علت باز شدن پیچ ایمپلنت
در این مطلب ۵ علت باز شدن پیچ ایمپلنت دندان پس از کاشت مورد بررسی قرار گرفته است. در مواردی ممکن است با وجود کاشت موفقیت آمیز با اتفاق غافلگیر کننده باز شدن پیچ ایمپلنت مواجه شوید.
البته این مشکل بیشتر در مورد ایمپلنت های قدیمی به دلیل طراحی های ضعیف تر رخ می داد. دومین علت باز شدن پیچ ایمپلنت نیز مربوط به مهارت دندانپزشک است به همین دلیل است که توصیه می شود تا این درمان را نزد انجام دهید.
ما در این مطلب به بررسی این عوامل، نشانه های باز شدن و همچنین اقدامات پیشگیری کننده آن پرداخته ایم.
بیشتر بدانید:
اگر فشار زیادی به استخوان وارد شود به مرور زمان به دلیل سست شدن و تحلیل رفتن بافت استخوانی پیچ ایمپلنت شل می شود.
علائم شل شدن پیچ ایمپلنت دندان
- احساس درد در لثه و یا ناحیه جراحی شده
- خونریزی لثه به هنگام لمس ایمپلنت
- ایجاد حالت خون مردگی در اطراف ایمپلنت
- تغییر رنگ لثه به سفید
- ایمپلنت با سر شش ضلعی خارجی
- نبود گشتاور مناسب در پیچ اباتمنت
- قرار نگرفتن کامل پیچ ایمپلنت در جای خود
- بیماری های لثه
- تحلیل استخوان
-
ایمپلنت با سر شش ضلعی خارجی
باز شدن پیچ ایمپلنت بیشتر در مورد مدل های با سر شش ضلعی خارجی اتفاق میافتد. زیرا این نوع ایمپلنت ها اتصال محکمی با استخوان فک برقرار نکرده و از مقاومت پایینی برخوردار هستند.
به همین دلیل پس از کاشت فشار زیادی بر پیچ ایمپلنت وارد شده که همین فشار باعث باز شدن آن میشود.
اما امروزه در ساختار ایمپلنت های جدید یک اتصال داخلی طراحی شده است که فشار وارده را توزیع می کند.
-
نبود گشتاور مناسب در پیچ اباتمنت
این مورد هم باز در مورد ایمپلنت های قدیمی رخ میداد زیرا ابزار مناسبی که بتواند مناسب برای سفت کردن درست پیچ ایمپلنت را انتقال دهد طراحی نشده بود.
همین مسئله باعث باز شدن پیچ ایمپلنت میشد.
اما علاوه بر نبود تجهیز مناسب طراحی اباتمنت ها، مواد سازنده و همچنین طراحی سرپیچ آنها از دلایل باز شدن ایمپلنت است.
-
قرار نگرفتن کامل پیچ ایمپلنت در جای خود
دلیل سوم علت باز شدن پیچ ایمپلنت عدم قرارگیری صحیح پیچ در پروفیل استخوانی است که به این ترتیب استخوان اتصال محکمی با پیچ برقرار نکرده و به مرور زمان این پیچ ها باز میشود.
اما امروزه تکنیک های کاشت ایمپلنت پیشرفته تر شده و همچنین طراحی اتصالات داخلی به شکل قیف است که باعث می شود تا ایمپلنت به خوبی درون استخوان جای گرفته و جوش خوردن صحیح از جدا شدن ایمپلنت جلوگیری کند.
البته باید توجه داشت که تکنیک کاشت نیز عامل بسیار مهمی است. اگر فشار زیادی به استخوان وارد شود به مرور زمان به دلیل سست شدن و تحلیل رفتن بافت استخوانی پیچ ایمپلنت شل می شود.
-
باز شدن پیچ ایمپلنت دندان به دلیل بیماری های لثه
چهارمین علت باز شدن پیچ ایمپلنت به عفونت و بیماریهای لثه پس از کاشت باز می گردد. در این حالت ممکن است بیمار با علائمی چون التهاب و درد در ناحیه اطراف جراحی شده مواجه گردد.
