چرا پدر و مادرها با فرزندان خود پس از سه سالگی دچار چالش میشوند؟
روانشناسی کودک ۳ ساله + نکات تربیتی برای فرزند شما در سن سه سالگی
دانستن اینکه فرزند شما واقعاً در ۳ سالگی چه چیزی را میفهمد و هنوز چه چیزی را باید یاد بگیرد، میتواند چالش برانگیز باشد. در این مقاله مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه سعی کرده اند اطلاعات جامعی را در اختیار شما والدین عزیز قرار دهند. امید است با خواندن این مقاله درک بهتری از رفتار و تربیت کودک سه ساله خود پیدا کنید. در سه سالگی دامنه توجه کودک شما افزایش می یابد. از طرفی مهارت های کلامی کودک ۳ساله بیشتر می شود و آنها بهتر می توانند دستورالعمل ها را دنبال کنند و نیازها، احساسات و افکار خود را بیان کنند. والدین گرامی باید در این سن انتظار لجبازی ها و عصبانیت های کودک خود را داشته باشید. البته بدانید که کودکان در دو سالگی دارای یک روحیه حمایتی و خلاق می شوند که شادی زیادی را نیز به همراه خواهد داشت و تربیت این کودکان ساده تر می شود.
جهت خرید لباس پلیس یگان ویژه، لباس پلیس نیروی انتظامی و دریافت لیست قیمت لباس نظامی بچه گانه با ما تماس بگیرید.
روانشناسی رشد فیزیکی در سه سالگی
کودکان ۳ ساله نه تنها از نظر قد و وزن رشد می کنند، بلکه مهارت های حرکتی درشت و ظریفی را نیز بدست می آورند. البته مانند سایر توانایی ها، تسلط بر این مهارت ها در کودکان متفاوت است. همانطور که کودک ۳ ساله شما بزرگ می شود، در مورد بدن خود و نحوه کنترل آن نکات بیشتری را می آموزد. تعادل آنها بهتر می شود و با تمرین، فرزند شما می تواند کارهایی را انجام دهد که قبلاً قادر به انجام آن نبوده است.
مراحل کلیدی تربیت کودک ۳ ساله
مهارتهای حرکتی درشت
بیشتر کودکان ۳ ساله می توانند روی یک خط راه بروند و تعادل خود را حفظ کنند، بپرند یا بچرخند و به عقب راه بروند. آنها معمولاً می توانند در این سن یک سه چرخه را رکاب بزنند، یک توپ بزرگ را بگیرند و با دو پا بپرند.
مهارتهای حرکتی ظریف
در سن ۳ سالگی، بچه ها معمولاً می توانند دست های خود را بشویند و خشک کنند. کودکان سه ساله با کمک کمی می توانند لباس بپوشند و کتاب را ورق بزنند. بیشتر کودکان در این سن می توانند ابزار نوشتاری مانند مداد را با انگشتان خود نگه دارند نه با مشت خود.
نکته تربیتی برای والدین
بله، قابل درک است این همه دویدن، کوهنوردی، پریدن و حرکت بی وقفه کودکان می تواند سخت باشد. ممکن است شما وسوسه شوید که به کودک ۳ ساله خود بگویید “تکون نخور”، اما اجازه دادن به کودکان برای دویدن، بالا رفتن و پریدن، ضروری است. کودکان سه ساله باید مهارت های فیزیکی خود را تمرین کنند تا بتوانند تعادل و هماهنگی حرکتی بهتری را داشته باشند.
با لجبازی کودک سه ساله خود چه کنیم؟ مثلا لجبازی کودک سه ساله در لباس پوشیدن! اگر شما نیز یک کودک سه ساله لجباز دارید که دائم کارهای خطرناک انجام می دهد مثلا از روی بلندی می پرد و … نگران نباشید. با مطالعه مقاله درمان لجبازی کودکان می توانید با لجبازی کودک خود مقابله کرده و آن را مدیریت کنید.
روانشناسی رشد عاطفی کودک سه ساله
کج خلقی و لجبازی کودک معمولاً در این سن به اوج خود می رسد زیرا کودک شما یاد می گیرد که با موقعیت های استرس زا مقابله کند. بنابراین، اگرچه ممکن است کودک ۳ ساله شما بر استقلال پافشاری کند، اما وقتی به او فرصت داده شود تا کاری را به تنهایی امتحان کند، با ناامیدی مقابله خواهد کرد. برخی از کودکان ۳ ساله به سختی از مراقبان خود جدا می شوند. بنابراین کودک شما ممکن است وقتی او را تنها بگذارید گریه کند یا ممکن است از رفتن به مهد کودک ابراز ناراحتی کند، حتی اگر آنجا را دوست داشته باشد.
مراحل تربیت عاطفی کودک ۳ ساله
کودکان در این سن به اشتراک گذاشتن و نوبت گرفتن را یاد می گیرند، اما ممکن است همیشه دوست نداشته باشند آن را رعایت کنند. کودک سه ساله شروع به درک احساسات خود و دیگران می کند. کودک شما ممکن است از عبارات ساده ای مانند “من دیوانه شدم!”، “من غمگینم!” یا “من خوشحالم!” استفاده کند. تا به شما بگویند که آنها چه احساسی دارند.
