ایوانی که نقشهایش، قصه دارد!
در دهه کرامت امسال (4 خرداد) که مصادف با میلاد امام رواف، امام رضا و خواهر گرامی خواهر معصومش سلام الله علیها است، درود توفیق یار و صنعا مشرف به مشهد مقدس است و سپری می کنم. روزها و لحظات زیبا در جوار بارگاه فرشتگان نگهبان آن حضرت و در آن فضای ملکوتی که بی شک لحظه زندگی انسان است، از نعمت های معنوی بارگاه برخوردار می شوم.
در این گونه سفرها سعی میکردم از همه جا و بالکنها، بالای مبارک مبارکه، به زیارت این زیارتگاه ملکوتی روی زمین بروم و به جای نماز در آن، حضور در حرم و گهگاه در برنامه زیبای قرآن شرکت کنم. قرائت و تعویض تسبیح صبحگاهی، شرکت در مراسم تعویض گلدان های چهارگانه اطراف چهار رکن فوقانی حرم الشریف و نیز توفیق حضور بر غبار یاقوت و شستشوی ضریح مطهر.
همچنین در این گشت و گذارها سعی می کرد با شخصیت های علمی و بزرگان حوزه ملاقات کند که بدون شک در این برخوردها همواره از سخنان و نصایح آنان استفاده کرده و خواهم گرفت که پس از زیارت دربار عبادت گران تمام می شود. ، او گفت. تخته ها>
لذا در این راستا ابتدا به دیدار آیت الله سید حسن مرتضوی شاهرودی که مجتهد، فقیه، اصولی، مدرس خارج حرم مطهر نجف و خراسان و عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان هستند و ساعتی را درک کردند شتافتم. حضور زیبایش وی به ذکر خاطراتی از پدرم شهید آیت الله الحاج شیخ احمد الانصاری پرداخت و برای آن شهید از خداوند درجات طلبید.
از فعالیت های حقیر آگاه بودند و سؤالاتی را مطرح کردند و در پایان تسبیح آنها را به حرم مطهر حسینی تقدیم کردم.
سپس به مؤسسه تحقیقات علمی (کلامانا) که توسط فرزند و نوه آیت الله مرتضوی در مشهد مقدس تأسیس شده است بروید و به تحقیق در مفاخر علم کلام و معارف اهل بیت بپردازید. خدایان بیت علیه السلام و ساعتی گذراندن فعالیت ها، آشنایی با بزرگان دین و همچنین دیدن نمایشگاه یا نقاشی های بزرگان اسلام از جمله مرحوم آیت الله محمد جواد مغنیه، سید هبه آل. دین شهرستانی، سید ابوالعلی. – حسن رفیعی قزوینی، شیخ محمدرضا جعفری، لطف الله صافی کلبایجانی، شیخ طوسی، المغلسی و من ده ها تصویر دیگر از این مشاهیر را که بر قسمتی از دیوار این پژوهشکده تزئین شده بود، با تحسین و تحسین کشیدیم. تشویق از میان این عزیزان خود را به حضور در این مکان مقدس افتخار می کردم.
پس از توقف و زیارت سه روزه بارگاه امام رواف، توفیق زیارت و دیدار با خادمان و مردم این دیار و علاوه بر این اماکن، آیت الله سید محمدعلی شیرازی را به عهده گرفت و ساعتی به ذکر و ذکر پرداخت. از آنها فضایل اهل بیت ایشان، امیرالمؤمنین علیه السلام در محضر جمعی از علما حضور داشتند و طبق معمول مورد لطف و محبت و تکریم این شخصیت ارزشمند و پیکر مرحوم آیت الله العظمی سید عبدالله شیرازی قرار گرفتم.
یکی از ویژگی های این انجمن دیدار با شخصیت های مذهبی و اجتماعی ایران و عراق بوده و هست که بر ارزش این حضور می افزاید! در این همراهی و حضور با حضرات آیات تهرانی، فاضل کدکنی، قافی، صادقی و تعدادی از علما و روحانیون نجف به ویژه با آیت الله زاده فیاض دیدار کردند.
سپس آیات سید محمد باقر مصباح و سید محمدرضا مصباح را زیارت کرد و قبر مرحوم پدرشان، نماینده و وکیل آیت الله حکیم و دیگر شیوخ شیعه و معماهای آنان را زیارت کرد و آن ها را قرائت کرد و بر روح بلند ایشان درود فرستاد.
