ایا مرد میتواند زن را غیابی طلاق دهد؟

 طلاق غیابی از طرف مرد | شرایط هزینه و تکلیف مهریه با وکیل

طلاق غیابی یکی از انواع طلاق است که در شرایط خاص هر یک از زن و مرد در دادگاه خانواده آن را درخواست می کند طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق در اختیار مرد است. بنابراین اگر مردی به طرفیت همسرش بدهد چه اینکه زن در دادگاه حاضر شود و چه حضور پیدا نکند و نیز لایحه ندهد قطعاً رای طلاق صادر خواهد شد در این حالت رای صادره طلاق غیابی است پس به طور کلی بر اساس قانون زمانی که یکی از زوجین در بازه زمانی رسیدگی به طرح دعوا طلاق در دادگاه حاضر نشوند و حتی در غیاب حضور خود لایحه ای هم به دادگاه تقدیم نکرده باشند طلاق از نوع غیابی خواهد بود و زن میتواند در مهلت قانونی نسبت به این رای واخواهی کند.

پس بر اساس قانون مدنی ایران مرد ابن امکان را دارد و می تواند هر زمان و بنابر هر دلیلی همسر خود را طلاق دهد البته طبق ماده گفته شده در این قانون فقط با رعایت شرایط مقرر در قانون اختیار را دارد. بنابراین هنگامی که غیابی از طرف مرد مطرح شود منوط به رعایت یک سری شرایط مقرر در قانون می‌باشد که در ادامه به آن و اینکه نحوه طلاق غیابی با بهترین وکیل در قم از طرف مرد چگونه است و شرایط آن به چه صورت است می‌پردازیم.

مراحل طلاق غیابی از طرف مرد

  •  ابتدا زوج باید دادخواست طلاق را با ذکر دلایل و مستندات به دادگاه خانواده تقدیم کند.
  • دادگاه خانواده پس از بررسی دادخواست زوج، طرفین پرونده را به دادگاه دعوت کرده، سپس دعوی را به داوری و صلح و سازش ارجاع می‌دهد.
  • در شرایطی که خوانده در مراحل رسیدگی غایب باشد، قاضی دادگاه در صورت احراز شرایط طلاق غیابی به شرحی که توضیح داده شد مبادرت به صدور حکم می‌کند.
  • این حکم ظرف ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در دادگاه صادر کننده رای است. همچنین قانون برای احکام مربوط به طلاق ۲۰ روز مهلت فرجام خواهی در دیوان عالی کشور را هم در نظر گرفته است.
  • پس از گذشت مهلت قانونی واخواهی، ۲۰ روز نیز مهلت تجدید نظر خواهی واخواهی در دادگاه تجدید نظر استان در نظر گرفته میشود که در صورت عدم فرجام خواهی خوانده، رای طلاق قطعی و قابل اجرا خواهد بود.

شرایط طلاق غیابی از طرف مرد

با وجود اینکه طلاق غیابی از طرف زوجین یعنی هم از طرف مرد و هم از طرف زن امکان پذیر است اما شرایط قوانین و مراحل این دو نوع دادخواست با هم تفاوت دارد در ادامه مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت که زوج چگونه می تواند با مراجعه به دادگاه همسرش را طلاق دهد.
عدم حضور زن و غیبت در زندگی مشترک مانعی برای صادر کردن حکم طلاق غیابی نخواهد شد بلکه دادگاه در این گونه مواقع بنا به درخواست مرد اقدام به صدور رای می نماید.

” نکته مهمی که قابل ذکر است این که طلاق از نوع غیابی آن هم از طرف مرد تفاوتی با طلاق حضوری ندارد چرا که در هر صورت دادگاه می بایست در حکم طلاق غیابی سایر امور مالی زوجه را در نظر بگیرد.”

در واقع شرایط طلاق غیابی از طرف مرد بدین صورت است که زمانی که زوجه یا وکیل منتخب او در هیچ یک از جلسات و مراحل رسیدگی به دعوی طلاق در محکمه حاضر نشود و لایحه‌ای هم تقدیم دادگاه نکرده باشند، حتی زمانی که اخطاریه دادگاه به زوجه به صورت واقعی ابلاغ نگردیده باشد در نهایت حکمی که بر اساس آن طلاق صادر خواهد شد غیابی است و طلاق صورت گرفته طلاق غیابی از طرف مرد نامیده می شود.