نکته تربیتی برای والدین
در گفتگوهای روزمره خود با فرزندتان از کلمات احساسی مانند غمگین، دیوانه و شاد استفاده کنید. ساختن دایره لغات عاطفی، نحوه استفاده از این کلمات را برای بیان احساسات فرزندتان آسان تر می کند. حواستان باشد که کودک سه ساله شما به مرور می تواند احساسات شما و دیگران را درک کند. پس اگر او کار اشتباهی کرد و شما قصد تنبیه کردن و یا دعوا کردن او را داشتید، سعی کنید متناسب با سن و رشد کودک خود رفتار کنید. به یاد داشته باشید که همه این احساسات در ذهن کودک شما ماندگار خواهد شد. بهترین تنبیه برای کودکان چیست؟ روش تنبیه کودک ۳ ساله چگونه باید باشد؟ در این رابطه مقاله بهترین روش تنبیه کودک را مطالعه کنید.
رشد مهارت های اجتماعی کودک ۳ ساله
در سومین سالگرد تولد فرزندتان، ممکن است متوجه تغییری در نحوه تعامل او با سایر کودکان شوید. سه سالگی نقطه ای است که بسیاری از کودکان از بازی های موازی دور می شوند (بازی هایی غیر تعاملی که بچه ها در نزدیکی یکدیگر بازی می کنند) و به بازی های گروهی یا تعاملی (بازی کردن با همکاری دیگران) نزدیک می شوند. این بدان معناست که آنها همچنین برای یادگیری نحوه مدیریت روابط به کمک شما بزرگسالان نیاز دارند.
کودکان ۳ ساله شروع به ایجاد دوستی واقعی با دوستان جدید (و گاهی اوقات تخیلی) می کنند. کودکان در این سن تحت تأثیر چیزهایی هستند که دوست دارند. بنابراین معمول است که کودکان سه ساله شخصیت های مورد علاقه خود را از شخصیت های تلویزیونی یا از کتاب ها الگوبرداری کنند.
مراحل تربیت اجتماعی کودک ۳ ساله
کودکان ۳ ساله زمانی که می بینند فرد دیگری صدمه دیده یا ناراحت است شروع به نشان دادن همدلی می کنند و حتی ممکن است سعی کنند به او آرامش دهند.
کودکان ۳ ساله اگر احساس کنند توسط فرزند دیگری مورد “ستم” قرار گرفته اند، ممکن است شروع به تهمت زدن کنند.
کودکان ۳ ساله به خودی خود نسبت به دیگران محبت نشان می دهند (بدون اینکه شما به آنها پیشنهاد کنید دوستی را در آغوش بگیرند).
نکته تربیتی برای والدین
در سه سالگی فرزند شما شروع به درک تفاوت بین «مال من» و «مال شما» خواهد کرد. بنابراین ممکن است ببینید که فرزندتان برای اشتراکگذاری با دوستانتان دچار مشکل میشود. به جای مداخله و پلیس بازی که میتواند با چه وسیله ای بازی کند یا نکند؟ فرزندتان را تشویق کنید به تنهایی یاد بگیرد و دنیای اطرافش را کشف کند. اگر او پرخاشگری کرد، وارد عمل شوید و به وضعیت رسیدگی کنید.پرخاشگری کودک ۳ ساله را چگونه مدیریت کنیم؟ علت پرخاشگری کودک سه ساله چیست؟ اگر شما نیز در زمینه پرخاشگری و عصبی بودن کودک خود سوال دارید و یا از رفتارهای پرخاشگرانه او به ستوه آمده اید به شما توصیه می ککنم حتما مقاله برخود با کودک پرخاشگر را مطالعه بفرمایید.
روانشناسی رشد شناختی کودک ۳ ساله
رشد شناختی در یک کودک ۳ ساله فقط به یادگیری الفبا یا نحوه شمارش محدود نیست. رشد شناختی کودک در این سن کل فرآیند یادگیری و جذب اطلاعات را در بر می گیرد که شامل پرسیدن سوال و پردازش و درک اطلاعات می شود. اکثر کودکان ۳ ساله مانند اسفنج هستند و همه چیز اطراف خود را جذب می کنند. به عنوان والدین به آنها کمک کنید تا بدانند با این اطلاعات چه کنند!! از آنجایی که آنها اکنون می توانند برای مدت طولانی تری بی حرکت بنشینند و تمرکز کنند، می توانند حتی اطلاعات بیشتری را از محیط اطراف خود جذب کنند.
ذهن و تخیل فرزند شما در سه سالگی شکوفا می شود. همانطور که آنها حافظه خود را توسعه می دهند و شروع به درک بیشتر در مورد دنیای اطراف خود می کنند. باید منتظر سوالات زیادی از کودک خود باشید. البته ممکن است متوجه شوید که مواقعی وجود دارد که نمی دانید چگونه به او پاسخ دهید. سعی کنید در برابر سؤالات دائمی فرزندتان صبور باشید زیرا این سوال پرسیدن زیاد، روش او برای یادگیری بیشتر درباره جهان است.
اغلب مادران تا قبل از سه سالگی فرزند خود را از شیر می گیرند. اما در این میان هستند کودکانی که حتی تا سه سالگی نیز از شیر مادر به عنوان یک تغذیه استفاده می کنند. اگر شما تصمیم دارید کودک خود را از شیر بگیرد، بهتر است با آگاهی تصمیم بگیرید. پیشنهاد می کنیم در این رابطه مقاله بهترین زمان از شیر گرفتن کودک را بخوانید.
مهارت های گفتاری و زبانی کودک ۳ ساله
کوچولوی شما در سه سالگی باید حدود ۳۰۰ کلمه در دامنه کلامی خود داشته باشد. البته به احتمال زیاد کودک شما در این سن خیلی بیشتر از آن را درک می کند. کودک شما نه تنها باید با جملات ساده صحبت کند، بلکه درک او نیز هر روز رشد می کند و قوی تر می شود.