همانطور که همیشه سعی می کنم هنگام ورود یا خروج از این اماکن بهشتی و بارگاه ائمه که قبور روی زمین هستند به کتیبه ها و ترکیب بندی قدیمی این مکان ها توجه کنم، در این سفر کتیبه و نقاشی زیبایی بر روی کاشی ها وجود داشت. بالکن خانه، در حیاط قدیمی یا انقلاب، توجهم را جلب کرد و از آن عکس گرفتم و یاد یک اتفاق مفرح در خدمت حضرت حمید افتاد. ابن مهران با اشاره به مامون، امام رضا علیه السلام را ناسزا و سحر دانسته است.
در جلوی رواق داخلی یک خانه حلبی در صحن عتیقه یا رضوی، چرخش شیر و مرد وجود دارد.
در این نقاشی مردی با ریش بلند، سبیل، سر تراشیده و ردای سفید روی زمین افتاده و دو شیر بر او مسلط هستند. شیری سرش را در دهانش نگه می دارد و ترکش های دیگر پشت و پهلوهای مرد را باز می کنند. چشم و دهان مرد از وحشت باز بود.
تاریخ برگزاری این رویداد به شرح زیر است:
بعد از نماز باران در مرو توسط حضرت رضا (ع) و بارانی که درست در تابستان بارید! محبوبیت امام را در بین مردم دو چندان کرد و مامون در مجلسی سعی کرد عظمت و منزلت امام را بشکند!
به همین دلیل شخصی به نام حمید بن مهران در جلسه ای که از سوی مرجعیت مامون الائمه ترتیب داده شد، متهم به بی ادبی و جادوگری و درخواست معجزه از احیای شیر در صفحه و خوردن آنها شد.
امام بلافاصله به نقش شیرهای روی پرده پشت مامون اشاره کرد و فرمود: این لعنتی را قورت بده. و بلافاصله تصاوير به صورت دو شير زنده ظاهر شد و او را فرو برد تا اينكه كوچكترين اثري از او نبود و خون از بدن زشتش فوران كرد و با اشاره به آن حضرت دوباره به جاي خود بازگشتند.
مامون که از این صحنه وحشت کرده بود گفت: الحمدلله که خداوند ما را از شر حمید بن مهران نجات داد! سپس فرمود:
ای فرزند رسول خدا; خلافت از آن تو است ای رسول خدا و پس از آن تو سزاوار آن هستی. اگر دوست دارید جانشینی را هم اکنون به شما می سپارم. حضرت فرمود: اگر خلافت می خواستی به تو استراحت نمی دادم. اما خداوند به من دستور داد که تو را تنها بگذارم.
در جلوی رواق خانه ای حلبی در میدان انقلاب، کتیبه ای با آیه «الله نور السموات و الارض…» اثر حسین شهید مشهدی به تاریخ 1260 حک شده و نشان از مرمت بالکن در دوران است. از محمد شاه قاجار. پس از این کتیبه، کتیبه ای باریک از آیات سوره مبارکه مزمل به خط ثلث به رنگ سفید بر زمینه آبی اطراف رواق وجود دارد که بخشی از آن در جلو قرار دارد و همچنین اثر محمدحسین شهید مشهدی است. .
در زیر این کتیبه، بالای بالکن، در سمت راست کتیبه «سعی زره خاک علی گوباد بی شوله ایشیک آغاسی» و در سمت چپ عبارت «امل محمد تقی کاشیبیز 1261 ه.
شایان ذکر است که نقاره خانه یکی از بناهای مهم و معروف حرم امام رضا علیه السلام است که در آن عناصر تزئینی مهمی از معماری اسلامی مانند سنگ فرش، نقوش و خطاطی به چشم می خورد.
طراحی، اجرا و استفاده از بهترین تکنیک ها و مصالح فنی در معماری رواق بنا، در کنار عناصر تزئینی ذکر شده در این بنا، منجر به شکل گیری اثری بی نظیر بر روی ضریح شد. این بالکن
رواق خانه یکی از آثار شاه عباس اول صفویه است که در ضلع شرقی میدان انقلاب، صحن قدیمی یا باستانی قرار دارد. این رواق 26 متر ارتفاع، 1.5 متر عرض و 18/20 متر طول دارد که از دوره قاجار به دلیل بازسازی رواق بالای آن به این نام معروف شده است.
رواق خانه اثری هنری است که یکی از نمونه های شگفت انگیز در حرم امام رضا (علیه السلام) است، زیرا تنها نمونه کاشی و کتیبه هایی است که روایتگر واقعه و معجزه ای برای مردم است. امام و رئیس جمهور. سایر نقشه های حرم مطهر بیشتر جنبه نمادین دارند و تنها شاهد اثر و کتیبه روایت و واقعه در بارگاه رضوی در این مکان هستیم.
* خادم افتخاری حرم عتبه عراق و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران