نوسازی مسکن پس از ۱۳ سال شتاب گرفت
رساندن نوسازی مسکن به بیش از ۹ درصد از کل واحدهای واقع در محلات هدف بازآفرینی شهری گویای آن است که برای اولین بار در ۱۳ سال گذشته برنامه نوسازی و بهسازی به اهداف سیاستگذار نزدیک شده است.
به گزارش دیباروز، حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور در ۱۶۷ هزار هکتار بافت فرسوده زندگی میکنند که ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد ناپایدار را در برمیگیرد. سال گذشته ۷۳ هزار نقطه از کشور تحت پوشش نوسازی مسکن قرار گرفت و طبق آخرین آمار بیش از ۲۵۰ هزار واحد به میزان ۹.۲ درصد از کل به مرحله ساخت رسید که نشان میدهد از زمان آغاز دولت سیزدهم سالیانه ۴.۶ درصد واحدهای مسکونی در محلات ناکارآمد شهری به مرحله ساخت رسیده است.
اگر در سال جاری میزان نوسازی به ۴۰۰ هزار خانه برسد وزارت راه و شهرسازی تحت مدیریت بذرپاش موفق خواهد شد میزان نوسازی را به حدود ۱۳۰ درصد در سال برساند که ۳۰ درصد بیش از هدف قانونگذار مطابق قانون احیا، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده مصوب سال ۱۳۸۹ است.
آنطور که محمد آیینی ـ مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفته است علاوه بر ۲۵۰ هزار واحد قبلی در سال جدید برای آغاز نوسازی ۱۵۰ هزار واحد دیگر برنامه داریم که عملاً ۱۲۰ هزار نقطه در سراسر کشور در جریان نوسازی قرار میگیرند.
از جمله برنامههایی که شرکت بازآفرینی را به نوسازی بافتهای فرسوده امیدوار میکند تسریع روند ساخت و ساز از زمان آغاز مشوقهای ۱۹ گانه در آبان ۱۴۰۱ است. آمار نشان میدهد تمایل به نوسازی در بافتهای فرسوده پس از ابلاغ این بسته بیش از چهار برابر شده است.
تسهیل در تامین پارکینگ، تسهیل شرایط توده و نما، اعطای یک یا دو طبقه تشویقی و ایجاد کاربری انتفاعی در طبقه همکف به منظور حمایت از کسب و کارهای خانگی با تامین شرایطی از جمله این مشوقها است که جذابیت سرمایهگذاری در بافتها را بالا میبرد.
بسته تشویقی دیگری که در بودجه سال ۱۴۰۲ زمینه اجرای آن فراهم شد طرح «کلید به کلید» بود. در این طرح ساکنان بافت فرسوده میتوانند واحد خود را با یک واحد نوساز یا زمین دولتی معاوضه کرده و ۴۰ درصد تخفیف بگیرند.
از طرف دیگر دولت سند ملی سکونتگاههای غیررسمی را به تصویب رساند که از جمله مشوقهای این طرح، واگذاری سند به حاشیهنشینان است.
سهم بافتهای فرسوده از طرح ساخت سالیانه یک میلیون واحد نهضت ملی مسکن ۲۰۰ هزار واحد است که با توجه به عملکرد شرکت بازآفرینی در ساخت ۲۵۰ هزار واحد و رساندن این رقم به ۴۰۰ هزار واحد در سال جاری میتوان این برنامه را از نقاط قوت طرح نهضت ملی مسکن دانست.
مهرداد بذرپاش ـ وزیر راه و شهرسازی می گوید: نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده به اندازه ساخت مسکن در طرح نهضت ملی مهم، بلکه مهمتر، زودبازدهتر، اثربخشتر و مفید است.
از طرف دیگر بررسیها حکایت از همکاری مناسب شهرداریها در زمینه نوسازی بافتهای فرسوده دارد. بر اساس قانون، شهرداریها مکلف شدهاند تا حداقل در صدور پروانه ساختمانی نوسازی بافتهای فرسوده تخفیف ۵۰ درصدی را اعمال کنند و در صدور زمان صدور پروانه نیز تسریع ایجاد کنند. هماکنون در موضوع تامین مالی علاوه بر منابعی که در گذشته در نظر گرفته شده بود، متقاضیان نوسازی بافتهای فرسوده میتوانند در این بافتها از حمایتهای مالی نهضت ملی مسکن نیز برخوردار شوند.
دولت سیزدهم برنامههای متنوعی شامل مشوقهای ۱۹گانه در قالب بسته تشویقی، اعطای سند به حاشیهنشینان، پرداخت تسهیلات تا سقف ۶۰۰ میلیون تومان، اجرای بیش از ۱۲۴۵ پروژه زیربنایی و روبنایی، اصلاح معابر، آسفالت معابر خاکی و اجرای طرح کلید به کلید به منظور محرومیتزدایی از محلههای هدف بازآفرینی شهری هدفگذاری کرده است.
انتهای پیام