اگر لثه عفونت کند بافت آن نرم شده و مقاومت خود را از دست می دهد در در صورت عدم مراجعه سریع به دندانپزشک و بکارگیری اقدامات لازم، کاشت شکست خورده و ایمپلنت باز می شود.
در چنین مواقعی لازم است تا دندانپزشک ایمپلنت را خارج کرده، برای درمان، بافت عفونی را تراشیده و دارو تجویز نماید. پس از بهبود و ترمیم لثه مجدداً می توان ایمپلنت را درون استخوان جایگذاری کرد.
-
باز شدن پیچ ایمپلنت دندان به دلیل تحلیل استخوان
در آخرین حالت ممکن است از ایمپلنت مرغوب استفاده شده و تکنیک کاشت نیز خیلی دقیق انجام شده باشد، اما پس از مدتی به دلیل تحلیل رفتن بافت استخوان ایمپلنت باز شده و اصطلاحاً عملیات کاشت با شکست مواجه می شود. در این مورد نیاز به تقویت بافت استخوانی از طریق پیوند با پودر استخوان است.
اقدامات پیشگیری کننده از شل شدن ایمپلنت
- استفاده از قطعات مناسب یعنی پیج و اباتمنت متناسب با یکدیگر
- مراجعه به دندانپزشک و محکم کردن پیچ ایمپلنت در صورت شل شدن ایمپلنت
- مراقبت از ایمپلنت با رعایت بهداشت دهان و دندان، پرهیز از مصرف دخانیات و استفاده مداوم از نخ دندان
- مراجعه منظم به دندانپزشکی جهت چکاپ به فواصل هر 6 ماه یکبار
عوامل موثر در شل شدن یا باز شدن فیکسچر یا ایمپلنت
تحلیل استخوان و تاثیر آن در شل شدن پایه ایمپلنت
اگر پایه ایمپلنت که به عنوان ریشه دندان مصنوعی نگه دارنده تاج دندان است به درستی با استخوان فک جوش نخورد و ادغام نشود منجربه شل شدن پیچ ایمپلنت می شود. در صورتی که پایه و استخوان به خوبی باهم ادغام نشوند استخوان اطراف ریشه به تدریج تحلیل می رود و از تراکم آن کاسته می شود و این کاهش تراکم باعث لق زدن پیچ ایمپلنت می شود. به دلیل داشتن مهارت کافی و استفاده از تکنولوژی پیشرفته پایه های ایمپلنت را جوری درون استخوان فک قرار می دهند که به ندرت بیمار دچار باز شدن و شل شدن ناشی از تحلیل استخوان فک شود.
کم بودن گشتاورد برای پیچ کردن اباتمنت و شل شدن آن
این مسئله تا حدودی به طراحی اباتمنت، مواد سازنده و طراحی سر پیچ بستگی دارد. درگذشته شل شدن پیچ ایمپلنت یا اباتمنت به خصوص برای پیچ ایمپلنت از نوع شکاف دار به استفاده از سیستم گشتاور نامناسب در محکم کردن آن مرتبط بود. اما امروزه، طراحی آن ها به مراتب بهتر از گذشته شده است و سیستم گشتاور نامناسب نمیتواند دلیلی برای شل شدن پیچ ایمپلنت های امروزی باشد.
تاثیر بیماری های لثه در باز شدن فیکسچر ایمپلنت
بیماری های لثه مثل بیماری پریودنتیت باعث سست و نرم شدن بافت لثه می شود. بیماری التهاب لثه معمولا با خونریزی همراه است که می تواند باعث عفونت و نفوذ بیشتر به قسمت های زیرین لثه باشد. عفونت وارد شده به زیر خط لثه و اطراف بافت ایمپلنت می تواند باعث شل شدن و حرکت پایه شود. جراح لثه برای درمان بافت بیمار لثه و پاکسازی ناحیه مجبور است که ایمپلنت را خارج کند سپس بعد از ارائه درمان مناسب و برطرف شدن بیماری لثه و عفونت مجددا از پایه ایمپلنت جدید و سالم برای کاشت دندان استفاده کند. به توصیه دکتر آرش غفوری بهترین متخصص ایمپلنت دندان در رشت و جراح لثه در صورت مشاهده هرگونه تغییر و التهاب در بافت لثه هر چه زودتر برای معاینه و درمان اقدام کنید قبل از اینکه ایمپلنت ها دچار آسیب شوند.