پس طلاق غیابی از طرف زوج به طلاقی گفته میشود که زن در هیچ یک از مراحل دادرسی حضور ندارد. بنابراین به دلیل این عدم حضور و غیبت زن حکم بر علیه زن به طور غیابی صادر خواهد شد.

 توجه کنید که البته حکم طلاق غیابی از طرف مرد بر اساس قانون آیین دادرسی ظرف مهلت ۲۰ روز از طرف زن قابل واخواهی خواهد بود بنابراین زن می‌تواند با ذکر دلایل قانع کننده تقاضای رسیدگی مجدد نماید

طلاق غیابی از طرف مرد و حقوق مالی زن و مهریه

در طلاق غیابی مهریه چه می شود؟  آیا در طلاق غیابی مهریه تعلق میگیرد؟ در مورد طلاق و جدایی و از نوع غیابی، پرداخت هرگونه حقوق مالی زن برای ثبت طلاق در رای دادگاه لحاظ می‌شود. حقوق مالی زوجه در طلاق از طرف مرد هم عبارت است از مهریه، ( به شرط اینکه از سوی زن مطالبه گردد) ، نفقه معوقه (در صورت استحقاق زوج و مطالبه او)، شرط تصنیف اموال مندرج در عقدنامه به شرط وجود امضا زوج در عقدنامه و وجود داشتن اموال در هنگام طلاق که توصیه می شود برای کسب اطلاعات در مورد شعر تصنیف دارایی به مقاله آن در لینک زیر توجه نمایید.

نکته قابل توجه بعد از اینکه طلاق غیابی به درخواست مرد صادر شد اگر مهریه بنا به درخواست زن قبلا مطالبه نشده باشد در این مورد مرد در صورتی که از پرداخت کل مهریه  عاجز باشد می‌تواند دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را در همان شعبه دادگاه صادرکننده طلاق به اجرا بگذارد. در این هنگام دادگاه این اختیار را دارد که در صورت عدم حضور زن با در نظر گرفتن شهادت شهود زوج پرداخت مهریه را تقسیط کند.

طلاق غیابی زن ناشزه

در فقه و حقوق به زنی که حقوق و وظایف شرعی خود را نسبت به همسرش انجام ندهد ناشزه گفته می شود. نشوز موارد مختلفی از جمله ترک منزل شوهر بدون موافقت او دارد. در چنین شرایطی مرد می تواند برای اقدام کند. باتوجه به اینکه زن در خانه شوهر سکونت ندارد به او نفقه تعلق نمی گیرد اما باید پرداخت شود.

طلاق غیابی نوعی از طلاق است که در آن یکی از زوجین در غیاب دیگری تقاضای طلاق می نماید و دادگاه بدون حضور وی پس از احراز دلایل زوج یا زوجه برای طلاقشان حکم به عدم امکان سازش و طلاق می دهد و این رای بصورت غیابی صادر میشود و زوج یا زوجه با در دست داشتن این حکم میتواند به دفترخانه برای اجرای صیغه طلاق بروند.

مرد نیز میتواند درصورت عدم تمکین همسرش و ناشزه شناخته شدنش درخواست طلاق بدهد. درصورتی که زن منزل شوهر را بدون رضایت وی ترک کرده باشد و با حسن معاشرت با او برخورد نکند و تکالیف زناشویی اش را نسبت به مرد انجام ندهد ناشزه محسوب میشود و در این حالت نفقه به زن تعلق نمیگیرد و دادگاه پس از دادن حکم الزام به تمکین و عدم تمکین مجدد زن حکم نشوز زن را صادر میکند و در این صورت با این گواهی مرد اجازه ی ازدواج مجدد و طلاق غیابی از وی را دارد.

“نکته اینجاست که نشوز زن باعث نمیشود مهریه به او تعلق نگیرد بلکه مرد قبل از اجرای صیغه ی طلاق باید تمامی حقوق مدنی زن را پرداخت کند.”

آیا ابطال طلاق غیابی امکان پذیر است؟

در این نوع از طلاق که رای غیابی است ، مسلما شخصی که رای به ضرر او است این امکان دارد ظرف 20 روز از ابلاغ رای نسبت به آن اعتراض کند. درخواست اعتراض یا واخواهی بدون نوبت رسیدگی میشود و طی آن روال دادخواست طلاق از ابتدا مورد بررسی قرار خواهد گرفت. به طور مثال پس از گذشت زمان واخواهی نیز با توجه به اینکه طلاق غیابی رجعی است، در صورت بازگشت مرد در دوران عده دوباره می توانند به ازدواج خود ادامه دهند.

