، کمبود عرضه می ‌باشد و انتظار عمومی گردانندگان بازار متهم ردیف سوم است.

به صورت خلاصه توضیح می دهیم :

الف – بازی ارز در دامنه ۲۰۵۰۰ تا ۲۲۵۰۰ تومان در چند روز اخیر نشان می ‌دهد که برخی تصمیم‌ گیران فعلا اعتقادی به ریزش شدید قیمت ارز ندارند و شاید تلاش کنند که بازار ارز در این دامنه به بازی خود ادامه دهد. کاهش بیشتر نرخ ارز نه به نفع صادر کننده است نه به نفع بازار بورس.

ب – کمبود عرضه ، مدتی است که بازار را به زحمت انداخته و آمارهای رسمی نیز نشان می دهد که روند کاهش تولید متوقف نشده است چرا که تولید نیز با پارامترهایی دست به گریبان است که بخشی از آن به دشواری حاصل می‌ گردد. البته در این بین برخی شیطنت ‌های بازار سازی هم وجود دارد مثلا خبرها از انباشت شمش در برخی واحدهای تولیدی خبر می ‌دهد که روانه بازارهای مقصد نشده است اما در مجموع واقعیت بازار این است که عرضه‌ ها از تنوع و کثرت برخوردار نیست.

ج – انتظار عمومی گردانندگان بازار یعنی سرمایه‌ گذاران و توزیع کنندگان عمده این است که وقتی بازارهای موازی با فولاد از رشد نرخ برخوردارند، نزولی شدن روند قیمت ‌ها و ضرر احتمالی فعالان این بازار اصلا قابل توجیه نیست، این در حالی است که بخش عمده ‌ای از خریدهای ارزان قیمت قبلی در بازارسازی‌ های اخیر با افزایش قیمت مناسب و در نتیجه سود جالبی معامله شده و فعلا شرایط بازار، شرایط ضرر نیست. مگر آنکه بر اثر یک اتفاق بزرگ سیاسی یا نظامی، به یکباره همه بازارها نزولی شوند آن وقت بازار فولاد هم بی گمان به ضرر کشانده خواهد شد.

اما در بازار مواد اولیه در شنبه ۴ مرداد ۹۹ ، ما شاهد ثبات تقریبی قیمت ‌ها در حوزه ضایعات و آهن اسفنجی بودیم و شمش فولاد نیز در بازار روز جاری بین ۹۰۵۰ تا ۹۳۰۰ تومان در نوسان بود. نرخ ورق ۲ رول نیز فعلا در محدوده ۱۵۰۰۰ تومان پیشنهاد قیمت می ‌شود.

دکمه بازگشت به بالا