تمامی مسیرهای ترانزیتی آسیای میانه از دریای خزر خواهد گذشت

تمامی مسیرهای ترانزیتی آسیای میانه از دریای خزر خواهد گذشت

به گزارش دیباروز، روزنامه نزاویسیمایا گازتا روسیه در مطلبی نوشت: عشق آباد در روز ۴ اوت، میزبان اولین اجلاس سران ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان است. علاوه بر موضوع افغانستان، روسای جمهور در مورد همکاری های آب و انرژی و توسعه دهلیزهای ترانسپورتی که ازبکستان به آن دسترسی ندارد، گفتگو می کنند. به موضوع دریا، توجه بیشتری می شود. این نشست به لطف تمایل ترکمنستان برای تغییر تصویر خود از یک شریک پیچیده به یک شریک قابل اطمینان تر و قابل پیش بینی تر، به ویژه در امور حمل و نقل و ترانزیت، امکان پذیر شد.

سردار بردی محمداف پیش از آغاز اجلاس سه جانبه، به طور جداگانه روابط دو جانبه را بررسی می کند. کارشناسان خاطر نشان می کنند که سران قزاقستان و قرقیزستان به این اجلاس دعوت نشده اند. این امر هم با دیدار رهبران کشورهای هم مرز با افغانستان و هم این که مسائل مربوط به مشارکت این سه کشور آسیای میانه در پروژه های حمل و نقل مختلف که به ویژه قزاقستان را تحت تأثیر قرار نمی دهد، حل خواهد شد.

آستانه علاقه ای به کریدورهای جایگزینی که از خاک قزاقستان نمی گذرد، ندارد و آماده بحث در مورد مسائل ترانزیت از طریق ترکمنستان در پروژه های شرق به غرب نیست. اما، هنگام اجرای پروژه ها، شمال-جنوب با ترکمنستان همکاری خواهد کرد. در قزاقستان، آنها از تعرفه های بالای حمل و نقل ریلی غلات قزاقستان از طریق ازبکستان ناراضی هستند، بنابراین به فکر یک مسیر جایگزین افتادند.

بختیار ارگاشف، مدیر مرکز ابتکارات تحقیقاتی، معتقد است که نشست آتی باید در چارچوب دو سفر مورد بررسی قرار گیرد. الهام علی اف به تاجیکستان و شوکت میرضیایف به ایران. ترکمنستان با ایران هم مرز است و حلقه کلیدی در تشکیل کریدور ترانزیتی ایران از ازبکستان به ایران است. ساخت راه آهن مزار شریف- هرات- خواف با دسترسی به ایران به دلیل مسائل امنیتی حل نشده غیرمنطقی است، اکنون مسیر ازبکستان-ترکمنستان-ایران در حال انجام است. ترکمنستان یک حلقه کلیدی برای کشورهای آسیای مرکزی برای دسترسی به بنادر ترکیه و دریای مدیترانه از طریق کریدور حمل و نقل بین المللی ترانزیتی دریای خزر است. نقش و اهمیت ترکمنستان در این موضوع را به سختی می توان دست بالا گرفت، بنابراین عشق آباد در این پروژه مشارکت فعال خواهد داشت.

تاجیکستان نیز به این پروژه علاقه مند است. از نظر جغرافیایی، تاجیکستان تنها از طریق ازبکستان و ترکمنستان می تواند، وارد بندر دریای خزر شود و در این راستا، ارتباط این سه کشور کاملاً منطقی به نظر می رسد.

این کارشناس همچنین، به مشکل احداث کانال کنار گذر کوش تپه توسط طرف افغان توجه کرد. ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان در حوضه آمودریا قرار دارند و مشکلاتی که ممکن است پس از اتمام ساخت و ساز آن به وجود بیاید، به هم متصل شده اند. پس از اتمام پروژه، حدود ۲۵ درصد از آب آمودریا به کانال کوش تپه هدایت می شود که ممکن است منجر به کمبود جدی آب در زمین های کشاورزی ترکمنستان و ازبکستان شود. کارشناسان پیش بینی می کنند که این کشورها تا ۱۵ درصد از آب آبیاری را از دست خواهند داد.

کارشناسان با تاکید بر اینکه ترکمنستان یک حلقه کلیدی برای کشورهای آسیای مرکزی بوده و هست و خواهد بود، می گویند، این کشور موقعیت حمل و نقل و ترانزیت خوبی دارد، بنابراین حرکت در این مسیر آغاز می شود.

311311

دکمه بازگشت به بالا