نکته مهم اینکه پس از گذشت زمان عده و ازدواج مجدد زن دیگر امکان ابطال وجود نخواهد داشت.

وضعیت حضانت فرزندان در طلاق غیابی از طرف مرد

طبق قانون حضانت دختر و پسر تا پایان ۷ سالکی با مادر می باشد و دختر از ۷ تا ۹ با پدر و پسر هم از ۷ تا ۱۵ با پدر می باشد. درطلاق غیابی تا زمانی که شوهر مجهول المکان باشد حتی اگر فرزند از قید حضانت مادر خارج شده باشد حضانت با مادر می باشد. اما هر زمانی که پدر بازگردد اگر فرزند درقید حضانت پدر باشد می تواند از طریق مراجع قضایی پیگیری کند .همچنین مطابق قانون نفقه فرزندان با پدر می باشد.

نکات مهم در طلاق غیابی از طرف زوج

  1.  عدم حضور یکی از زوجین در جلسات دادگاه .همانطور از نام این نوع طلاق پیدا است، باید حتما یکی از طرفین غیبت داشته باشند تا دادگاه رای بر طلاق غیابی دهد. بنابراین یکی از انواع طلاق‌هایی بوده که رایج است و محدودیتی در آن وجود ندارد.
  2. عدم تقدیم لایحه
  3.  مطابق با اصلاحیه ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی‌ با رعایت شرایط خاص مرد اجازه دارد همسر خود را  طلاق دهد.
  4.  زوج میبایست گواهی عدم امکان سازش را ظرف مدت ۳ ماه به دفاتر طلاق برای اجرای صیغه طلاق تحویل دهد. در غیر این صورت حکم طلاق صادر شده از اعتبار ساقط خواهد شد.
  5. در صورت عدم حضور زن به دفتر ثبت طلاق ظرف مدت یک هفته ولو با اخطار سر دفتر به زوجه مبنی بر حضور او در این بازه زمانی ، سر دفتر در نهایت صیغه طلاق را به صورت غیابی بر مرد جاری می‌کند و مراتب به اطلاع زوجه خواهد رسید.
  6.  بعد از صورت گرفتن طلاق غیابی و سپری شدن زمان عده، زن در صورت باکره بودن بدون اجازه پدر یا جد پدری می‌تواند ازدواج مجددی داشته باشد و به عقد فرد دیگری درآید. درنهایت ازدواج مجدد به سادگی انجام خواهد گرفت و دیگر نیازی به اجازه پدر نیست و زن باکره می‌تواند به سادگی مجددا ازدواج کند.

مدت زمان طلاق غیابی از طرف مرد چقدر است؟

طلاق غیابی از طرف مرد چقدر طول می کشد؟

اگر حکم طلاق از طرف مرد به صورت غیابی صادر شده باشد از آنجایی که زن می‌تواند نسبت به این حکم ظرف بیست روز واخواهی کند ممکن است این پروسه را گمی طولانی کند. بنابراین به دنبال آن امکان تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی وجود خواهد داشت. به همین دلیل ممکن است این موارد بازه زمانی طلاق را کمی طولانی تر کند ولی اگر اعتراضی صورت نگیرد مسلما مدت زمان طلاق از طرف مرد کوتاه تر خواهد بود.

همچنین ممکن است گاها اعتراضی پس از طلاق و جدائی از طرف زن نسبت به حقوق مالی خود بعد از طلاق مثل نفقه، مهریه، اجرت المثل ممکن است صورت بگیرد کا این باعث طولانی تر شدن روند دادرسی خواهد شد. پس به طور کل مدت زمان طلاق بسته به شرایط گفته شده و اعتراضی که زن دارد ممکن است به تعویق بیافتد که گاها ۳ ماه تا یکسال ولو بیشتر طول خواهد کشید. لذا حضور وکیل درهر زمینه حقوقی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. بنابراین پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با جزئیات این موضوع و تسهیل در روند پرونده خود با وکیل مشاوره و بعد اقدام نمایید.