تاثیر دندان قروچه یا سایش دندان در باز شدن فیکسچر ایمپلنت
به طور کلی افرادی که عادت به دندان قروچه دارند چه در خواب و چه در بیداری باید برای جلوگیری از آسیب ایمپلنت های دندانی خود این عادت خود را مدیریت و کنترل کنند. ایمپلنت هایی که به صورت اتصال خارجی هستند خیلی بیشتر تحت تاثیر فشار دندان قروچه هستند و باز می شوند. البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی در صنعت تولید ایمپلنت هایی با اتصالات داخلی هم دارای مقاومت خوبی در برابر فشار دندان قروچه هستند. اما به هر حال در موارد شدید دندان قروچه و ساییدن دندان ها روی هم احتمال باز شدن و شکستن فیکسچرها و اباتمنت ها وجود دارد.
بنابراین اگر عادت به دندان قروچه شدید دارید حتما با متخصص ایمپلنت خود در این مورد صحبت کنید.
تاثیر انتخاب فیکسچر نامناسب در باز شدن ایمپلنت
همانطور که می دانید امروزه تولید کننده های بسیاری در سراسر دنیا وجود دارند که طراحی منحصر به فرد خود را در ایمپلنت دندان ارائه می دهند. ایمپلنت ها دارای انواع مختلفی از نظر جنس تیتانیومی، سرامیکی و ایمپرشن کپینگ و کیفیت و شکل و اندازه هستند. انتخاب بهترین ایمپلنت دندان برای کارکرد طولانی مدت، بستگی به متخصص ایمپلنت شما دارد. جراح باید در انتخاب آن برای هر بیماری دقت آگاهی و علم داشته باشد چون برخی از فیکسچرهای ایمپلنت شاید از نظر ظاهری، مناسب به نظر برسند اما ممکن است از نظر طراحی، با برخی اجزای ایمپلنت سازگار نباشند و عوارضی را به همراه داشته باشد. عوارض ناشی از انتخاب ایمپلنت نامناسب ممکن است موجب باز شدن پیچ ایمپلنت و نقص در عملکرد آن شود.
بنابراین در قدم اول بهتر است در انتخاب بهترین متخصص ایمپلنت در محل زندگی خود دقت کنید چون یک متخصص مجرب و ماهر می تواند بهترین و مناسب ترین ایمپلنت را متناسب با شرایط بیمار انتخاب کند و با استفاده از دانش و مهارت بالایی که دارد به بهترین شکل ممکن در جای مناسب درون استخوان فک قرار دهد. یک متخصص ایمپلنت ماهر می داند که فیکسچر را در چه موقعیتی قرار دهد که بتواند در مقابل فشارهای معمول ناشی از غذا خوردن و جویدن توانایی و مقاومت خوبی داشته باشد. همچنین یک متخصص با تجربه تمامی عوامل احتمالی جهت باز شدن و شکستن ایمپلنت را به بیمار خود تذکر داده و اقدامات لازم برای جلوگیری از شکست ایمپلنت را در اختیار بیمار قرار می دهد.
اگر فیکسچر و اباتمنت شل شوند چه اتفاقی میوفتد؟
احساس درد هنگام جویدن غذا نیز میتواند از عوارض باز شدن پیچ ایمپلنت باشد. همچنین بیمار متوجه لق شدن و حرکت پروتزها در هنگام غذا خوردن می شود.
به طور کلی وقتی پیچ ایمپلنت درون فک شل شود فرد می تواند متوجه آن شود. در شرایطی که فرد متوجه باز شدن نشود نشانه هایی وجود دارد که باید جدی بگیرد.
- درد در اطراف لثه
- احساس سر درد و درد جمجمه در نواحی ایمپلنت
- وقتی به دندان ایمپلنت خود دست میزنید خون مشاهده می کنید.
- تغییر رنگ بافت لثه اطراف دندان مصنوعی و حالت خون مردگی
اگر مدت زیادی از باز شدن پیچ ایمپلنت بگذرد و فرد متوجه نشود یا متوجه شود ولی برای درمان آن اقدامی نکند باعث شکسته شدن پایه و پروتز دندان می شود. و در صورت شکستگی و ترک خوردگی فیکسچر ایمپلنت نیاز به تعویض پایه ایمپلنت می باشد. متخصص ایمپلنت ، فیکسچر کاشته شده درون استخوان فک را در طی یک عمل جراحی خارج می کند و پایه جدید و سالم را به درستی و با دقت کافی جوری که دوباره منجربه شل شدن نشود درون استخوان فک قرار می دهد.
نشانه های شکسته شدن ایمپلنت به صورت زیر است:
- درد در قسمت مورد نظر ایمپلنت
- ممکن است در همان دندانی که با ایمپلنت جایگزین شده است احساس بو یا طعم بد داشته باشید
- قرمزی، تورم یا خونریزی لثه در ناحیه ایمپلنت
- حرکت و جابجایی پروتز دندان
بنابراین اگر احساس میکنید هرکدام از نشانه ها را دارید بهتر است هرچه زودتر به متخصص ایمپلنت خود مراجعه کنید.
هزینه ایمپلنت دندان
در بعضی موارد ممکن است دندانپزشک از ایمپلنتی با کیفیت مناسب در جراحی استفاده نکرده باشد. برند و شرکت سازنده ایمپلنت دندان نقش مهمی در نتیجه درمان و دوام آن دارد. انتخاب یک برند بی کیفیت، برای صرفه جویی در هزینه ها یا کسب سود بیشتر، می تواند به شکست درمان و وارد شدن هزینه های بیشتر منجر شود.
دکتر آرش غفوری با ارائه بهترین برندهای ایمپلنت روز دنیا نتیجه و طول عمر ایمپلنت های دندانی شما را تضمین می کند. در واقع پرداخت هزینه بالا برای جراحی وکاشت ایمپلنت دندان با کیفیت می تواند یک سرمایه گذاری بلند مدت و همیشگی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته شما باشد.
جمع بندی
بعد از ناسازگاری ایمپلنت با ریشه دندان، باز شدن پیچ ایمپلنت، اصلیترین علت عدم موفقیت ایمپلنت یا شکستن پروتز دندان مصنوعی، شناخته شده است. به همین علت، اهمیت انتخاب قطعات پروتز، پیچ ایمپلنت و اباتمنت در حفظ ایمپلنت و افزایش درصد موفقیت آن اهمیت بسیاری دارد. در مطلبی که امروز در سایت دکتر ندا مکانیک برای شما همراهان جمع آوری شده است. علل باز شدن پیچ ایمپلنت را بررسی خواهیم کرد.
شاید در گذشته باز شدن پیچ ایمپلنت اتفاق رایجی بوده، اما در حال حاضر با پیشرفت در تکنولوژی ساخت ایمپلنت کمتر شاهد باز شدن پیچ ایمپلنت هستیم. عواملی که درگذشته باعث باز شدن پیچ ایمپلنت ها می شدند:
کاشت ایمپلنت با اتصال خارجی:
طراحی ایمپلنت های قدیمی به نحوی بود که اتصالات خارجی ایمپلنت معمولا مقاومت بسیار کمی داشت و وارد اوردن فشار ناچیزی به اتصال خارجی موجب باز شدن پیچ می شد. البته امروزه، اتصال داخلی در بیشترِایمپلنت ها تعبیه شده تا وارد امدن فشار به اتصالات موجب باز شدن پیچ ایمپلنت نشود. درحقیقت طراحی این اتصالات به گونه ای است که دیگر هیچ فشاری به پیچ وارد نمی شود و تمام فشار روی اتصال داخلی است.
