کتابی برای ۵ ساله تا ۹۹ سالهها درباره حجاب
کتاب «آبی سربلند» از آن کتابهایی است که باید هر چند وقت یکبار از کتابخانهام بیرون بیاورم و یک دور از اول تا آخرش را با عشق بخوانم.
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری آنا، فهیمه ایمانی در یادداشتی درباره کتاب «آبی سربلند» نوشت:
روزی که با کتاب «آبی سربلند» مواجه شدم یادم نمیرود، همانجا، در کتابفروشی و در همان لحظه، تمام کتاب را خواندم. شنیده بودم کتاب منتخب کودک کتابی است که برای بزرگسال هم مناسب و جذاب باشد. این کتاب نه تنها مناسب است بلکه از آن کتابهایی ست که باید هر چند وقت یکبار از کتابخانهام بیرون بیاورم و یک دور از اول تا آخرش را با عشق بخوانم. حس میکنم حرف مشترک بسیاری از زنان و دختران است، آبیِ سربلند.
«حجاب آسیه خندهدار نیست. حجاب آسیه مثل دریایی است که موجهایش تا آسمان میرود، همیشه آنجاست، قوی و سربلند.» کتابی روایتگر خانواده، عشق و حجاب. داستان روایت اولین روزی است که آسیه با حجاب مدرسه میرود و به قول خواهرش «امروز بهترین و قشنگترین روز مدرسه است.»
ابتهاج محمد متولد نیوجرسی و اولین زن محجبه برنده مدال طلای المپیک در رشته شمشیربازی برای کشورش است. ساجده علی، کار روی این کتاب در کنار ابتهاج محمد را مثل رویایی میداند که به وقوع پیوست.
مترجم این کتاب لیلا کاشانی وحید است که در رزومه خود ترجمه کتاب «هدیه ماه نورانی» در مورد ماه رمضان را با انتشارات مهرسا دارد. تصویرگری فوقالعاده این کتاب که طرح جلد آن بارزترین آن است، آسیه با روسری آبی دریایی ست که خواهرش با قایق کاغذی در آن شنا میکند، توسط حاتم عالی انجام شده.
شروع قصه از انتخاب رنگ روسری است که آسیه، خواهر و مادرش همراه هم به روسری فروشی میروند. نقش حمایتگر مادر اول داستان و نقش حمایتی خواهر کوچکتر در کل داستان که داستان از زبان او روایت میشود پیام حمایت عاطفی از حجاب و محجبهها را به خوبی به کودک منتقل میکند.
پیوند حجاب و رنگ و تسری ویژگیهای رنگ آبی به حجاب، چون سربلندی، قدرت، افتخار، اهمیت، مهربانی… از ویژگیهای تمایز این کتاب با سایر کتابهای کودک در این زمینه است. علاوه بر این مورد، کتاب بر خلاف روشهای غیرمستقیم گویی در ادبیات مذهبی کودک، مستقیما به حجاب اشاره میکند.
علیرغم دشواری نگارش داستان در این روش، نویسنده (نویسندگان) به خوبی از پس داستان بر میآید و به ترسیم زیباییهای حجاب در ذهن کودک میپردازد. در کل داستان در چندین صفحه تصویر آسیه با روسری آبیاش کل صفحه را میپوشاند و با جملاتی زیبا گویی تمام ذهن کودک را آبی میکند.
کتاب در چند بخش به مورد تمسخر قرار گرفتن آسیه اشاره میکند و او را در برابر این اهانتها مقتدر و مهربان نشان میدهد. در یکی از صفحات کتاب بعد از اینکه پسری خطاب به آسیه داد میزند: «من بالاخره آن رومیزی را از روی سرت میکشم!»
تصویری از حرکت آسیه و دوستانش به سمت نور و خورشید بزرگ دیده میشود که غیرمستقیم اشاره به آرمان خواهی و حق خواهی آسیه دارد. علاوه بر حجاب خود آسیه، نویسنده (نویسندگان) پا را یک قدم فراتر گذاشته و از زبان خواهر آسیه علاقهمندیاش به حجاب را بیان میکنند و این یعنی نویسنده (نویسندگان) دنبال بیان تاثیرگذاری آسیه بر دیگران نیز بوده است. نکته کوچک، اما مهم تصویرگری این کتاب، نشان دادن آسیه به عنوان یک فرد سیاه پوست است. در واقع تصویرگر به طور غیرمستقیم به رد تبعیض نژادی اشاره دارد.
این کتاب را به ۵ تا ۹۹ سالهها پیشنهاد میکنم. به قول ساجده علی: «ستایش و عشق خدا همراهتان خواهد بود. کفشهای برق برقیتان را به پا کنید، شاد باشید و از زندگی لذت ببرید، اگر در این حال رنگ مورد علاقهتان را هم به سرتان کنید، چه بسا بهتر و زیباتر میشوید!»