طلاق غیابی در دوران عقد از طرف مرد

برای شرح این موضوع در ابتدا باید تعیین شود که منظور از دوران عقد چه زمانی است.از متظر قانون زوجین زمانی زن و شوهر قانونی و شرعی به حساب می‌آیند که بین آنها صیغه محرمیت یا همان عقد دائم صورت گرفته باشد. بنابرین در این صورت‌ طبق دلایلی که قبلا توضیح داده شد زن و شوهر هرکدام با ذکر دلایل خود می‌توانند اقدام با طلاق غیابی در دوران عقد نمایند. برای مثال امکان دارد شوهر بعد از جاری شدن عقد برای مدت زیادی غیبت داشته یا مفقود الاثر شده باشد و یا بر حسب اعتیاد شدید زن خود را در مضیقه و عسر و حرج قرار داده باشد ، در این هنگام زن می‌تواند اقدام به طلاق کند.

این مورد در رابطه با زن هم امکان دارد یعنی اگر زن تمکین نکند، غیبت داشته باشد، معتاد باشد، از برقرای روابط زناشویی امتناع کند و یا عاجز باشد و موارد عدیده دیگر این امکان را به مرد می‌دهد که همسر خود را طلاق دهد. پس به طور کل اگر ابلاغیه ای که توسط دادگاه صادر خواهد شد به دست زن نرسد و توسط زوجه دریافت نشده باشد و لایحه ای هم به دادگاه فرستاده نشود در اینجا طلاق از نوع غیابی به حساب می‌آید. اما بهتر است دقت کنید که در طلاق آن هم در دوران عقد مدت زمان برای رسیدگی مجدد در نظر گرفته خواهد شد.

طلاق غیابی از طرف زوج در خارج از کشور به چه صورت است؟

در بحث طلاق غیابی در خارج از کشور همانطور که در قانون مدنی‌ ایران ذکر شده است تمامی امور مربوط به احوال شخصیه یعنی ازدواج، طلاق، نفقه، حضانت فرزندان، امور مربوط به احوال شخصیه و ثبت احوال… برای اینگونه افراد که در هر کجایی غیر از ایران زندگی می‌کنند مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران پیش می‌رود. یعنی مرد یا زن اگر در خارج از کشور زندگی می‌کنند و خواستار جدایی و طلاق از یکدیگر باشند ، جزئیات جلسات و صدور حکم در دادگاه ایران بررسی و صادر حواد شد.

بدین صورت که زن و شوهری که هر کدام خواستار طلاق باشند اگر زمانی که یکی از آنها در جلسات دادگاه حضور پیدا نکند بایستی با ذکر دلایلی که در مطالب بالا بیان شد به وکیل منتخب خود در کشور ایران وکالت دهد تا تمامی کارها و امور مربوط به طلاق غیابی در خارج از کشور را انجام دهد. بنابراین برای اقدام به اینکار هریک از زوجین می‌توانند از طریق تماس با شماره های درج شده در سایت با تنظیم وکالتنامه و با سپردن امور به وکیل منتخب خود اقدام به صدور و گرفتن رأی طلاق به صورت غیابی نمایند.

مدارک لازم برای طلاق غیابی از طرف مرد

به طور کل مدارک لازم برای این نوع از طلاق می‌تواند متفاوت باشد ولی از طرف هر شخصی که اقدام شود خانم یا آقا بایستی مدارکی از قبیل شناسنامه طرفین ، کارت ملی، سند ازدواج، وجود داشته باشد. به طور مثال اگر اقدام به طلاق غیابی از طرف خانمی باشد که وکالت در طلاق یا همان حق طلاق دارد میبایست به همراه مدارک شناسایی گفته شده و وکالت در طلاق شخصا به دادگاه و یا با مراجعه به وکیل برای اقدام به طلاق به طور غیابی مراجعه نماید.

مزایای استفاده از وکیل در طلاق غیابی

حضور وکیل در طلاق از طرف زوج مزایای زیر را به دنبال دارد:

  • عدم نیاز به حضور زوج در جلسات داوری
  • چگونگی و نحوه پرداخت حقوق زن را میتوان به سپرد.
  • اجرای حکم طلاق بدون نیاز به حضور زوج توسط وکیل منتخب او انجام خواهد شد.
  • همچین در هیچ یک از مراحل دادرسی نیاز به حضور مرد در دادگاه نمی‌باشد.

منبع:

@bashaunbrown

سایت سازمان حقوقی دولت

دکمه بازگشت به بالا