کم بودن گشتاورد برای پیچ کردن اباتمنت:
این مسئله تا حدودی به طراحی اباتمنت، مواد سازنده و طراحی سر پیچ بستگی دارد. درگذشته باز شدن پیچ ایمپلنت یا اباتمنت به خصوص برای پیچ ایمپلنت از نوع شکاف دار به استفاده از سیستم گشتاور نامناسب در محکم کردن آن مرتبط بود. اما امروزه، طراحی آن ها به مراتب بهتر از گذشته شده است و سیستم گشتاور نامناسب نمیتواند دلیلی برای باز شدن پیچ ایمپلنت های امروزی باشد.
عدم مدیریت دندان قروچه یا سایش دندان:
مشکل دندان قروچه همیشه برای باز شدن پیچ ایمپلنت نگران کننده بوده است و هنوز هم بحث های زیادی در رابطه با آن وجود دارد و مطالعات مختلفی به تاثیر دندان قروچه روی خراب شدن ایمپلنت می پردازد. اما مشکل باز شدن پیچ ایمپلنت در اثر سایش دندان، برای ایمپلنت هایی صدق می کند که اتصال خارجی داشته باشند. در طراحی های پیشرفته امروزی اجزای اتصال داخلی آنقدر خوب باهم چفت می شوند که سایش دندان دیگر موجب بازشدن پیچ ایمپلنت نمی شود. البته درصورتیکه دندان قروچه فشار زیادی به پایه ایمپلنت وارد کند؛ احتمال شکستن آن وجود دارد.
اگر به تازگی عمل جراحی کاشت ایمپلنت انجام دادید و با مشکل باز شدن پیچ ایمپلنت مواجه شدید حتما این سوال برایتان پیش امده که چرا با وجود پیشرفت در طراحی و ساخت قطعات و اجزای ایمپلنت دندان هنوز هم با مشکل باز شدن پیچ ایمپلنت مواجه می شویم؟
در رابطه با علت باز شدن پیچ ایمپلنت های پیشرفته اطلاعات دقیقی در دست نیست. اما ارزیابی ها و آزمایشات بیومکانیکی نشانگر این هستند که عوامل مختلفی می تواند در سیستم عملکرد ایمپلنت اختلال ایجاد کند. هرچند اختلال در این عملکرد ها با چشم عادی قابل مشاهده نیستند؛ اما اگر اجزای ایمپلنت دندان با هم خوب چفت نشوند ممکن است به دلیل عدم مطابقت از لحاظ طراحی و هماهنگی با یکدیگر مشکلاتی ایجاد کنند. از مهمترین دلایل باز شدن پیچ ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پروفیل استخوانی اطراف ایمپلنت
یکی از رایج ترین دلایلی که موجب باز شدن پیچ ایمپلنت ها می شود، پروفیل استخوانی اطراف ایمپلنت است که از قرار گرفتن کامل پیچ در جای خود جلوگیری می کند. بر خلاف اتصالات خارجی که از اولین مدل ها الگو گرفته و سر پهن داشتند، اتصالات داخلی با طراحی امروزی، به شکل قیف هستند. در پروفیل هایی که به شکل قیف هستند، استخوان، از افتادن اباتمنت جلوگیری می کند و موجب جایگیری کامل پیچ در محل کاشت خود می شود. اما از طرفی، وقتی استخوان از طرف پیچ تحت فشار قرار می گیرد، موجب سستی بافت آن و در نتیجه شل شدن یا افتادن پیچ می شود.
شل شدن هیلینگ کپ
درصورت شل شدن هیلینگ کپ، بهتر است فیلر ها و پروفیل استخوانی اطراف ایمپلنت توسط جراح بررسی شود. اگر پیچ اباتمنت موقت یا همان هیلینگ کپ شل شود، باید با تکنیسین خود در میان بگذارید تا در ساخت قطعه دائمی، آن را در نظر گرفته و از پیش آمدن مجدد آن پس از نصب اباتمنت دائمی جلوگیری کند. معمولاً جراح با ارسال یک عکس در کنار گزارش وضعیت فعلی که از نتیجه معاینه پروفیل استخوانی بدست آمده به تکنسین کمک می کند تا پروتز دندان مصنوعی را همراه با اباتمنت به نحوی طراحی کند که پیچ ایمپلنت باز نشود.
انتخاب پیچ ایمپلنت نامناسب
برای هر ایمپلنت، نمونه های پیچ و اباتمنت متنوعی از جنس تیتانیومی، سرامیکی و ایمپرشن کپینگ تولید شده است. پیدا کردن صحیح ترینِ و مناسب ترینِ آن برای کارکرد طولانی مدت، شاید کمی سخت باشد. جراح باید در انتخاب آن ها محتاط باشد چون برخی از پیچ های ایمپلنت شاید از نظر ظاهری، مناسب به نظر برسند اما ممکن است. از نظر طراحی، با برخی اجزای ایمپلنت سازگار نباشند و عوارضی را به همراه داشته باشد. عوارض ناشی از انتخاب پیچ نامناسب ایمپلنت ممکن است موجب باز شدن پیچ ایمپلنت و نقص در کارایی آن شود.
اندازه نامناسب پیچ ایمپلنت
محکم شدن پیچ زمانی اتفاق می افتد که پیچ موقت یا دائمی به خوبی سر جای خود قرار بگیرد. شاید پیچ، ظاهرا محکم بنظر برسد. اما اگر اباتمنت از ایمپلنت بلندتر بوده و وارد استخوان فک شود. پس از مدتی، رشد استخوان فک موجب باز شدن پیچ ایمپلنت می شود. برای جلوگیری از باز شدن پیچ اباتمنت با رشد استخوان، جراح باید پروفیل استخوانی اطراف ایمپلنت را بررسی کرده و در صورت نیاز پیچ اباتمنت را کوتاه تر کند تا بالاتر از پایه ایمپلنت قرار بگیرد.
باز شدن غیر منتظره پیچ اباتمنت
مواردی وجود دارد که پیچ زود به زود باز می شود و بیمار باید به طور مرتب خارج از برنامه مشخص شده برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه کند تا پیچ ایمپلنت را محکم کند. بروز این چنین مشکلات غیر منتظره برای بیمار ناخوشایند بوده و از لحاظ بالینی هم صرف زمان برای ترمیم این موارد، اتلاف وقت خواهد بود. بنابراین بهتر است با دقت در انتخاب اجزاء و قطعات ایمپلنت و همچنین نحوه اتصال اباتمنت به پایه ایمپلنت و سوار کردن پروتز دندان مصنوعی از بروز مشکل باز شدن پیچ ایمپلنت جلوگیری کرد تا وقت بیمار و دندانپزشک صرفهجویی شود.
علت زودتر باز شدن پیچ پروتز دندان مصنوعی ایمپلنت
پیچ پروتز دندان مصنوعی ایمپلنت اغلب، بخاطر فاصله پروفیل استخوانی اطراف ایمپلنت یا شل شدن اباتمنت باز می شود. این مشکل حتی ممکن است بعد از جایگزین کردن اباتمنت و محکم کردن پیچ آن مجددا اتفاق بیفتد. در این صورت به احتمال زیاد مشکل از پروتز دندان مصنوعی است که باید مجددا طراحی شود تا نحوه قرارگیری آن روی اباتمنت و پایه ایمپلنت موجب باز شدن پیچ ایمپلنت نشود.
عوارض باز شدن پیچ ایمپلنت
در صورتی که باز شدن پیچ ایمپلنت موجب شود بیمار احساس کند. پروتز دندان مصنوعی لق شده و یا جابجا می شود ممکن است. در خوردن و جویدن غذا ها دچار مشکل شود. احساس درد هنگام جویدن غذا نیز میتواند از عوارض باز شدن پیچ ایمپلنت باشد. در صورتی که باز شدن پیچ ایمپلنت به سرعت تشخیص داده نشود. وارد آوردن فشار بیشتر روی ایمپلنت، احتمال شکستن پروتز دندان مصنوعی و یا خراب شدن پایه ایمپلنت را افزایش می دهد. در صورتی که پایه ایمپلنت ترک بردارد و یا بشکند باید طی یک عمل جراحی از استخوان فک خارج شده و با پایه ایمپلنت دیگری جایگزین شود.